Vatandaş Kentsel Dönüşümde Çıkış Yolu Bulamıyor!

Vatandaş Kentsel Dönüşümde Çıkış Yolu Bulamıyor!

İzmir Müteahhitler Derneği başkanı İslam Yıldırım, deprem sonrası vatandaşların evini yenilemek istediğini ancak evini yıktığında imar hakkını kaybettiği için bir çıkış yolu bulamadığını, bu yüzden kentsel dönüşümde sürecin ilerleyemediğini ifade etti.

A+A-

İzmir'deki kentsel dönüşüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) başkanı ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İslam Yıldırım şu ifadeleri kullandı, "İzmir bir deprem yaşadı ve 116 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vatandaşlarımız deprem sonrasında eski binalarını dönüştürmek yenilemek istiyor. Ama bir çıkış yolu yok. Çünkü mevcut imar hakları bina yıkılınca yok oluyor. İzmir Büyükşehir belediye başkanımız depremde az hasarlı olarak çıkmış belediye binası için yıkım talimatı vermiş. Mevcut Büyükşehir belediye binamız yıkılıp meydanı daha dahil olacağı açıklamalarını takip ettik. Hiçbir kamu kurum binamızın riskli olmasını elbette istemeyiz lakin şöyle de bir realiteden kaçamayız. Belediye binamız riskli yıkalım meydana dahil edelim ama vatandaşımızın riskli binaları ne olacak? Vatandaşlarımız riskli binalarını yıkıp onlarda yeşil alan mı yapsın? Türkiye’nin bazı gerçekleri var. Bunlar ayan beyan ortada. Türkiye bir deprem ülkesi ve ne zaman deprem olacak biz bunu bilmiyoruz. Bir an önce bir yol haritası hazırlayıp İzmir’e dönüştürmemiz şart. Aksi taktirde Allah göstermesin bir sonraki deprem İzmir’e enkaza dönüştürebilir."

GAYRİMENKUL YENİ YILA NEGATİF BAŞLAYACAK

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan 2020 Ocak-Kasım gayrimenkul satış istetistiklerini de değerlendiren Yıldırım, “2020 yılının ilk 11 ayında 2 milyon 464 bin gayrimenkul satıldı. Satılan gayrimenkullerin toplam değeri 456 milyar lira. Ver MÜFED ve İMDER olarak bu gelişmelerden memnun olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. 1 Haziran’dan sonra düşen konut kredi faizleri sektörümüze can suyu oldu, meslektaşlarımızın elinde birikmiş olan konut stoku tüketti. Geldiğimiz noktada konut kredi faizleri oranlarının tekrar yükseliş trendine girdi. İster istemez gayrimenkul satışları da olumsuz etkiliyor. Kışa girdiğimiz için mevsimsellik etkisiyle Aralık-Mart aylarında satışlar düşük seyrediyor. Pandemiyi de hesaba katarsak olumsuz bir tablo ile karşılaşabileceğimizi görebiliyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.