ABD’de ikinci El Konut Satışları Mayıs Ayında Aylık Bazda Yüzde 3,4 Düştü

ABD’de ikinci El Konut Satışları Mayıs Ayında Aylık Bazda Yüzde 3,4 Düştü

ABD'de konut fiyatlarının rekor seviyelere çıkması ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage faiz oranlarının artmasıyla ikinci el konut satışları Mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,4 oranında düştü.

A+A-

National Association of Realtors (NAR), merakla beklenen Mayıs 2022'ye ilişkin ikinci el konut satış verilerini resmen duyurdu. 

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Mayıs 2022'de mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde aylık bazda yüzde 3,4 azalış gösterdi ve 5,41 milyona indi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, düşüşünü 4. aya taşıyan 2. el konut satışlarının 5,39 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Yine konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Haziran 2020 tarihinden itibaren  en düşük seviyeye gerileyen 2. el konut satışları, Nisan ayında da yüzde 2,6 azalış gösterdi ve 5,6 milyona geriledi.

Yine resmi olarak açıklanan rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 8,6 azalış gösterdi.

- Medyan konut fiyatları ilk defa 400 bin doları aştı

ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 14,8 artış gösterdi ve 407 bin 600 dolara çıktı.

2. el piyasasında ilk defa 400 bin doları aşan medyan konut fiyatları, rekor seviyeye çıktı.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, son zamanda sık sık gündeme gelen konut satışlarının 2019 yılında görülen seviyelere döndüğünü kaydetti.

Yine konuyla ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Mortgage (konut kredisi) faiz oranlarındaki keskin artıştan kaynaklanan zorluklara bakıldığında, söz konusu konut satışlarının gelecek aylarda daha da düşüş gösterebileceğini kaydeden Yun, uygun fiyatlı konutların hızla satıldığını ve konut stokunun hala önemli ölçüde artması gerektiğini belirtti.

ABD'li mortgage şirketi Freddie Mac tarafından açıklanan resmi verilere göre, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 5,78 ile Kasım 2008 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye yükselmiş ve 1987 yılından bu yana en yüksek haftalık artışı göstermişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.