142 Bin Konut İnşası Başladı

142 Bin Konut İnşası Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki konut çalışmalarına ilişkin, "Şu an 142 bin konutun inşası başlamış. Şantiyelerimiz harıl harıl çalışıyor" dedi.

A+A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Murat Kurum, katıldığı bir programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, şunları söyledi:

Biz buradayız aklımız, gönlümüz deprem bölgesinde. Bakan yardımcılarımız sürekli gidip geliyorlar. Genel müdürlerimiz orada. Şu an 142 bin konutun inşası başlamış. Şantiyelerimiz harıl harıl çalışıyor. Almanya gelişmiş bir ülke değil mi? Sel oldu, günlerce enkazı kaldıramadılar. Biz enkazı kaldırmışız, geçici barınmayı halletmişiz. O kadar hızlı büyüdük ki, artık daha iyisi, daha güzeli yok mu diye algı içerisindeyiz. 2012'de seferberlik başlamış. 3.3 milyon konut değiştirilmiş. 1 milyon 200 bin konut yapmışız. Vatandaşımız bir tarafından tutacak, yerel yönetimler bir tarafından tutacak.

ÇİN'DEN SONRA İKİNCİYİZ

Biz dünyada inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinciyiz. Lokomotif bir sektör inşaat sektörü Türkiye ekonomisinde. Sanayiyi güçlendirmiş, istihdamı oluşturmuştur. Biz gelir gelmez müteahhitlerimizi sınıflandırdık. Teknik ve mali yeterliliklerine göre kriterlere ayırdık. Daha önce 100 bin metrekare hastane inşaatı yapmışsanız, siz hastane yapabilecek bilgiye, mali yeterliliğe sahipsiniz. Yapmamışsanız bir proje yapamazsınız. Böyle sınıflandırdık. Şimdi mühendisleri, mimarları da sınıflandırıyoruz. Şimdi artık nitelik sürecine geçtik. Medeniyetin bize tarif ettiği anlayışı yansıtacak o projelerde de görmek istiyoruz. Bunun için de teknik, proje çizecek mimar ve mühendislerimize sınıflandırma getiriyoruz.

YARISI BİZDEN KAMPANYASI

Bu dünya şehircilik tarihine geçecek bir projedir. Sayın Cumhurbaşkanımız bayramın birinci günü 'Yarısı Bizden Yarısı Devletimizden' kampanyasını ilan ettiler. Rezerv konutlarımızın inşasına başladık. 26 Nisan itibariyle 'Yarısı Bizden' başvuruları alıyoruz. 31 Mayıs'a kadar başvuru yapılabilecek. Bu yüzyılın dönüşüm kampanyasıdır. Bununla dönüşemeyeceksek eğer hiçbir şekilde dönüşemeyiz. Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyorlar. Herhangi ücret almıyoruz. Bakanlığımızın uzmanlığı tarafından bu kapsamda başvuru yapılan binaları inceleyip, keşif raporu hazırlıyorlar. Daha sonra vatandaşımız gönüllülük esasıyla üçte iki çoğunluğu sağlamışsa, biz protokol yapıyor ve proje aşamasına geçiyoruz.

Protokolümüzü yapıp, projemizi çizip ruhsatımızı alıyoruz. TOKİ en geç 2 yılda inşaat tamamlanıyor. Bu süreçte kira ve taşınma yardımı yapıyoruz. Açıkladığımız taşınma ve kira yardımı yine 750 bin liraya 2 +1 100 metre kare brüt daireyi, 3+1 100 metrekareyi brüt daireye dönüştürüyoruz Vatandaşımız yüzde 10 peşinat ödüyor. 10 yıl vadede evine sahip oluyoruz. Bu süreçte de 5 bin 250 lira kira yardımı alıyor, taksit tutarı olarak. 6 bin 750 lira 3+1 için de vatandaşımız 10 yıl vadede borcunu ödeyebiliyor. Aslında yüzde 50'den de fazla bir destek sözkonusu. 750 bin liranın 0,79 vade oranı ile 10 yılda ödeyebilir. Ya da memur maaş artış katsayısı çerçevesinde hangisi düşükse onu alacağız. İsterse TOKİ'ye borçlanabilir. Geçen sene yüzde 80 vatandaşlarımızın gelirine artış yaptık. TOKİ'ye borçlu olanlara yüzde 25 artış yaptık. 90 metre kare olursa 675 bin lira olacak. Bu kapsamda 200 bin konutu değiştiriyoruz. Başvuru süresini gelen taleple birlikte yeniden değerlendireceğiz. Acil olan yapıların tamamını dönüştürmek istiyoruz.

İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut sözkonusu. Bugüne kadar 615 bin bağımsız bölümü içeren 126 bin bina için başvuru yapıldı. Bu 4'le çarptığınızda yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız devletine, liderine olan güveni net bir şekilde göstermiş oldu. Biz ne söylediysek bugüne kadar yaptık. Temennim İstanbul'un riski bertaraf edilecek adımlar atılır. Bu her şeyden önemli, siyaset üstü bir konu. Dolayısıyla yapılması lazım. Rezerv alanlarda konut üreteceğiz ve vatandaşlarımıza arsa değeriyle vereceğiz. Eğer vatandaşımızın arsası imarlı ise yerinde 200 bin konutumuzu dönüştürüyor olacağız.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum