300 Bin Konutun 742 Milyon Liralık Borcu Ertelendi

300 Bin Konutun 742 Milyon Liralık Borcu Ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Vatandaşlarımız ödeme zorluğu çekmesin diye Cumhurbaşkanımızın talimatıyla düzenleme yaptık. Bu kapsamda 300 bin konutun 742 milyon liralık taksitini 3 ay öteledik" dedi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, katıldığı canlı yayında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve soruları cevapladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Sağlık Bakanlığı ile  Bilim Kurulunun önerileri kapsamında koronavirüsün yayılmasına karşı her türlü  tedbiri aldıklarından bahseden Kurum, bu kapsamda Bakanlık olarak 60 maddeden meydana gelen 6 genelge yayımladıklarını açıkladı.
 
TOKİ ve Emlak Konuttan ev alan vatandaşların taksitlerini  ödeyebilmeleri için de düzenleme yaptıklarından bahseden Bakan Kurum, "81 ilde, şu  an itibarıyla 300 bin konutta yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren TOKİ ve  Emlak Konut süreci var. Bu vatandaşlarımız ödeme zorluğu çekmesinler diye  Cumhurbaşkanımızın talimatıyla düzenleme yaptık. Bu kapsamda 300 bin konutun 742  milyon liralık taksitini 3 ay öteledik." açıklamasında bulundu.

"Konutlar bir yıl içinde teslim edilecek"

Elazığ depremi sonrasında hızlı şeklide vatandaşların yaralarını  sarmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Kurum, "Elazığ merkezde yaklaşık 19 bin bağımsız  bölümün çalışmasını başlattık. Bir yıl içinde konutların teslim edileceğini  söylemiştik. Şu an 2 bin konutun sahada çalışmaları başlıyor, 11 binanın temeli  atıldı. Bir yıl içinde etaplar halinde vatandaşlarımıza konutlarını teslim  edeceğiz." dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 31 Mart yerel seçimlerinden önce kamuoyu ile paylaştığı AK Parti'nin 11 maddelik manifestosundaki birçok uygulamanın kendi  Bakanlığıyla ilgili olduğunu belirten Kurum, millet bahçeleri, tarihi alanların  dönüşümü, atık su arıtma tesisleri, korunan alanların artırılması ve şeffaf imar  düzeniyle ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kurum, bugün Van'da yaşanan 4,7 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında  bölgeye ekiplerin gönderildiğini, can ve mal kaybının olmadığını belirtti.

"Amacımız, hiçbir vatandaşımız riskli binada oturmasın"

Bakan Kurum, koronavirüsle mücadelede Türkiye'nin geleceği ve sağlığı  için tüm tedbirleri aldıklarını ancak yapılması gereken diğer tüm iş ve işlemleri  de yapmak durumunda olduklarını belirterek, bu kapsamda kentsel dönüşüm,  yapılması planlanan konutların sahadaki çalışmaları, millet bahçeleri, TOKİ  üzerinden gerçekleştirilen okul ihaleleri gibi konularda da kararlı şekilde  çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

İstanbul ve civarında riskli gördükleri alanlarda kentsel dönüşüm  çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini anlatan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Bizim amacımız, hiçbir vatandaşımız riskli binada oturmasın. Bu  noktada kendilerine telkinde bulunuyoruz. 'Gelin, bu riskli binalara ilişkin  tespitlerimizi yapalım.' Biz, Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız.  Belediyelerimizle iş birliği halinde bu süreci yönetmeye hazırız. Hakikaten  enkazda can aramak istemiyoruz artık. O yüzden vatandaşımızdan istirhamımız,  inşallah şu sürecin tamamlanmasını müteakip hep birlikte adımları atmayı  istiyoruz."

Web-tapu uygulaması üzerinden 2 haftada 131 bin işlem yapıldı

Bakan Kurum, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri açıkladı. Dijital tapu hizmeti verdiklerinden bahseden Kurum, "Vatandaşlarımız  web-tapu uygulaması üzerinden 2 haftada 131 bin işlem yaptı. 30 bin tapu işlemi  yaptık. Tapuya gelmeden vatandaşlarımız her türlü işlemi yapıyorlar." diye konuştu. 
 
Kararlı şekilde projelerini sürdürdüklerinden bahseden Kurum,  Ankara'daki projeleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Biliyorsunuz, Melike Hatun Camimiz var. Camimizin yanında tarihi  Hergelen Meydanı Projemizi kuruldan geçirdik. İnşallah 1-1,5 ay içinde ihalesini  yapacağız. Hergelen Meydanı'nda, Gençlik Parkı ile o tarihi binalarla ecdadımızın  bize bıraktığı tarihi eserleri gün yüzüne çıkarak önemli bir kentsel yenileme  projesi yapıyoruz. Yine Kızılay'da Saraçoğlu Mahallesi vardır ki ilk Türk  mimarisi örneğidir. Buranın da mimari projeleri tamamlandı. İnşallah Haziran  ayına kadar bu projenin de ihalesini gerçekleştireceğiz ve Kızılay'da 7 gün 24  saat yaşayabilen bir mekanı da inşa etmiş olacağız."
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yeşil alanı artırmak için birçok  millet bahçesini hizmete açtıklarını anlatarak, bu yılın sonu veya  gelecek yılın başında Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi'ni vatandaşların  kullanımına açacaklarını, Gölbaşı ve etrafındaki çalışmaları da kısmi olarak  tamamladıklarını, etaplar halinde ihale sürecinin gerçekleşeceğini açıkladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.