Veysel Eroğlu'ndan "Kentsel Dönüşüm" Açıklaması

Veysel Eroğlu'ndan "Kentsel Dönüşüm" Açıklaması

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, dere yataklarında inşa edilen evlerle ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra "Depreme dayanıklı olmayan binaların kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır" dedi.

A+A-

Kastamonu, Sinop ve Bartın’da yaşanan sel felaketinin neden olduğu yıkımın ardından yaralar sarılmaya çalışılırken bir taraftan da sel felaketinin bu kadar büyük bir yıkıma neden olması tartışma konularından oldu. 

Konunun uzmanları, dere yataklarındaki yapılaşmayı çok sayıda can kaybının olmasında en önemli gerekçe olarak belirtiyor. Uzun seneler Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevini üstlenen Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu da dere yataklarındaki yapılaşmaya ilişkin benzer bir uyarı yaptı.

“Dere yataklarının işgal edilmesi mutlaka önlenmelidir. Dere bir gün mutlaka yatağını geri alır” ifadelerini kullanan Eroğlu, “Bazı belediyeler maalesef seçim kaygısı ile vatandaşın yanlış taleplerini dahi yerine getirmek gibi bir hatanın içine düşmektedir. Bu durum, büyük felaketlere sebep olmaktadır“ diye konuştu. 

“Dere yataklarında yapılan daireleri satın almayın”

Vatandaşların ve bazı yöneticilerin, derelerde su olmadığına dikkat çekerek bu alanlarda yapılaşmaya gidilebileceği gibi bir düşünceye sahip olduklarına vurgu yapan eski Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu tespit son derece yanlıştır. İstanbul’da Kağıthane, Alibey ve Küçükköy derelerini ıslah ederken, o bölgedeki vatandaşlarla konuşurken, ‘500 yılda bir olan su akımı geldiği zaman önünde ne var ne yoksa alır götürür’ demiştim. Vatandaşın biri, ‘Hocam biz 500 yıl mı yaşayacağız?’ demişti. Ben de kendilerine ‘Bu büyük taşkın 500 yıl sonra gelecek diye bir şey yok. Belki bir yıl sonra, belki üç yıl sonra gelebilir ve her şeyi alıp götürebilir’ demiştim. Dolayısıyla dere yataklarına kesinlikle konut inşa edilmemelidir. Çürük zeminlere, alüvyonlu ve dolgu alanlarına yapı yapılmamalıdır. Depreme dayanıklı olmayan binaların kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır. Ayrıca dere yataklarında bulunan binalar için de sel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Bu konuyla alakalı belediyelere büyük mesuliyet düşmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da her türlü desteği vermektedir. Ayrıca vatandaşlarımıza da düşen vecibeler vardır. Yapılan yanlışlıkları, belediyeye, ilgili kurum ve kuruluşlara bildirmek, dere yataklarında yapılan dairelerden satın almamak gibi vecibeleri vardır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.