Otoparkta Müteahhitleri Bekleyen Yeni Kriz: İnşaat ve Oturma Ruhsatı

Otoparkta Müteahhitleri Bekleyen Yeni Kriz: İnşaat ve Oturma Ruhsatı

Yeni Otopark Yönetmeliği ile otopark yapılması mümkün olmayan parsellerde otopark parası ödeyerek otopark yapmama kolaylığı getirildi. Ancak Belediye yer gösteremezse inşaat ruhsatı, yer gösterip otoparkı yapmadığı sürece oturma ruhsatı alınamayacak.

A+A-

Yeni Otopark Yönetmeliği’nde zemin veya parsel yapısından dolayı otopark yapılması mümkün olmayan imar parsellerinde, yönetmelikteki şartlar doğrultusunda ve belediyenin onayıyla otopark yapılmama avantajı sağlanıyor.

Otopark Yönetmeliği’nde yetki Büyükşehir belediyesinden alınarak ilçe belediyelere verildi. Otopark yapılmayan yerlerde belediyeye otopark parası ödenecek. Otopark yapılmayan yerler için ilçe belediyesinin otopark yeri gösterme zorunluluğu getirildi. İlçe belediyeler hem otopark yapmak zorunda hem de yaptığı otoparkı planlarda göstermek zorunda olacak.

BELEDİYE OTOPARK YAPMADAN MÜTEAHHİT RUHSAT ALAMAYACAK

İlçe belediyelerine, yer gösterdikten sonra 3 yıl içerisinde otopark yapma zorunluluğu getirildi. Belediye otopark yapmadan, müteahhit yapı kullanma izin belgesini (oturma ruhsatı) alamayacak. Otoparkın yapılamadığı parseller genellikle küçük parsellerden oluştuğu için bu parsellerdeki inşaatlar genellikle 6 ay – 1 yıl içerisinde tamamlanıyor. Belediyelerdeki yavaş çalışma sistemi göz önünde bulundurulduğunda müteahhitler inşaatı bitirdikten sonra 1-2 yıl boyunca oturma ruhsatı beklemek zorunda kalacak.

BELEDİYE YER GÖSTEREMEZSE DAHA BÜYÜK SIKINTILAR OLACAK

Otopark yönetmeliğindeki bir diğer sorun ise belediyenin yer gösterememesi durumu. Belediye otopark yapılamayan parseldeki daireler için otopark yapacak yer bulamazsa otopark yapamayacak. Otopark yapamadığı taktirde ruhsat veremeyecek ve müteahhitler inşaata başlayamayacak. Bu durumda daha büyük sıkıntılar yaşanacak.

İTİRAZLARIMIZI BAKANLIĞA İLETTİK ANCAK DİKKATE ALINMADI

İzmir Ticaret Odası İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komitesi başkanı Levent Bendeş, “Otopark Yönetmeliği taslak aşamasındayken Ticaret Odası olarak bu maddenin büyük sıkıntılara neden olacağını ifade ederek itirazlarımızı bakanlığa ilettik. Ancak bakanlık itirazımızı dikkate almadı. Otopark Yönetmeliği’ndeki en büyük sıkıntı bu. Belediyelerin inşaat ruhsat verememesi veya yapı kullanma izin belgesinin geç alınması gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bakanlığın ve belediyelerin hızlı bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum