Otopark Yönetmeliği Kaç Kez Uzatıldı, Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Otopark Yönetmeliği Kaç Kez Uzatıldı, Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

2018 yılında çıkan ve 30 haziran 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan otopark yönetmeliği resmi gazete kararı ile bir kez daha ertelendi. Otopark Yönetmeliği kaç kez uzatıldı? Otopark Yönetmeliği tekrar uzatılır mı? Otopark Yönetmeliği değişecek mi?

A+A-

Cumhurbaşkanlığı talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan otopark yönetmeliği her daire için 1 otopark yapma zorunluluğu getiriyor. 

MEVCUT SİSTEM NASIL? YENİ YÖNETMELİKLE NELER DEĞİŞECEK?

Mevcut sistemde müteahhitler yaptıkları her daire için belediyeye otopark ücreti ödüyor. Otopark yapan müteahhit bu parayı ödemiyor. Belediyeler aldıkları otopark ücretleri ile bir fon oluşturuyor ve bu fondaki parayı başka bir yerde harcayamıyor. Dairenin büyüklüğüne ve yapıldığı yere göre belediyeye ödenen otopark bedeli değişiyor. 

Belediyeler otopark yapma konusunda yetersiz kaldıkları ve büyükşehirlerde otopark sorunu ciddi boyutlara ulaştığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her daireye otopark yönetmeliğini çıkardı. Yönetmelik ile beraber yapılan her daire için bir adet otopark yapma zorunluluğu getirildi. Müteahhitler yönetmeliğe göre açık veya kapalı otopark yapabiliyor. Otopark emsal harici sayılıyor ancak kat harici sayılmıyor. Bu yüzden kapalı otopark yapacak müteahhitlerin yer altına girmesi gerekiyor. 

OTOPARK YÖNETMELİĞİ KAÇ KEZ UZATILDI?

2018 yılında resmi gazetede yayınlanan otopark yönetmeliği bugüne kadar 5 kez uzatıldı. Son olarak 30 haziran 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan otopark yönetmeliği resmi gazete kararıyla 5. kez uzatılarak yürürlülük tarihi 31 Aralık 2020'ye kadar uzatıldı. 

MÜTEAHHİTLER OTOPARK YÖNETMELİĞİNE NEDEN KARŞI?

Otopark Yönetmeliği'nin 5 kez üst üste uzatılmasında inşaat sektöründen gelen talepler etkili oldu. Müteahhitler otopark yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi durumunda inşaat sektörünün çok olumsuz etkileneceğini düşünüyor. Müteahhitler yapılaşmış adalarda ve küçük imar parsellerinde otopark yönetmeliğinin uygulanmasının çok zor olduğunu, hem mühendislik olarak mümkün olmadığını hem de maliyet olarak altından çıkılamayacağını belirtiyor.  Müteahhitler otopark yönetmeliğinin yeni imar adalarında ve büyük parsellerde zorunlu olması gerektiğini ifade ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum