Sinpaş GYO Yurt Dışında Proje Yapacak

Sinpaş GYO Yurt Dışında Proje Yapacak

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik önümüzdeki yıla yönelik yatırım hedeflerini anlattı. Sancaktül arazisine 1.000 konut yapacak olan Sinpaş yurt dışında da projeler üretecek.

A+A-

2018 yılının konut satış şampiyonu Sinpaş, İstanbul Sancaktepe'de bin konutluk bir proje inşa edecek. Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik yeni projelerini Fortune Dergisi'nden Şule Laleli'ye anlattı.

1-Sinpaş'ın 2018 yılı performansı [satış, ciro vb.) nedir?

2018 yılının konut satış şampiyonu Sinpaş olarak toplamda 1062 konut satışı ve 1.8 milyon TL’lik ciromuz bulunuyor. Yine aynı yıl içinde toplamda 7 projede 4 bin 691 bağımsız birimin yapımına başladık. Bunların dışında toplam değeri 4 milyar TL civarında olan 13 projemizin satışı halen sürüyor.

2-2019 yılını sektör açısından nasıl geçiriyorsunuz? 2019 yılının riskleri ve fırsatları neler oldu ve olmaya devam edecek?

2019 yılı, dolardaki dalgalanmaların hem ülke hem de sektör ekonomisini etkilemeye devam ettiği bir yıl geçirdik. Normalde potansiyel büyüme yüzdesi 5-6 civarında olan Türkiye’de, dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan ötürü aynı hızda büyüyemeyeceği görülüyor. Gerek gayrimenkul sektöründe gerekse diğer sektörlerde bir durgunluk yaşanıyor. Sektörümüzde son dönemde, yatırım planları ya erteleniyor ya da rafa kaldırılıyor. Tüm bu negatif koşullara karşın konut satışlarının sürüyor olması sevindirici. Konutu hâlâ bir yatırım aracı olarak görmemiz, kredi faiz oranlarındaki indirimler ve firmaların ödeme koşullarında sağladıkları bazı avantajlarla satışların devamlılığı mümkün olabiliyor. Bu nedenle rakamlarda gözlenen düşüşlere rağmen satışların tamamen durduğunu söylemek gerçekçi olmaz.

3-Önümüzdeki dönemde büyüme stratejileri ve gelecek planları hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni yatırım planlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Sinpaş 45 yıllık geçmişiyle inşaat ve gayrimenkul sektörünün en tecrübeli ve güçlü firmalarından biri... Sinpaş’ın müşterileri ve ortakları nezdinde ki güven algısı sadece bugüne dayanmıyor. Geldiğimiz noktada bizi her geçen gün büyüten faktör, bize duyulan güven... Halka açık bir şirket olarak faaliyetlerimizi şeffaflıkla tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz ve gerçekçi planlarla yolumuza devam ediyoruz. Bu hedefle, önümüzdeki dönemde Ankara’da 5 bin yeni ünite inşa etmeyi planlıyoruz. Marmaris ve İstanbul’da da gayrimenkul projeleri için fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Yine İstanbul’da, Sancakül arazisinde 1000 konutluk yeni bir projeyi yükseltmeyi hedefliyoruz. Yurtdışında ise Riyad ve Frankfurt yatırımlarımız ile yeni enerji yatırımlarımız önemli projeler olacak.

4-Yılsonuna kadar ne kadarlık bir çevresel yatırım bütçesi ayırdınız?

