Yabancılara Konut Satışı Rekora Koşuyor

Yabancılara Konut Satışı Rekora Koşuyor

Son yıllarda en üst seviyeye ulaşan yabancı konut satış rakamları 2019 yılında da giderek artan oranlarda devam ediyor.

A+A-

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, Ramazan ayında durgunlaşan satışların önümüzdeki aylarda ve özellikle 23 Haziran sonrası hızlı bir yükselişe geçeceğini belirtti.

Yabancı Yatırımcıların Türkiye'ye Olan İlgisi Giderek Artıyor

 Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konuta yatırım yapmaktan vazgeçemediği günümüzde PropertyTR yabancılara konut satışını değerlendirdi. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancı konut satışının hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Özellikle 250 bin dolarlık konut alımına vatandaşlık verilmesi, yabancıları Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik ediyor.

 2019 yılı 4 aylık yabancı konut satış sonuçlarını değerlendiren Yusuf Boz, "Ekonomik belirsizlik yerli konut satışlarına yansıdı. Buna karşın yabancı konut satışları artan oranlarda devam ediyor. Şubat ayında yüzde 4 olan yabancı konut satış oranları Mart ayında yüzde 9, Nisan ayında ise yüzde 10'a yükseldi. Bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da artacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Yatırımcılar ve İnşaat Sektörü 23 Haziran Sonrasını Bekliyor

Bir önceki yıllara göre giderek artan yabancı konut satışları rekora koşuyor. Rekor satışların sürpriz olmadığını söyleyen Yusuf Boz, 1+1 ve 2+1 kontu tipinden lüks villalara kadar her segmentten yabancı konut satışı yaptıklarını belirtti. Ramazan ayında her ne kadar konut satışları durgunlaşsa da, yaz mevsimine girildiği önümüzdeki günlerde ve özellikle 23 Haziran sonrası kredi kullanımının daha da yükseleceğini dile getirdi. Yerli konut alıcıları ve gurbetçiler 23 Haziran sonrasını beklese de yabancı yatırımcılar giderek artan oranlarda konut almaya devam ediyor.

Propertytr Genel Müdürü Yusuf Boz, sektöre hâkim bir şirket olarak yabancı yatırımcıları iyi tanıdıklarını ve seçim sonrası önceki satışları katlayan bir yabancı konut satışı yaşayacaklarını belirtiyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya, Trabzon ve Bursa yabancıların konut yatırımı için vazgeçemediği iller arasında yer alıyor. PropertyTR, Türkiye'ye yabancıların ilgisinin devam ettiği günümüzde konut satışında bekledikleri rekor satışlarının yeniden geleceğinin sinyallerini veriyor.

Yabancıya Konut Satışı Rakamları Giderek Yükseliyor

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan güveninin tam olduğunu görüyoruz. Yabancı konut satışları da bunu doğruluyor. 2018 yılında geçen yılların satış rekoru kırılırken, 2019 yılının ilk çeyreğinde satış rekoru tekrar yinelendi. Yabancı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82 oranında arttı. İlk dört ayda toplam 13 bin 338 adet konut satışı yapıldı.

Geçen yıl Ocak-Nisan döneminde 7 bin 341 adet yabancı konut satışı yapılmıştı. Nisan ayındaki artış 2 bin 43'ten 3 bin 720'ye yükselişle yüzde 82.1 olarak kayıtlara geçti.

 Yabancı konut satışında önceki yıllarla aynı olarak İstanbul birinciliği korudu. İstanbul'u Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova takip ederek 10 bin adetlik satış rakamı gerçeklemiş oldu. Vatandaşlık için sınırın 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesi yabancı konut satışının artmasında en önemli etken oldu. Hatta yabancı yatırımcılar yükselen faiz oranlarından da etkilenmedi.

Vatandaşlık Hakkı ve KDV Muafiyeti Cazip Geliyor

250 bin dolarlık konut alımına vatandaşlık verilmesi Türkiye'de yabancıya konut satışını katladı. Yabancı konut satışında Iraklılar başı çekerken onları İran, Rusya, Afganistan ve Ürdün takip ediyor. Teşvikler ve KDV istisnası yanında yabancılar için son derece önemli olan vatandaşlık hakkının elde edilmesi yabancıları Türkiye'de yatırım yapmaya yönlendiriyor.

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz konu ile ilgili şunları söyledi: "Yerli konut satışının aksine yabancı konut satışı giderek artan bir seyir izliyor. Yabancı yatırımcılar KDV, teşvikler ve vatandaşlık hakkı avantajlarını çok iyi kullanıyor. Özellikle zenginler İstanbul Boğazı'nı tercih ederken, her segmentten konut satın alan Suudiler, sadece konutu tercih eden Katarlar, ucuz konut tercih eden Iraklılar ve yalı tercihi ile İranlılar dikkat çekiyor. Her kesimden yabancı yatırımcıya PropertyTR olarak gayrimenkul pazarlıyor, sektörde önemli bir ihtiyaca cevap vererek ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyoruz."

Yabancıya Konut Satışında PropertyTR

Yabancılara gayrimenkul satışı gerçekleştiren PropertyTR, Nisan/2019 itibarı ile satış paritesini üst düzeye çıkardı. Şöyle ki; dövizin yükselmesi ve konut fiyatlarının beklentilerin altında seyretmesi yabancı yatırımcının işine geldi. Nisan/2019’da İstanbul’da yabancılara bin 839 adet konut satışı gerçekleştirilirken, Antalya'da 676 adet yabancı konut satışı yapıldı. Bunu 210 yabancı konut satışı ile Ankara, 201 Bursa, 142 Yalova ve 100 yabancı konutla Trabzon takip etti. Iraklılar birinci sırada yer alırken onları Ruslar, Afganlılar ve Kuveytliler izledi.

Uygun fiyat seçenekleri ile yabancı konut satışına devam edeceklerini dile getiren Yusuf Boz, yaz sezonunda yabancı konut satışında beklenen rekor rakamların çok yakın olduğunu da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.