İnşaatçılar Bakan Albayrak'tan 2 Konuda Acil Çözüm İstedi

İnşaatçılar Bakan Albayrak'tan 2 Konuda Acil Çözüm İstedi

İnşaat sektörünün çatı kuruluşları GYODER, KONUTDER ve İNDER'in temsilcileri Maliye ve Hazine bakanı Berat Albayrak'ı ziyaret etti. İnşaat sektörünün temsilcileri faizlerin düşürülmesi ve tapu harcı konusunda acil çözüm istedi.

A+A-

Gayrimenkul sektörünün 3 çatı örgütü olan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı ziyaret etti. KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve GYODER Başkan Yrd. Ersun Bayraktaroğlu sektörün kısa, orta ve uzun vadeli sorunları hakkında çözüm önerilerinde bulundu. 

‘DURMA NOKTASINA GELDİ’

İNDER'den yapılan açıklamada başkanların, Bakan Albayrak’a genel ekonomide yaşanan faiz ve döviz artışının inşaat sektöründe direkt etki ederek, sektörü durma noktasına getirdiğini anlattığı belirtildi. Bakan Berat Albayrak’a finansman sorunlarını anlatan temsilcilerin faizlerin yüzde 0.98’e çekilmesi ve finansman sağlayıcı acil çözümlerin devreye alınması gerektiğini söyledikleri bildirildi.

SIFIR KONUTTA DÜŞÜK TAPU HARCI ÖNERİSİ

İnşaat sektörünün en kısa zamanda finansman kaynağına ihtiyacı olduğunun altını çizen başkanlar, alınması gereken en önemli konut politikası önleminin birinci el satış şartlarının cazip hâle getirilmesi olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm odaklı sağlıklı bir konut politikası için birinci el üretimin satın almada tercih avantajı, çalışan kesimin uzun vadeli borçlanarak konut edinimi ve konut kredi piyasasının menkulleştirilmesinin ve derinleştirilmesinin çok önemli olduğu bildirildi.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas da birinci el konut satışlarını hareketlendirmek için, sıfır konutlarda tapu harçlarının oranın daha düşük olması, konut kredisi faizlerinde verginin mahsup edilmesi gibi çözüm önerileri sunulduğunu söyledi.

‘KONUT SAHİPLİĞİ ORANI ARTMALI’

Son 15 yılda 7,5 milyon konut üretilen Türkiye’deki konut sahipliği oranının ortalama yüzde 60 seviyesinde olduğunu belirten başkanlar, bir milyonu bitmiş bir milyonu süren toplam 2 milyon konut arzı olduğunu ifade etti. Her yıl 600-650 bin civarında 1’inci el konut satışının gerçekleştiğini söyleyen Başkanlar “Yılda ortalama 1 milyon 350 bin adet konut satılmakta ve bunun yüzde 45’ini oluşturan 600-650 bin adet konut 1’inci el olarak satılmaktadır. Bu piyasa ve rakamlardan gidilirse bitmiş konut stoku en iyi ihtimal ile 1,5 yılda eritilebilir iken arkadan gelen inşa halindeki 1 milyon konut da yine 1,5 yıl gibi bir sürede eritilebilecektir. Bu da sektörün 3 yıl boyunca mevcut piyasa koşullarında makul bir arz fazlası ile yoluna devam etmesi anlamına gelecektir. Faizlerin yükselmesi neticesinde gerçekleşen satışlardaki gerileme ise arz fazlası oluşumuna neden olacak ve bu süreci 4 veya 5 yıla taşıyabilecektir” dedi.


‘BİRİNCİ EL SATIŞ ORANI YÜZDE 65’E ÇIKAR'

Yeni konut satış oranlarının toplam konut satışı içindeki oranın yüzde 45 olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, sektördeki finansal sorunların çözülmesine yönelik alınacak tedbirlerle 1’inci el konut satışı toplam satışın içinde yüzde 65’e çıkarılabileceği belirtildi. Yıllık yaklaşık 900 bin adet 1’inci el konut satışına ulaşılmasıyla mevcut bitmiş stokun bir yılda, inşa halindeki stok da iki senede eritilebileceğini içeren raporda “Söz konusu çözümle birlikte orta vadede konut sahiplik oranı yükselir ve yapı kalitesi de artar” denildi.

'FİKİR BİRLİĞİ SAĞLANDI'

İnşaat sektörünün uzun vadeli sorunları hakkında da çözüm önerileri sunduklarını dile getiren Altan Elmas, müteahhitlik mesleğinin kriterlerinin belirlenerek, artık her önüne gelenin müteahhit olmaması için de önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. İnşaat sektörünün büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Elmas, belirli bölgelerde arz fazlasının olmaması için devletin konut üretimini ihtiyaç olan bölgelere yönlendirebileceğini söyledi. Görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirten Elmas, "Hedefe ulaşma konusunda fikir birliği var, ama nasıl bir metod uygulanacak henüz bilmiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.