İşin temelinde doğa ve insan odaklı projeler şart, konut sektörü Türkiye’de de büyümeye ve ekonominin kaldırıcı olmaya devam edecek evet ama bu noktada ülkemizin ihtiyaçlarını doğru okumamız gerekiyor. Önemli olan konut arzına karşı konut üretmek değil; şehirlerimizi doğru bir şekilde planlamak. Çağdaş ve kalıcı olabilmenin yolu doğa ve insan odaklı üretimden geçtiğini düşünüyoruz. Sinpaş projelerinde yeşil bir dönemi başlatmak ve var olan yeşilci projelerimizi daha da geliştirmek üzere yeni bir dönemin hazırlığı içerisindeyiz. Çok yakında projelerimizde uygulamaya başlayacağımız ekolojik uygulamalarla proje sakinlerine yepyeni deneyimler yaşatmak ve uygulamalarımızı paylaşmak istiyoruz. Pilot olarak seçilen projeler için başlayacak geri dönüşüm, kompost ve şehir bahçeciliği uygulamaları ile çevre dostu, sürdürülebilir bir yaklaşımı site sakinleri ile buluşturacağız. Kurulacak kompost makinelerinde yiyecek atıklarını ayrıştırıp gübre yapabilmeleri için site sakinlerine eğitimler vererek onları bilgilendireceğiz. Elde edilen gübrenin, bahçelerin bakımında, evlerde ve site içinde kurulacak bostanlarda kullanılmasını planlıyoruz. Yeni ve çevre dostu uygulamalar ile kurmayı planladığımız bu sürdürülebilir sistemin, tüm Sinpaş sakinleri için ayrıcalıklı ve ulaşılabilir bir yaşam deneyimi olmasını da arzuluyoruz.

5-Teknolojinin hızla geliştiği bir çağda Sinpaş GYO yeni gelişmelere nasıl entegre oluyor?

Yaşam kalitesini arttırmak, sürdürülebilirlik (Güneş Eneıjisi -Geri dönüşüm vb) bir yaşam sağlamak, maliyet, verimlilik ve kalite kaygısı ile ürün gelişimine yönelik çalışan bir ARGE ekibiz bulunuyor. Günlük kullanımlarımız da ise her alanda teknolojiye adapte olmak için yenilikleri takip ediyor, gerekli araçları satın alarak eğitimlerini hızlıca sunuyoruz. Saha ekipleri tablet üzerinden 3 boyutlu proje gezintisi (walkthrough) ile sunum yapabiliyorlar. VR ile müşterilere örnek ev deneyimini uzaktan da yaşatabiliyoruz. Tüm müşteri datalan CRM sistemi MS Dynamics üzerinden çağrı merkezi, pazarlama, satış ve satış sonrası süreçleri yürütülüyor. Medya planlaması CRM sistemi üzerinden takip edilen performans sistemine göre yönetiliyor.Tüm müşterilerin finansal akışları ERP sistemi olan IFS üzerinden takip ediliyor. Aynı zamanda üretim, satın alma ve IK departmanları da iş akışlarını IFS üzerinden yürütüyor.

6-Çalışmalarına devam ettiğiniz yeni projelerinizden bahsedebilir misiniz? 2020 ve sonrası için planlar ve hedefler neler?

Sinpaş GYO olarak halihazırda aktif 13 projenin satışına devam ediyoruz ve bu projelerde toplam 4 bin konut yer alıyor. İstanbul’da Sinpaş Country, Q.ueen Bomonti, Gökorman, Metrolife, Finans Şehir, Sinpaş Time Ankara’da Altmoran, Marina Ankara, Marina Towers, Ege Vadisi, Bursa’da Bursa Modern ve Denizli’de Aqua City projelerimizde satışlarımız sürüyor. Sinpaş şantiyelerinde üretim devam ediyor. Holding bünyesindeki diğer şirketlerimizle Almanya’dan Gürcistan’a, Suudi Arabistan’dan Umman’a dünyanın pek çok ülkesindeki faaliyetlerimiz de hız kesmeden sürüyor. Bugün 80 ülkeye ihracat yapan bir büyüklüğe ulaştığımızı, ihracat hacmimizin yüzde 52’sini Avrupa, yüzde 42’sini de Asya ülkeleri ile gerçekleştirdiğimizi gururla ifade edebiliriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.