Afet Bölgelerinde Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Hızlandı

Afet Bölgelerinde Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Hızlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı afet bölgelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Afet bölgelerinde dönüşümün 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

A+A-

Türkiye, deprem ilk sırada olmak üzere afetlerin neden olduğu hasarları modern konutlarla ortadan kaldırılıyor. Son olarak İzmir’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle 700’ün üzerinde hak sahibine konut ve iş yerlerinin teslimi yapılırken afetlerin meydana geldiği diğer bölgelerde de yoğun çalışmalar devam ediyor. Daha önce binlerce konutun tesliminin yapıldığı Elazığ ve Malatya’da yıl sonuna kadar yeni konutların tamamlanması amaçlanıyor. Ocak 2020’de yaşanan ve Elazığ ile Malatya’yı etkileyen 6.8 şiddetindeki depremin ardından 34 bin konutun inşa ve dönüşümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çalışmalara başlattı. 

YIL SONUNA KADAR TESLİM EDİLECEK

Bakanlık tarafından devam eden dönüşüm ve inşa süreci dahilinde Elazığ’a 23 bin 677 konut, 2 bin 515 köy evi, 302 ahır, Malatya’ya ise 6 bin 287 konut, bin 555 köy evi ve 705 ahır yapılacak. Bu yapıların önemli bir kısmı geçtiğimiz Ocak ayında bitirerek hak sahiplerine teslim edildi. Kalan konutların ise sene sonuna kadar tamamlanarak teslim edilmesi bekleniyor. Ek olarak İzmir’de 596 konut, 145 dükkânın inşası bitirilerek depremzedelere teslim edilirken, önümüzdeki Nisan ayına kadar Bayraklı ilçesindeki tüm depremzedelere evlerinin teslim edilmesi hedefleniyor. 

6,5 MİLYON EV RİSK ALTINDA

Yüzde 66’sı deprem riski altında olan Türkiye’de nüfusun yüzde 71’i bu alanlarda yaşıyor. Türkiye’de yaklaşık 9.8 milyon bina, 28.6 milyon civarında ev var. Bunun da yaklaşık 6.5 milyonu riskli konutlardan meydana geliyor. Bunun 1.3 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konutların dönüşümünü 5 sene içinde bitirmeyi planlıyor. Şu anda ülkemizdeki binaların yüzde 65’i güvenli hale getirildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.