TOKİ İstanbul Kentsel Dönüşüm Projeleri 2017!

TOKİ İstanbul Kentsel Dönüşüm Projeleri 2017!

Kentsel Dönüşüm çalışmalarına İstanbul projeleri ile yeni bir ivme katan TOKİ, 13 ilçede yürütülen farklı ölçekteki projelerle 15 bin yeni konutu şehre kazandırıyor.

A+A-

TOKİ Kentsel Dönüşüm uygulamalarında bu yıl İstanbul projelerine hız veriyor. 13 ilçede yaklaşık 15 bin konutun dönüştürüleceği çalışmalarla, riskli yapılar yenilenerek bölge sakinleri modern ve güvenli konut ve sosyal alanlara kavuşacak. 19 ilçede 48 alanın riskli ilan edildiğini ve deprem tehdidi açısından İstanbul’da dönüşüm çalışmalarının özel öneme sahip olduğunu belirten  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, Anadolu ve Avrupa yakalarındaki önemli ilçelerin riskli alanlarında, güvenli yapılar, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturulacağını vurguladı. Turan, İstanbul’da ilçe belediyeleri işbirliğinde yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu yıl İstanbul’da Kentsel Dönüşüme ağırlık veriyoruz, 13 ilçede sahaya iniyoruz. Bu bölgelerde belirlenen mahallelerde yapılacak dönüşümle yaklaşık 15 bin konut, özellikle deprem riskine karşı yenilenmiş olacak. Bu yılki Kentsel Dönüşüm projelerimizde öncelikli ilçelerimiz Avcılar, Beyoğlu, Üsküdar, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Başakşehir, Ataşehir, Bağcılar, Kağıthane ve Zeytinburnu 

İSTANBUL’A YAKIŞAN PROJELER 

TOKİ Başkanı Turan, “Kadim şehrimiz İstanbul’un dokusuna zarar vermeyecek, kentimize yakışan projeler geliştirmek konusunda yüksek bir hassasiyet içindeyiz. 2014 yılında yenilediğimiz üretim çizgimiz de söz konusu hassasiyetlerimizi, ev ve şehre dair çok boyutlu bakışımızı yansıtıyor. İstanbul’un kültür ve geleneksel kimliği ile uyumlu, kentin siluetini bozmayacak projeler hayata geçireceğiz” açıklamasını yaptı. 

BEYOĞLU’NDA ÖRNEK BİR DÖNÜŞÜM MODELİ 

TOKİ ve Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile geliştirilen Sütlüce ve Örnektepe Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi, köklü bir geçmişe sahip olan yerleşimin sürdürülebilir bir çevreye dönüşmesi açısından model bir uygulama olacak. Mart ayı ortasında ihale edilecek proje, iki etapta tamamlanacak. İlk etapta 397 konut Yaklaşık 66 bin metrekare alan üzerinde yürütülecek Beyoğlu Sütlüce ve Örnektepe Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesinin ilk etabında 397 konut yapılacak. Fiziki ve sosyal dokusu esas alınarak çok boyutlu tasarlanan proje, yaya öncelikli bir plan içinde kurgulandı. Bu doğrultuda, Beyoğlu Sütlüce-Örnektepe Proje alanının ortasından geçen Derka Sokak, projedeki diğer kamusal peyzaj alanları ile entegre olacak şekilde korunuyor. Bu entegrasyon ile yayalaştırılan bölge mahalle sakinlerinin kullanımına sunularak, yeni bir gezinti ve yaşam alanı oluşturuluyor. Öte yandan projenin vaziyet planı ve silüet etütleri sonucu ortaya çıkan yapılar bütünü, yine çevre yapılar ve kendi mimarisi ile bütünlük oluşturacak şekilde cumba, saçak, payanda, gibi mimari öğeler ve ahşap, taş, sıva ve metal gibi malzemeler ile harmanlanıyor.

TOKİ Başkanı Turan : “Mimari ölçekte şehirlere model olacak konutlar üretme prensibi ile çalışıyoruz.” TOKİ’nin Kentsel Dönüşüm çalışmalarındaki önceliklerinden söz eden Başkan Turan, şehirleri öncelikle afet ve deprem riskine karşı hazırlıklı kılma gayreti içinde olduklarını vurguladı. Bu nedenle yeni yılda İstanbul’da daha aktif bir süreç yürütmeye başladıklarını belirten Turan, “Mimari ölçekte şehirlere model olacak üretimler prensibi ile çalışıyoruz. Sütlüce-Örnektepe mahallesi projemiz de İstanbul’da ve benzer yenileme alanlarında hayata geçirilecek projelere örnek olacak” dedi. 

Sosyal doku ve mahalle ekonomisi korunuyor 

Kentsel Dönüşümün sunduğu güvenli yapı ve fiziki iyileşmenin yanı sıra sosyal dokunun korunmasını da temel bir üretim disiplini olarak gözeten TOKİ, Sütlüce-Örnektepe projesinde aynı yaklaşımı benimsiyor. Projede semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan sosyal yaşam alanları oluşturulurken, mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarına dönük 16 dükkan ve ticari birim ile bölgenin kendi ekonomisini oluşturması ve yaşatmasına imkan sağlanıyor.

Yerleşim yapısı ve şehir silüeti ile uyum

Sütlüce-Örnektepe Kentsel Dönüşüm Projesinin bir diğer özelliği, konutların mevcut yerleşim alanın dokusu ile uyumlu ve silueti gözeten şekilde tasarlanmış olması. Şehre ve bölgeye değer katacak bir anlayışla hazırlanan çalışmada, proje alanı içinde yer alan Halid Bin Velid Camii de yenileniyor. Mahalle sakinlerinin alışkanlıklarının kesintiye uğramaması için aynı alanda yeniden planlanan cami, mevcut fonksiyonuna ek olarak, topoğrafya gerekliliklerinden ortaya çıkan kamusal kullanımın olduğu bir sosyal tesis olarak planlandı. 

TOZKOPARAN’DA DÖNÜŞÜM 

580 bin metrekare alanda İstanbul’un en kapsamlı dönüşüm projesi TOKİ’nin Güngören Belediyesi işbirliği ile başlattığı Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi, İstanbul’da yürütülen en kapsamlı Kentsel Dönüşüm çalışması olarak hayat buluyor. 580 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek çalışmalar ile afet riski taşıyan, niteliğini kaybetmiş ve yıpranmış olan kentsel mekânlar, sahip oldukları özgün kimliklere uygun bir biçimde yenilenerek, insan ve çevre duyarlılığı yüksek, afetlere karşı güvenli bir yerleşim birimine dönüştürülecek. Taslak proje hazırlandı Güngören Tozkoparan’da yapılacak Kentsel Dönüşüm çalışması için taslak projeyi hazırladıklarını aktaran TOKİ Başkanı Turan, “Kentsel Dönüşüm projemiz kapsamında bölgede 6 bin 500 konut inşa edeceğiz. Bölgede ayrıca 4.2 hektarlık bölüme ticaret alanı yapacağız” dedi. Sosyal yaşam canlanacak, yaşam kalitesi yükselecek Fiziki yenilenmenin yanı sıra tüm ihtiyaçlara yanıt verecek dinamik bir sosyal yaşam oluşturma hedefiyle geliştirilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesinde, yenilenen alanlar sürdürülebilir sosyal ve kültürel çevrelere dönüştürülecek. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, projeye yaklaşımını şöyle özetliyor: “Kentsel Dönüşümle sadece binaları yıkıp yerlerine yenilerini inşa etmiyoruz. Çevre düzenlemeleri, donatı alanlarıyla sosyal ihtiyaçlara da yanıt veriyoruz. Çocuklardan gençlere, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük ihtiyaç ve beklentileri düşünerek yerleşimi yeniliyoruz. Kentsel Dönüşümle, bölgenin yaşam kalitesi yükselecek ve proje bölgeye değer katacak.”

İstanbul'da Nefes aldıracak alternatif 3 bin konut 

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul’daki dönüşüm sürecini, vatandaşlar lehine yarar sağlama prensibi ile dinamik bir plan içinde ele aldıklarını belirterek, Kayaşehir’de satışı yapılmamış piyasa değeri 1 milyar lira olan 3 bin konutu, Kentsel Dönüşümde vatandaşa alternatif olarak sunacaklarını, konutların Mayıs ayına oturuma hazır hale geleceğini belirtti. “TOKİ’nin İstanbul’a yapacağı en büyük katkılardan biri olacak” İlçe belediyelerinin bu girişime büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Başkan Turan, Kayabaşı’nda evlerin belediyelere uygun şartlarda tahsis edileceğini belirterek şu bilgileri verdi: “Eski imar planlarında yeşil alan, okul, hastane veya park yeri olarak geçen ancak daha sonra üzerinde bina yapılan yerlerin tekrar kamusal alana dönüştürülmesi şehre nefes aldıracak. Belediyeler bizim tahsis ettiğimiz alanları kamulaştıracak. Belediyeler, tahsis ettiğimiz konutlarda belirlenen kontenjan kadar vatandaşın rızasını alarak bizim tahsis ettiğimiz konutlara taşıyacak” diye konuştu. Turan sözlerine, “Bu tahsisin yapılması için ön şartımız boşaltılan alanların imara açılmaması ve sosyal alan düzenlenmesi. Parti farkı gözetmeden herkesi çağırdık. Protokolle vermek istiyoruz. Bunu başaracak belediye başkanları var. Bu adımla İstanbul’daki sosyal dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz” açıklamasıyla devam etti. 

İstanbul'da yürütülen kentsel dönüşüm projeleri

1- Esenler Çiftehavuzlar

TOKİ ve Esenler Belediyesi işbirliğinde 83 bin 300 metrekarelik alanda yürütülen Kentsel Dönüşümçalışma kapsamında 1.145 adet konut/işyeri inşa edilecek. Proje kapsamında ayrıca yaklaşık 20 bin metrekare kütüphane, Halk EğitimMerkezi, dini tesis gibi sosyal alanların yer aldığı yaşammerkezi ile 7 binmetrekare eğitimalanı yer alıyor. 

2- Üsküdar Mehmet Akif Mahallesi

TOKİ ile Üsküdar Belediyesi işbirliğinde 37 in 200 etrekare alanüzerin degeliştirilen proje, Mehmet Akif Mahallesi’nde yerinde dönüşüm modeli uygulanarak hayata geçiriliyor. Projenin değerleme çalışmaları devam ediyor. 

3- Üsküdar Kirazlıtepe ve ferah Mahalleri 

TOKİ ile Üsküdar Belediyesi işbirliğinde 19 bin metrekare alan üzerinde yürütülen dönüşüm çalışmaları Kirazlıtepe ve Ferah Mahallesi’nde yerinde dönüşüm prensibi ile yürütülüyor. Kentsel tasarım çalışmaları tamamlanmış olan projede detaylandırma aşamasına geçiliyor.

4-Eyüp Nişanca, İslambey Karadolap Mahallesi

TOKİ ile Eyüp Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 80 bin 500 metrekare alan üzerinde projenin taslak çalışmaları tamamlandı. Protokol çalışması devam ediyor.

5-Fatih sosyal donatı alanı

TOKİ ile Eyüp Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 80 bin 500 metrekare alan üzerinde projenin taslak çalışmaları tamamlandı. Protokol çalışması devam ediyor.

6-Esenler Oruçreis Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi

TOKİ ve Esenler Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 50 bin metrekare alan üzerinde yürütülen projenin ilk etabında 262 adet konut üretildi ve konutlar sahiplerine teslimedildi. Projenin ikinci etabında ise 320 konut ve 20 binmetrekare kültür merkezi inşa edilecek. 

7-Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi

TOKİ ile Gaziosmanpaşa Belediyesi işbirliğinde 230 bin 560 metrekare alan üzerinde yürütülen proje 4 etapta gerçekleştiriliyor. Alanda toplam 4 bin 33 adet konut üretilmesi hedefleniyor.

8- Gaziosmanpaşa 3. bölge karayolları

TOKİ ile Gaziosmanpaşa Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 30 bin 750 metrekare alan üzerinde yürütülen çalışmada, 613 adet konut üretilmesi planlanıyor.

9- Küçükçekmece İnönü Mahallesi sosyal donatı alanları

TOKİ ile Küçükçekmece Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 14 bin900metrekare alanda yürütülen çalışmanın proje hazırlıkları sürüyor.

10- Ataşehir 

İlçede 7 bin 250 metrekarelik bir alanda okul, park ve konut alanı üretimine dönük planlama devam ediyor.

11- Güngören Tozkoparan Mahallesi

TOKİ ile Güngören Belediyesi işbirliğinde 58 binmetrekare alan üzerinde yürütülen çalışmanın tümanaliz ve proje çalışmaları tamamlanarak, uzlaşma görüşmeleri aşamasına geçildi. Bölgede 6 bin 500 konut üretilmesi hedeflenmektedir.

12- Beyoğlu Örnektepe Sütlüce 

TOKİ ile Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerinde yürütülen çalışma, nüfus yoğunluğu ve bölgenin tarihi kimliğini de göz önünde bulundurarak, Haliç siluetine olumsuz etki bırakmayacak şekilde geliştirildi. 397 adet konut ile ticaret ve yaşam alanlarının yer aldığı projenin

13- Bayrampaşa Vatan Mahallesi

TOKİ ile Bayrampaşa Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 14 bin 500 metrekare alanda yürütülen projede 3 bin 693 adet konut, 666 adet işyeri olmak üzere toplam 4 bin 359 bağımsız birimin inşası planlanıyor.

14- Küçükçekmece Yarımburgaz Mahallesi 

TOKİ ile Küçükçekmece Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekare alanda yürütülecek Kentsel Dönüşüm projesi, hak sahipleri tespit ile kentsel tasarım aşamasındadır.

15- Zeyinburnu sosyal donatı alanı

TOKİ ile Zeytinburnu Belediyesi işbirliğinde yaklaşık 12 bin 899 metrekare alanda yürütülen çalışmada, sosyal donatı alanları oluşturulmasına dönük proje çalışmaları devam ediyor.

16- Zeytinburnu Arnavut Mahallesi 

TOKİ ve Zeytiburnu Belediyesi işbirliğinde 33 bin metrekare alan üzerinde yürütülen çalışmada proje hazırlık süreci devam ediyor.

17- Başakşehir Ayazağa

TOKİ ve Başakşehir Belediyesi işbirliğinde yürütülen projede bölgeye 4. Etap konut projesine dönük çalışmalar sürüyor.

18- Başakşehir Kayaşehir

TOKİ ve Başakşehir Belediyesi işbirliğinde 11 milyon metrekare alan üzerinde 2009 yılından bu yana etaplar halinde devam eden projede, kalan 554 yapı ile 725 bağımsız birimin dönüşümüne dair çalışma sürüyor.

19- Meltepe Başıbüyük 

TOKİ ve Maltepe Belediyesi işbirliğinde 20 bin 861 metrekare alan üzerinde yürütülen çalışmada, mimari proje tamamlanarak hak sahipleri ile görüşme aşaması yürütülüyor.

20- Çatalca Kaleiçi Ferhatpaşa 

TOKİ ve Çatalca Belediyesi işbirliğinde 221 bin 679 metrekare alan üzerinde yürütülen projede 600 konutun üretilmesi öngörülüyor.

21- Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi

TOKİ ve Sultangazi Belediyesi işbirliğinde 180 binmetrekare alanda yürütülen çalışmanın proje hazırlıkları devam ediyor.

Anadolu'dan proje örnekleri!

1-Ankara Mamak Anayurt ve Gülseren Mahalleleri

TOKİ ve Mamak Belediyesi işbirliğinde yürütülen projenin 1. Etabında 688 adet konutun yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Diğer 4 etaptaki toplam 2.958 konut, 1 lise, 1 ilköğretim okulu ve cami yapımı ise devam ediyor. Projenin 5. Etabında ise 1.536 adet konutun yapılması planlanıyor.

2-Nevşehir Kale etrafı

TOKİ ile Nevşehir Belediyesi işbirliğinde 3 etap olarak geliştirilen proje kapsamındaki 2.600 konutun inşaatları tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edildi. Uygulamanın sosyal donatı bölümünü oluşturan 2 adet cami, alışveriş merkezi, 32 derslikli ilkokul, kreş, karakol ve sağlık ocağı inşaatları da tamamlanarak yöre sakinlerine hizmet vermeye başladı.

3-Ankara Mamak Altıağaç Karaağaç ve Hüseyingazi Mahalleleri

TOKİ, Mamak Belediyesi ve Türkiye Kızılay Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında 3.880 adet konut, cami, anaokulu, 40 derslikli ilköğretim okulu, lise gibi donatılar ile Türk Kızılay Derneği Hizmet Binası yapılması planlanıyor. Proje kapsamındaki 3.110 konutun ihalesi tamamlanırken, 869 konutun inşası devam ediyor.

4-Kars Merkez İlçesi Atatürk ve Bayrampaşa Mahallesi 

TOKİ ile Kars Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen projenin 1. Etabında yer alan 720 adet konut, 1 adet 24 derslikli ilköğretim okulu, 1 adet cami inşaatları tamamlanarak konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Yöresel özelliklere göre planlanan 2. Etapta yaklaşık 815 adet konut 47 adet ticari birim 600 kişilil bir cami yapılması planlanıyor. 

5-Çankırı Merkez

TOKİ ve Çankırı Belediyesi işbirliğinde yürütülen proje kapsamında ilk aşamada üretilen 274 adet konut hak sahiplerine teslim edildi. Çalışmaları devam eden 2. Etap Kentsel Dönüşümprojesi kapsamında 502 konut, 9 adet ticaret birimi, 1 adet cami külliyesi ve 1 adet tescilli eser yer alıyor.

6-Malaya Merkez Beydağı 

TOKİ ile Malatya Belediyesi işbirliğinde yürütülen proje kapsamında toplam 3.835 konut, 2 adet cami, 1’er adet 16 derslikli ilköğretim okulu, lise ve aile sağlık merkezi inşaatları tamamlandı. Konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Projenin yeni bölümleri olan 3. ve 4. Etap içinse 1.216 konut ve 296 ticaret üstü konut olmak üzere toplam 1.512 konut uygulama çalışmaları devam ediyor.

7-Mardin

TOKİ, Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği işbirliğinde yürütülen projede Mardin’in yöresel mimari özellikleri ile iklim koşulları esas alınıyor. Bölgenin sosyal ve kültürel nitelikleri ile şehir insanının geleneksel yaşam alışkanlıklarının gözetildiği projede, 375 konut, 16 derslikli ilköğretim okulu, büfe ve sosyal tesisin inşaatları tamamlanma aşamasında.

8-Adana Seyhan Barbaros Bey Mahallesi 

TOKİ ve Seyhan Belediyesi işbirliğinde yürütülen projede toplam 3.948 adet konut, 153 adet dükkan, sağlık ocağı, cami, park ve spor alanları yer alıyor. Projenin sosyal donatı uygulamaları bölümünde ayrıca, turizmamaçlı günübirlik tesis, hastane, kültür ve sosyal tesislerin yanı sıra pazar ve kreş alanı yer alacaktır.

9-Niğde Merkez Efendibey

TOKİ ile Niğde Belediyesi işbirliğinde yürütülen Niğde Efendibey Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, yaklaşık 6.000 konut olarak planlandı. Konutların ilk 2 etabında yer alan 2.330 adet konut ile 1 cami uygulamasına başlanarak, 702 konutun teslim aşımasına geçildi.

10- Uşak Tabakhane

TOKİ ile Uşak Belediyesi işbirliğinde yürütülen proje, Uşak’ın yeni kent merkezi olarak tasarlandı. Projenin 1. Bölgesinde 1.267 adet konut, 923 adet ticari birim, rekreasyon alanları, 24 derslikli ilköğretim okulu, sağlık merkezi, cami ve belediye hizmet binası yapımı planlandı. İlk ihale etabında 216 adet konutun yapımı tamamlanarak teslim edilirken, diğer konut ve donatı alanlarının inşası devam ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.