Pandemi Sürecinde Ruhsat İşlemleri Aksadağı İçin Otopark Yönetmeliği Uzatıldı

Pandemi Sürecinde Ruhsat İşlemleri Aksadağı İçin Otopark Yönetmeliği Uzatıldı

İMKON başkanı Tahir Tellioğlu, pandemi sürecinde belediyelerde inşaat ruhsatı işlemlerinin aksadığını, bu durumu bakanlığa ilettiklerini ve mağduriyet oluşmaması için yönetmeliğin 31 aralık 2020 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.

A+A-

2018 yılının Şubat ayında açıklanan ve ‘her daireye bir otopark’ yapılmasını zorunlu kılan düzenlemenin 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girmesi planlanıyordu. O tarihten beri 6 kez erteleme yapıldı. Son erteleme de dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Açıklamada “30 Haziran 2020 olan yürürlük tarihi 31 Aralık 2020 olarak değiştirildi” ifadeleri kullanıldı.

SALGIN ETKİSİ

İnşaat sektörü temsilcileri bakanlıktan yönetmeliğin ertelenmesini talep etmişti. Peki bu erteleme neden gerekli? İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu bu soruya şu şekilde cevap verdi: “Pandemi sürecinde belediyelerde ruhsat işleri aksadı. Firmaların sözleşmesini imzaladığı, planlamasını yaptığı işler var. Salgın nedeniyle ruhsat alamayınca yeni yönetmeliğe tabi oluyor. Ama işin başında böyle planlanmadı. Bu arsa sahipleriyle firmaları karşı karşıya getirir, projeleri yapılamaz duruma sokar ve mahkemelik olunur. İşte bu nedenle erteleme istedik. Şimdi 1 Ocak 2021 itibariyle işe başlayacak olan firma kuralları bilecek, hesabını ona göre yapıp başlayacak. Böylece mağduriyet doğmayacak.”

Tahir Tellioğlu, Bakan Murat Kurum’u ziyaret edip inşaat sektörüyle ilgili taleplerde bulundu.

Her daire için bir otoparkın ihtiyaç olduğundan bahseden Tellioğlu kimi arsalarda bunun mümkün olmadığını anlattı. Tellioğlu, “200 metrekare 500 metrekare gibi arsalar düşünün. Emsalsiz ve arsanın yüzdesine göre inşaat yapılıyor. Teknik olarak burada otopark yapılamıyor. Ama yönetmelik yap diyor. Bu tip örnekler için de formül aranıyor. Teknik olarak otopark yapılamaz arsalara formül bulmazsak bu alanlar kadük kalır” diye konuştu.

1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikte sırasıyla şu tarihlerler arasında ertelemeler yapıldı: 1 Ocak 2019, 30 Haziran 2019, 31 Aralık 2019, 31 Mart 2020, 30 Haziran 2020 ve 31 Aralık 2020.

KATLI OTOPARKLAR YAPILACAK

Geçtiğimiz haftalarda basın mensuplarıyla buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum otopark ihtiyacını gündeme getirdi ve şu açıklamalarda bulundu: “İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyelerimizle birlikte gidip orada katlı otopark şekliyle belli alanlarda yapacağız. Bunlar özel otopark mantığında halkın ihtiyaçlarını giderecek otoparklar olacak.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum