Şantiyeler Durdu, Çimento Satışları Yüzde 41 Azaldı

Şantiyeler Durdu, Çimento Satışları Yüzde 41 Azaldı

Konut satışlarındaki yavaşlama ile şantiyeler de durdu. Çimento satışları da inşaat sektöründeki yavaşlamadan olumsuz etkilendi. İç pazarda çimento satışı 2019'un ilk 4 ayında satışlar yüzde 41, üretim yüzde 33 geriledi.

A+A-

Düşen konut satışları ve kamu yatırımlarının durdurulması inşaat sektörönde ciddi bir daralma yaşanmasına neden oldu. 

Yaşanan düşüş inşaat sektörüne bağlı pek çok alt sektörü de olumsuz etkiledi ve performansını düşürdü. Bu sektörlerin başında çimento sektörü yer aldı. 

Türkiye'de Çimento Fiyatları Çok Ucuz! 

Bir dönem zam haberleri nedeni ile gündemden düşmeyen çimento fiyatları hakkında açıklama yapan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Nihat Özdemir hem düşen çimento satış miktarından hem de çimento fiyatlarından dert yanarak sektörün zor bir durum içerisinde olduğunu söyledi. 

Özdemir Türkiye genelinde çimento satış fiyatı hakkında da açıklama yaparak satış fiyatının ortalama olarak ton başına 35 euro olduğunu söyleyerek bu rakamın yabancı ülkelere oranla çok düşük olduğunu söyledi. 

Düşen fiyatların yanı sıra satış rakamlarında da ciddi bir azalış olduğunu belirten Özdemir yaşanan bu olumsuzlukların hem sektörün büyüme hızına hem de finansmanların geri ödemelerinde olumsuzluklara neden olduğuna dikkat çekti. 

Çimento Satışları İç Pazarda Yüzde 41 Azaldı! 

2019 yılının ilk 4 aylık döneminde ekonomide yaşanan ivme kaybı ve baz etkisi nedeni ile iç pazarda yüzde 41 oranına çimento üretiminde azalma yaşandığını belirten Özdemir genel olarak üretimin ise yüzde 33 oranında azaldığını söyledi. 

2019 yılının ilk yarısını kapsayan 6 aylık dönemde çimento ihracatının yüzde 33 artışla 5,3 milyon tona ulaştığını belirten Özdemir klinker ihracatının ise yüzde 116 artış göstererek 6 milyon tona çıktığını söyledi. 

Konut Satışları Düştü, Şantiyeler Durdu! 

Düşen konut satış rakamları nedeni ile inşaat sektöründe ciddi bir daralma yaşanırken yeni bina inşaatı için alınan yapı ruhsatı sayısında yaşanan düşüşte satış yapamayacağını düşünen müteahhitlerin konut üretiminden vazgeçtiklerini ortaya koydu. 

Hem konut kredi faiz oranlarında yaşanan yükseliş hem de ekonomik açıdan yaşanan belirsizlik vatandaşın konut almak yerine beklemede kalmasına neden oldu. 

Durum böyle olunca da ne yazık ki konut satışlarında ciddi bir düşüş ve sektörde de büyük bir daralma yaşandı. Seçimlerden önce düşen konut kredisi faiz oranları ile hafif bir toparlanma eğilimi gösteren konut satışları seçimlerden sonra açıklanan her veride ciddi kan kaybı yaşadı. 

TÜİK tarafından açıklanan Mart 2019 döneminde Türkiye genelinde toplamda 105 bin 46 adet konut satışı yapılırken Nisan 2019 döneminde bu rakam büyük bir düşüş göstererek 84 bin 403 rakamına gerilemişti. Mayıs 2019 dönemi ile beraber bu rakam biraz daha gerileyerek 82 bin 252 oldu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.