Satılık ve Kiralık Konut Fiyatları Düşecek Mi?

Satılık ve Kiralık Konut Fiyatları Düşecek Mi?

İstanbul’da kiralık ve satılık ev fiyatlarında son dönemlerde büyük bir yükseliş görüldü. Bir sene öncesine kadar bin 500, 2 bin TL seviyesinde evlerin kiralanabildiği İstanbul’un birçok muhitinde boş konut kalmadı.

A+A-

İstanbul’da kiralık ve satılık ev fiyatlarında son bir senede büyük bir yükseliş kaydedildi. Bir sene öncesine kadar bin 500, 2 bin TL seviyesinde evlerin kiralanabildiği İstanbul’un birçok semtinde boş konut kalmadı. Olanların fiyatları da 5-6 bin TL seviyesine kadar yükseldi. 

İstanbul’da kiralık konutlardaki yükseliş oranı yüzde 40’lara ulaşırken, bazı merkezi semtlerde bu oran yüzde 100’ü geçti. 

Bu yükseliş yalnızca kiralık evde yaşanmıyor, aynı zamanda satılık ev fiyatları da hem emlakçılara hem de ev arayanlara göre olması gerekenden oldukça fazla.

Zingat emlak sitesinin İstanbul bölge raporuna göre, satılık ev piyasasında son bir ayda fiyatlar yüzde 2.91, beş senede ise yüzde 62.4 yükseldi. İstanbul’da ortalama ev metrekare fiyatı 5 bin770 Türk Lirası olarak belirlendi. Buna göre, satın alınan 100 metrekare büyüklüğe sahip bir evin ortalama fiyatı 432 bin 770 Türk Lirası ile 721 bin 300 Türk Lirası arasında değişiyor. Bu rakam evin merkezi yerlere yakınlığı, ulaşım, altyapı ve binanın yaşı gibi özelliklere göre değişiklik gösterebiliyor.

Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Kadıköy ya da Bakırköy gibi bölgelerde depreme dayanıklı ve yeni bir evi bir milyona bulmak bile zorlaştı. Yine bu bölgelerde 4-5 bin Türk Lirası'nın altında kiralık ev yok, olanların içi de yaşanılmayacak kadar kötü halde.

Emlakçılar bu yükselişin salgın ve kentsel dönüşümdeki desteklerin meydana getirdiği piyasa şeklinde belirtiyor.

Bununla beraber geçen senelerde konut kredisi faiz oranlarının düşük olması, konut sahiplerinin daha yüksek rakamlar telaffuz etmesine neden oldu. 

Konut arayışında olanlar ise bu durumdan yorgun. Yüksek kira fiyatlarına eklenen nakliye, emlakçı ve depozito fiyatları ile yeni bir konuta taşınmak en az 20 bin TL masraf çıkarıyor. 

Barınmanın giderek zor hale geldiği İstanbul'da mal sahiplerinin kiracısına 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yaptığı zamlar da kiracıyı zor duruma düşürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu, TÜFE'de Ağustos 2021'de on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,78 artış olduğunu duyurdu. Yani mülk sahiplerine kiracısı için yasal olarak en fazla yüzde 15,78 oranında zam yapma hakkı tanındı.

Peki hem kiralık hem de satılık konut fiyatları düşecek mi? Emlakçılara göre bu durumun gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Konut arayanlar da böyle bir umuda sahip değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.