2018’de Konut Satışlarında Düşüş Bekleniyor

2018’de Konut Satışlarında Düşüş Bekleniyor

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, 2018 yılında konut satışlarında artış yaşanacağını, bu artışa paralel olarak konut satışlarının da azalacağını söyledi.

A+A-

2017’i geride bırakmaya sayılı günler kaldı. 2018’de konut fiyatları ne olacak? Fiyatlar artacak mı, düşecek mi? akıllarda bu sorular. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, konut fiyatlarında düşmenin mümkün olmadığını söyledi. 

Maliyet artışının yılbaşından itibaren fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Erilkun, fiyatların yükselmesi ile bazı bölgelerde satışlarda seyrelme olacağını ifade etti. 

FİYAT ARTIŞI ENFLASYONUNUN ALTINDA
Sektörde fiyat artışlarının enflasyonun altında ilerlediğini ifade eden Erilkun, “Gayrimenkul sektörü 2017 yılını konut kredilerindeki faiz artışının yüzde 1'lerin üstüne çıkması, enflasyon, döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve çok hızlı artan malzeme ve işçilik maliyetleriyle sonlandırmaya hazırlanırken 2018’e temkinli yaklaşıyor. Zor bir dönem geçirmesi nedeniyle bu yıl maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan sektörde fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi. Maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda bazı bölgelerde seyrelme olabileceği tahmin ediliyor” dedi. 

FİYATLARIN DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL
2018’de fiyatların düşmesinin mümkün olmadığının altını çizen Erilkun, fiyat artışının olması ile birlikte satışlar pik yapmasa da fazla etkilenmeyeceğini söyledi. Erilkun, bazı noktalarda ve dönemlerde konut satışlarında seyrelme yaşanacağını vurguladı.

KONUT YATIRIMCISI BEKLEMEDE
Döviz kurlarındaki hızla yükselmesi ile birlikte konut alımında beklemeye geçildiğini belirten Erilkun, “maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda Ocak sonu ve Şubat ayı rakamlarında bir miktar düşüş yaşanacağını belirtiyor. Hakan Erilkun, "Yılbaşı stok eritme döneminin Ocak ayına kadar devam eden çalışmalarının ardından fiyatlar, hammaddede dışa bağımlılık ve artan maliyetlerden ötürü yüzde 10 oranında artış gösterecek. Bu da fiyat talep dengesinde bir takım değişiklikler yaratacak. Piyasanın yeni maliyetlere entegre olup satış hızını artırması zaman alacaktır. Ancak totaldeki rakamlar yeni yılda bahar dönemi içinde toparlamış olur” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.