Yabancıya Konut Satışı Geçici Süreyle Durdurulmalı!

Yabancıya Konut Satışı Geçici Süreyle Durdurulmalı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı tarafından “Yabancıların Taraf Olduğu Süreçlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına Ait Yol ve Esaslar” başlıklı genelgeye düzenlemeler yapıldı. Peki yeni düzenlemede neler değişti?

A+A-

Yabancıya vatandaşlık için gayrimenkul satışında hülle haberlerinin ardından ekspertizler Ankara’dan atanmaya başlayınca, raporlar 250 bin dolarla denkleşmedi. Bunun üzerine toplam 250 milyon Türk Lirası tutarında satışın iptal olduğu ifade edildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; basında yer alan yabancıya ev satışında hülle haberinin ardından gerçekleştirilen düzenleme, vatandaşlık için şişirilmiş fiyatla yapılan konut satışlarını durdurdu. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı tarafından “Yabancıların Taraf Olduğu Süreçlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına Ait Yol ve Esaslar” başlıklı genelgeye düzenlemeler yapıldı.

Genelgede, değerleme şirketlerinin 20 Eylül 2021 itibarıyla yapay zeka tarafından atanması öngörüldü. Bundan sonra birçok bölge için ekspertiz raporu hazırlayan uzmanlar Ankara'dan bilgisayar sistemi ile atanmaya başlayınca düzenlenen ekspertiz raporları ile tapuya gösterilmesi planlanan rakam arasında farklılıklar oluştu. Bunun ardından 250 bin doları tutmayan raporları gören yabancılar alımlarını iptal etmeye başladı. 10 günde piyasada toplam 250 milyon Türk Lirası tutarında satışın iptal edildiği belirtiliyor. Gayrimenkul Brokerı Songül Toprak Özsan, gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Songül Toprak Özsan,  “Yabancıya konut satışı, geçici süreyle durdurulmalı. Ofis ve dükkana izin verilmeli. Ayrıca gayrimenkul alana vatandaşlık değil oturum izni verilebilir. Vatandaşlık parayla satılmayacak kadar değerlidir” diye konuştu.

Sektör temsilcileri bazı inşaat firmalarının kendi ekspertiz firmalarını kurduğuna, yeni düzenlemenin bu “sistemi” bozduğuna dikkat çekti. İstanbul'da Başakşehir, Esenyurt, Bahçeşehir gibi bölgelerde belirli projelerde bütün bloğun Ortadoğululara satıldığı ifade ediliyor. Özsan, “Bir sitedeki yabancı oranı yüzde 3-5'i geçmemeli” şeklinde konuştu.

Çinliler ABD'ye vize hayaliyle Vadi İstanbul'u mesken tuttu

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, yabancıların vatandaşlık için Türkiye'den konut almasının piyasada ne gibi etkiler yarattığına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu: 

“Örneğin geçen günlerde Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul'dan 20 daire birden aldı. Nedeni ABD'ye gitmek… TC pasaportu olduğunda vize alabiliyorlarmış. Çinli ajans 100 daire satışı için de ön görüşme yapınca Vadi İstanbul'da konut fiyatları uçtu. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı bugünlerde bu durum önemli bir sıkıntı yaratıyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.