8 Yılda 1 Milyon 410 Bin Konut Dönüştü

8 Yılda 1 Milyon 410 Bin Konut Dönüştü

Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi veren bakan Kurum 2012 yılından bu yana 1 milyon 410 bin konutun dönüştüğünü, dönüşmesi gereken 6,7 milyon konutun daha olduğunu söyledi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Yoksul vatandaşların yaşam kalitesini artırmak amacıyla önemli kentsel dönüşüm projeleri yürüttüklerine dikkati çeken Kurum, "Dünyanın hiçbir yerinde yoktur ki 1 milyon sosyal konutu 18-19 yılda yapın ve vatandaşınıza teslim edin. O sağlam güvenli konutlarda, sosyal altyapısı, yeşil alanı olan konutlarda otursun" diye konuştu.

Kurum, kentsel dönüşüm projeleriyle ciddi dönüşüm sağlandığına vurgu yaparak "Yeşil alanlarımızın sayısını artırıyoruz. Sıfır Atık Projemiz var. Deniz, göl ve nehirlerimizi koruyoruz. Bu kapsamda Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürüttüğümüz ve 2023'e kadar zorunlu hale getirdiğimiz, atıklarımızı kaynağında ayrıştırdığımız, geri dönüştürdüğümüz adımları atıyoruz. Şu an geri dönüşüm oranımız yüzde 13'lerde, bunu yüzde 35'e getirecek adımları atıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Bakan Kurum, Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında ve tarihi kent meydanlarını gün yüzüne çıkaracak projelerde son durumun sorulduğu soruyu,Türkiye'de birçok deprem yaşandığına işaret ederek, şehirlerin depreme hazırlıklı hale getirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek cevapladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012'de İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığını anımsatan Kurum, "Başlatılan seferberlikle bugüne kadar 1 milyon 410 bin konutun dönüşümünü sağladık. Bu 2012 yılından bugüne çok ciddi bir rakam. Türkiye'de toplam riskli gördüğümüz, dönüşmesi gereken, öncelikli dediğimiz 6,7 milyon konut var. Bunun yaklaşık 1,5-2 milyonu da İstanbul'da" diye konuştu.

Kurum, bu çerçevede hedefler belirlediklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: 

"Tüm Türkiye'de 1,5 milyon acil dönüşmesi gereken konut belirledik. Bunun 300 bini İstanbul'da, kalanı diğer illerde olmak suretiyle bir proje ortaya koyduk. Hedefimiz her yıl 300 bin konut olmak üzere 5 yılda bu dönüşümü sağlayacak projeleri adımları atmak. Bu çerçevede Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız bugüne kadar 160 bin konutun dönüşümünü sağladı. İstanbul'da fiilen devam eden, kentimizin birçok ilçesinde dönüşüm projemizi görürsünüz. Örnek dönüşümler yapmak istiyoruz. Bitirdiğimizde mahalleye uyan, sosyal dokuya uyan, yine komşuluk ilişkilerinin yaşatıldığı örnek projeler yapmak istiyoruz. Bu çerçevede, 30 bin konutluk projemiz İstanbul'da fiilen devam etmekte. Başladığımız projeyi 1-1,5 yıl içinde tamamlıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.