Türkiye Konut Fiyatlarında Dünyanın Zirvesine Yerleşti

Türkiye Konut Fiyatlarında Dünyanın Zirvesine Yerleşti

Global Property Guide verilerine göre 2022 yılının 2. çeyreğinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. 58 ülkenin yer aldığı çalışmada Türkiye’de konut fiyatlarının yüzde 160 oranında arttığı bilgisi yer aldı.

A+A-

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe inşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı konut fiyatlarında yükselişler olduğu dile getiriliyor. Hatta Türk lirasının değer kaybının konut fiyatlarındaki yükselişlerden birisi olarak gösteriliyordu. Lakin yapılan araştırmada farklı bir sonuç çıktı. Türkiye’de konut fiyatları yalnızca TL bazında değil dolar bazında da artıyor.

DOLAR BAZINDA KONUT FİYAT ARTIŞLARI

Türkiye’de konut fiyatları dolar bazında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. İstanbul’da ise son 6 yılın en yüksek fiyatı yine dolar bazında görüldü. İstanbul’da konut fiyatları yabancıların ilgisi ve yatırım için konut satın alanların etkisiyle yükseldi. Bu durum İstanbul’u dünya liginde de üst sıraya çıkardı. Konut fiyatlarındaki yüzdelik artış açısından İstanbul’un etkisiyle Türkiye’de zirveye yerleşti.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye’de ortalama konut metrekare fiyatı 836 dolar seviyesine çıktı. Bu rakam 2016 yılından sonra en yüksek rakam oldu. İstanbul’da ise bu rakam daha da yükselerek 1.3600 dolar oldu.

TÜRKİYE DÜNYANIN ZİRVESİNE YERLEŞTİ

Global Property Guide verilerine göre 2022 yılının 2. çeyreğinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. 58 ülkenin yer aldığı çalışmada Türkiye’de konut fiyatlarının yüzde 160 oranında arttığı bilgisi yer aldı. Listenin ikinci sırasında ise Romanya yer aldı. Romanya’da konut fiyatlarındaki artış yüzde 33 olarak açıklandı. İlk sıradaki Türkiye ile arasında uçurum olan Romanya’nın konut fiyat artışı Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün geldiği durumu gözler önüne serdi. Listede Rusya ise yüzde 29’luk konut fiyatı artışı ile üçüncü sırada yer aldı. Yapılan çalışmada 58 ülkenin 49’unda konut fiyatlarında artış olduğu belirtildi. Konut fiyatları sadece Kolombiya, Porto Riko, Kamboçya, Makao, Hong Kong, Mısır, Peru, Sri Lanka, Fas’ta düştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.