Sosyal konutta KDV indirimi müjdesi!

Sosyal konutta KDV indirimi müjdesi!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde 45 bin 414 ihaleyi tamamladıklarını kaydederek KDV'yi yüzde 1'in altına çekmeyi planladıklarını dile getirdi.

A+A-

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in sorularını yanıtlayan Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, özellikle 100 metrekarenin altındaki sosyal konutlarda KDV oranını yüzde 1'in altına çekmeyi hedeflediklerini kaydetti. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi ilk müjdelendiğinde 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 1'di. Daha sonra bu oran yüzde 8'e yükseltilmişti.

650 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK

Paylaşılan detaylara göre, deprem bölgesindeki çalışmalara değinen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, depremin 15. gününde ihalelere başladıklarını dile getirerek, "6 Şubat depremi sonrası toplamda 11 şehirde yapılan tespitler doğrultusunda 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere 650 bin konut inşa edeceğiz. Depremin 15. gününde ihalelere başladık, 81 bin 710 konut ve 23 bin 671 köy evi dâhil toplam 105 bin 381 konutun ihalesi gerçekleştirildi ve inşa süreci başladı. Bu konutlarda 46 bin 966 konut ve köy evinin temelleri atıldı. 319 bin konutun da 1 sene içinde teslim edilmesi planlanıyor" dedi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut yaptığı açıklamada el birliğiyle şehirleri yeniden kalkındıracaklarını söyleyerek, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi. 

TOKİ Başkanı Ömer Bulur, "Konutlarını yitiren vatandaşlara sıcak bir yuva, işyerini kaybedene yeni ekmek kapıları sağlamak amacıyla tüm imkânlarımızı seferber ettik. İlk konut teslimlerimiz köy evlerinden başladı. 45 günde tamamlanmış olan 10 köy evinin anahtarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi" diye konuştu.

Yaptığı açıklamada söz konusu konutların 3 oda 1 salon olacak biçimde planlandığını dile getiren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, konutlarının her birinin brüt 105 metre, net 85 metrekare olacağını ve binaların zemin artı 3 katı, 4 katı geçmeyecek, alta dükkân olmayacağını söyledi.

MEMUR MAAŞ ARTIŞINI YANSITMADIK

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "yarısı bizden" kampanyasında ödeme planı hakkında da bazı bilgiler vererek, üfe, tüfe veya memur maaş artış oranlarından hangisi daha düşükse o oranda altı ayda bir taksitlerde artış güncellemesi yapılacağını 4 senedir memur maaş artış oranını uygulamadıklarını, geçen sene memur maaşının yüzde 80 arttığını, kendilerinin yüzde 25 artırdığını söyledi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut ayrıca, "Vatandaşın imkânına göre seçenek belirliyoruz. 'taksidini ödemedi' diye kimsenin evine el koymadık." dedi.

HERKES FEDAKARLIK YAPMALI

Yaptığı açıklamada konut maliyetlerinde fahiş artış beklemediklerine de değinen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Önümüzdeki 1 senede malzeme fiyatlarında artış beklemiyorum. Maliyetler konusunda bugünü konuşuyoruz. Yüzde 80'lere ulaşan artış varken bile yüzde 25'ini vatandaşa yansıttık. Bu nedenle vatandaşımız müsterih olsun. Devletimiz artan oranı da vatandaşına yansıtmayacaktır" diye konuştu. 

Açıklamasında asrın deprem felaketinden hemen sonra tüm sektörlerle bir araya geldiklerini dile getiren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, tüm sektörü topladıklarını söyledi. Bulut, 'Beton fiyatlarını aşağıya çekebilecek önlemlerinizi alın. Hepimiz bu ülkenin ferdiyiz, kimse fırsatçılık yapmasın' dedik" şeklinde konuştu.

SOSYAL KONUTTA 45 BİN İHALEYİ YAPTIK

Yaptığı açıklamada son 4 senede 400 bin konutluk, üç sosyal konut kampanyası başlatıldığına değinen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 50, 100 ve 250 bin olarak açıklanan bu kampanyalara yaklaşık 6.9 milyon geçerli başvuru olduğunu belirterek,  50 bin konut kampanyası sonrası 56 bin 805 konut, 100 bin konut kampanyasında 94 bin 293 bin konut üretildiğini söyledi. TOKİ Başkanı Bulut, 250 bin konut kampanyası sonrası 45 bin 414 konutun ihalesinin yapıldığını kaydederek,  Tüm ihaleleri de eylüle kadar bitirmeyi planladıklarını da söyledi.

5 SENEDE RİSKLİ BİNA KALMAYACAK

Yaptığı açıklamada ülkemizde yaklaşık olarak 6.5 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden TOKİ Başkanı Ömer Bulut, mega kent İstanbul'da acil olarak dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon riskli konut olduğunu kaydederek, bunun için İstanbul'un Avrupa ve Anadolu Yakası'nda 500 bin konutluk uydu kentler planlandığını söyledi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bir bölümü yerinde, bir bölümü rezerv alanlarda yürütülecek olan çalışmayla senede 300 bin konut dönüştürülerek, 5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakılmayacak" diye konuştu.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıklamasında geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği "Yarısı Bizden" kampanyasıyla Türkiye'de yeni bir seferberlik başlatıldığını kaydederek, "Bir vatandaşımız oturduğu konutun riskli yapı olduğunu tespit ettirdikten sonra kentsel dönüşüme girdiği zaman evinin maliyetinin yarısını devletin karşılayacağı bir finansal destek imkânı sağlanmış olacak. 2 oda 1 salon dairede 750 bin Türk Lirası; 3 oda 1 salon konutta 900 bin TL'yi devlet ödeyecek." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.