Vatandaşlar Mega Projelere Ortak Olabilecek

Vatandaşlar Mega Projelere Ortak Olabilecek

Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren "Bankacılık Kanunu ve bazı kanunlarda değişikler yapılmasına dair kanun" ile birlikte, vatandaşın Kanal İstanbul türü büyük projelere ortak olabilmesinin önü açılıyor.

A+A-

 finansal piyasalardaki kişi ve kuruluşlara "manipülasyon ve yanıltıcı işlemler" sebebiyle verilecek cezalar artırılırken, bankacılık işlemlerinde ücret ve komisyonları belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi. Bankacılık sistemini tehlikeye düşürdükleri tespit edilen banka mensuplarının imza yetkisi ise geçici olarak iptal edilebilecek.

Bankacılık Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi TBMM’de onaylandı. Bugün ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İşte 8 maddede bugün yürürlüğe giren düzenlemeler şu şekilde: 

Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenecek düzenleme ile vatandaşın büyük projelere oetak olmasının önü açılıyor. Düzenleme ile Kanal İstanbul ve “yerli otomobil” gibi projelere finansman sağlanabilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) teklife ilişkin bilgi notuna göre, “Düzenleme ile aracı kurumlara proje finansmanı kredisi verme, altyapı yatırımları gibi büyük projelerdeki kredilerin menkul kıymetleştirilmesi, bu projelerin nakit akışlarına dayalı menkul kıymet ihraç edilmesi ve proje finansman fonu kurulması imkanları getiriliyor.”

Nota göre "Bu sayede büyük altyapı projelerinin finansmanında banka kredisinin yanı sıra sermaye piyasalarının da aktif olarak kullanılmasına" imkan verilecek.

VARLIK FONU'NA BORÇLANMA YETKİSİ

Düzenlemeyle Türkiye Varlık Fonu'na kredi sınırlamalarına maruz kalmadan işlem yapma ve borçlanma imkanı veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.