Yabancıya Konut Satışında Değerleme Sistemi Değişiyor

Yabancıya Konut Satışında Değerleme Sistemi Değişiyor

Yabancıya konut satışındaki değerleme sisteminde değişikliğe gidiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konuya ilişkin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne konuya ilişkin direktif verdiği belirtildi.

A+A-

Yabancıya konut satışı konusunda hileli satış şikayetleri sebebiyle değiştirilen değerleme sisteminde yine değişiklik hazırlığı başlatıldı. Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre; değişiklik kapsamında yabancıya değerleme için otomatik eksper atanmasıyla birlikte tercih imkanı da sunulacak. 20 Eylül tarihinde uygulamaya konan değişiklikle yabancıya konut satışı için değerleme gerçekleştirecek uzmanlar otomatik şekilde atanıyordu. Yabancıya konut satışında aracılıkta bulunan sektör temsilcileri bunun satışları olumsuz etkilediğini dile getirmişti.

Bloomberg HT’nin gündeme taşıdığı yabancıya konut satışında değerleme sisteminde gerçekleştirilen düzenlemede yeni değişiklik için hazırlıklara başlandı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan üç kaynak sektörde dile getirilen yorumların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın harekete geçtiğine ve yabancıya konut satışında değerleme şirketi seçerken sadece otomatik atama değil manuel şekilde de şirket seçme hakkı getirileceğini dile getirdi.

Kaynaklar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konuya ilişkin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne direktif verdiğine dikkat çekti. 

Hileli satış iddiasıyla otomatik atama getirilmişti

Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tapu, Kadastro Genel Müdürlüğü, 20 Eylül 2021 tarihi itibariyle yabancıya konut satışında hileli vatandaşlığı engellemek için değerleme sisteminde değişiklik yapmıştı. Düzenlemede yabancıya satış esnasında eksper raporu hazırlayan değerleme şirketlerinin yapay zeka tarafından ataması kararı verilmişti.

Sektör temsilcileri, yabancı alıcıların gayrimenkul alımlarında, eksper raporlarında bulunan değerlemelerin, satıcıyla anlaşılan değerlemeden düşük olması durumunda, alımdan vazgeçtikleri ifade edilmişti. Bu durumun ardından 15 günde 1,8 milyar Türk Lirası tutarındaki satışın iptal edildiği ileri sürülmüştü.

Eylül ayında yabancıya konut satışı arttı

TÜİK verilerinde ise düzenlemenin hayata geçtiği Eylül'de yabancıya konut satışlarındaki artış ivmesinin sürdüğü belirlendi. 

Buna göre yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 25,8 arttı ve 6 bin 630 olarak gerçekleşti.

Toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul bulunuyor. İstanbul'u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara takip etti.

Eylül'de İran vatandaşları Türkiye'den bin 323 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 990 konut ile Irak, 540 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları takip etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.