Mahkemeden Emsal Karar: 'Kaporan Yandı' Devri Sona Eriyor

Mahkemeden Emsal Karar: 'Kaporan Yandı' Devri Sona Eriyor

Konut ve iş yeri alım satım veya kiralanmasında kapora sorun olmaktan çıkıyor. Avukat Rıdvan Yıldız, emsal sayılacak bir mahkeme kararını açıkladı. Karara göre geriye dönük 10 yıl içerisinde kaporalar geri alınabilecek.

A+A-

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde anlaşma sağlandığı takdirde satıcıya işlem tamamlanıncaya kadar alıcı tarafından önden bir kapora veriliyor. Kiralama işlemlerinde de aynı şekilde kapora verilebiliyor. Satış işlemi tamamlanmadan bazen alıcı veya kiralayan işlemden vazgeçtiğinde kaporan yandı diyerek geri iadesi yapılmıyor. Kaporasını alamayan alıcı ise aradan geçen bir kaç gün de keyfi olarak işlemden vazgeçmiş ise kendini haksız görerek istemiyor veya almıyor. 

Av. Rıdvan Yıldız, takip ettiği ve sonuçlandırdığı emsal bir mahkeme kararı ile  kaporanın iadesinin zorunlu olduğunu ifade etti ve geriye dönük 10 yıl için kapora iadesinin alınabileceğini söyledi. Yıldız, "Keyfi veya zaruri sebepler olsun farketmez, eğer işlem gerçekleşmezse kaporanın iade edilmesi gerekir." dedi. 

Emlak Pencerem canlı yayınına katılan Av. Rıdvan Yıldız, gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde verilen kaporanın işlem gerçekleşmediği takdirde iade edilmediğini ancak emsal karar ile kaporan yandı diyerek verilmeyen kaporanın bundan sonra iade edileceğini söyledi.

Av. Yıldız, " Ne olursa olsun satış veya kirala işlemi gerçekleşmezse kapora iade edilecek. Eğer bu durumda satıcının bir zararı var ise kapora iade etmekten çekinemez. Varsa zararı bunu tazminat davasıyla alması gerekir. Yani kapora yandı ben kaporanı vermiyorum diyemez satıcı." dedi.

Kapora verirken elden verilmemesi gerektiğini ifade eden Av. Yıldız, mutlaka sözleşme yapılmalı uyarısında bulunurken, " Belgesiz, elden kaporanın verilmemesi gerekir. Karşılıklı bir sözleşme düzenlenmesi olası bir durumda hukuki olarak önemli. Bugüne kadar, işlemi tamamlanmamış ancak kaporasını da iade alamamış olanlar geriye dönük 10 yıl için bunun iadesini talep edebilirler. Kaporan yandı artık denilmeyecek." diye konuştu.

Av. Yıldız, "Gayrimenkul alım satım işlemlerinde kapora veririrken sözleşmenin noterde resmi olma zorunluluğu bulunuyor. Sözleşme resmi yapılmamış ise sözleşmenin cezai şartı da geçersiz olacaktır. Uygulamada karşılıklı düz bir kağıda imzalar atılarak yapılabiliyor. Ancak bir problem çıktığında mahkeme resmi evrak istiyor. Sözleşme noterde yapılmamış ise cezai şart uygulanmaz. Kaporanın iadesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Emlak Pencerem

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum