Tasfiye Kararnamesi Çıkmazsa Devlete 150-200 Milyarlık Yük Getirecek

Tasfiye Kararnamesi Çıkmazsa Devlete 150-200 Milyarlık Yük Getirecek

İnşaat maliyetlerindeki aşırı fiyat artışlarından dolayı kamu müteahhitleri işleri sürdüremeyecek duruma geldi. İMKON başkanı Tellioğlu, "Tasfiye sağlanmadığı taktirde kamuya 150-200 milyar liralık büyük bir yük getirecektir" dedi.

A+A-

Kamu müteahhitlerinin çok ciddi bir fiyat farkı sorunu olduğunu ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) genel başkanı Tahir Tellioğlu, "Temel inşaat malzemeleri fiyatları yüzde 300 arttı. Kamuya iş yapan müteahhitlerimizin tamamı çok zor durumda. 70-80 bin müteahhitimizin sadece zarar etmesi değil batması veya teminatları yakması söz konusu. Sayın cumhurbaşkanımızdan bizi dinlemesini, fiyat farkında yeni bir düzenleme yapılmasını eğer mümkün değilse tasfiye kararnamesi çıkarılmasını bekliyoruz. Tasfiye sağlanmadığı taktirde kamuya 150-200 milyar liralık büyük bir yük getirecektir. Teminatlar yanacak, bu da bankacılık sektörünü altüst edecektir" dedi.

tahir-tellioglu-002.jpg

'BIRAK CANIMI KURATARAYIM' FERYADINI DUYUN!

Sektörün kamuya 180 milyarlık bir iş yükümlülüğü var diyen Tellioğlu, "Maliyet artışlarıyla bu rakam 500 milyar lirayı geçmiş durumda. Çok komik bir fiyat farkı verildi. İlgili idareler kamu müteahhitlerimize zaman ve fırsat vermediği için teminatlarını yakıyorlar. Bu çok büyük haksızlık. İlgili bakanlarımıza arz ettik. 2022 yılını kapsayacak bir fiyat farkı veya tasfiye hakkı verilmezse devlete çok ciddi bir maliyeti olacaktır. 50-60 bine yakın meslektaşımızın teminatı yanacak. Bankalara olan borçlar finansmanda ciddi sıkıntılar yaşatacak.150 bine yakın insanımız işsiz kalacak. Meslektaşlarımızın batması çok fazla kişiyi de mağdur edecektir. Müteahhitler kar etmeyi düşünmüyor. Hatta düşük bir miktarda zarar etmeye razı ancak 50 milyarlık bir işin maliyeti 150 milyar lira olmuş. Müteahhitlerin bunu finanse etme gücü yok. Eğer devlet makul bir fiyat farkı vermiyorsa meslektaşlarımızın 'bırak canımı kurtarayım' feryadını duymak zorunda. Bugün bu feryada kulaklarımızı tıkarsak yarın ekonomik ve sosyal buhranlara sebebiyet verebilir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya el atmalı. Bakanlıklarımız bu soruna el atsaydı bugün bu noktaya gelmezdi. Biz konuyu Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.