2023'e kadar 102 bin Konutluk Büyük Dönüşüm Gerçekleştirilecek

2023'e kadar 102 bin Konutluk Büyük Dönüşüm Gerçekleştirilecek

Türkiye’deki 6.7 milyon riskli yapının 1.5 milyonunun acil dönüşmesi şart. Deprem riskini çok yoğun hisseden İstanbul’da ise 1.5 milyon riskli konut var. Bunlar içinde 300 bin acil dönüşümün 102 bini 2023’e kadar bitecek.

A+A-

Türkiye genelinde 6.7 milyon riskli konutun güvenli bir hale getirilmesi için başlatılan Kentsel Dönüşüm'e çalışmalar hızlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; dönüşüme en çok gereksinim duyan ve odaklanılan kentlerden biri de İstanbul. 1.5 milyon riskli Konut yer alan İstanbul’da, 300 bin konutun da acil dönüşmesi gerektiğine söyleyen Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, inşasına başlanan ve planlanan projeler hakkında açıklama yaptı. İstanbul’da şu an onlarca şantiyeleri olduğunu ifade eden Köse, “2023 yılına kadar 102 bin 289 bağımsız birimde dönüşümün tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu projeler Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Pendik, Ataşehir, Sultanbeyli, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Beyoğlu, Güngören, Zeytinburnu ve Eyüp ilçelerinde olacak” dedi.

Kar amacı olmayacak

Yeni projelerde yatay mimari ve mahalle kültürü anlayışıyla hayata geçirileceğini söyleyen Köse, “Her bir proje alanını kendi içinde değerlendiriyor, ağırlıklı olarak da yıkılan riskli konut kadar üretim yapıyoruz. Kimi projelerde hak sahiplerine yapılan dağıtımdan sonra kalan birimleri satarak yine o projede vatandaş için gelir sağlıyoruz. Burada en önemli nokta bu projelerde asla kâr amacı yok. Kaldı ki üstüne bir de önemli ölçüde indirim yapılıyor. Vatandaşın faydası adına ortaya çıkan inşaat maliyetlerinin bir kısmı bakanlıkça karşılanıyor” ifadelerine yer verdi.

Destek sağlanıyor 

Dönüşüm sürecinin hızlanması için hak sahiplerine önemli destekler verildiğini söyleyen Sezayi Köse bu destekleri şöyle anlattı:

Evi dönüşüme giren vatandaşa riskli yapıda ise 18 ay, riskli alanda ise 48 ay kira yardımı veriliyor.

Kredi kullanmak isteyenlerde ise dönüşüm kredisine 0.40 (400 baz) puana kadar destek sağlanıyor. Kentsel dönüşümün hızlanması için faiz destekli kredilerde limitler yapılan düzenlemeyle yüzde 60 arttırıldı. Evini güçlendirecek lere verilen kredide üst sınır 50 bin liradan 80 bin liraya, dönüştüreceklere verilen kredide ise 125 bin liradan 200 bin liraya çıktı.

Ayrıca yine yeni bir düzenlemeye KDV indirimine gidildi. Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse bundan sonra yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bugüne kadar biten dönüşüm konutu ve sosyal konut sayısı 2.5 milyonu ulaştı. 81 kentte 922 ilçede 300 bin konutun dönüşümü de yapılıyor. Bu projelerin yatırım değeri 90 milyar lira. Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun ve Rize’de deprem ve selden etkilenen alanlarda projeler yapılırken, kırsalda köy evleri ve ahır gibi yapılara ağırlık veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.