Otel Sahipleri Yabancılara Hisseli Satış Yapıyor

Otel Sahipleri Yabancılara Hisseli Satış Yapıyor

Otel sahipleri keni mülklerini hisselere bölerek yabancılara satıyor. Yabancılar hem otel yatırımı ile parasını geri çıkarıyor hem de 250 bin dolar ödeyerek vatandaşlık alabiliyor.

A+A-

Yabancılara 250 bin dolarlık gayrimenkul satışı karşılığında verilen vatandaşlık hakkı, farklı sektörlerde de boy göstermeye başladı.

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; turizm sektörü, yabancılar için vatandaşlık hakkının kapısını araladı. Sektörde son dönemde otel sahipleri, tıpkı gayrimenkul yatırım ortaklığında olduğu gibi otel binasını eşit hisse paylarına bölerek yabancılara satıyor.

Bu alandaki ilk satış ise Nişantaşı'nda bir otelde gerçekleşti. Nişantaşı'nda 28 odalı bir otel sahibi, binasını 10 eşit hisseye bölerek her hisseyi 250 bin dolardan sattı. 10 kişi tarafından satın alınan hisselerle yabancılar hem turizm sektörüne yatırım yapmış oldu hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elde etti. İşletmesi devam eden otelde kârdan da pay alacak olan yabancılar, bu şekilde 10-15 yıl içinde yatırımlarını da kazanmış olacak.

DAHA PAHALIYA SATIYOR

İstanbul Turizm Derneği (ISTTA) Başkanı İbrahim Halil Korkmaz, İstanbul'da özellikle küçük otel sahiplerinin mülklerini bu şekilde eşit hisse paylarına bölerek yabancıya satmaya başladığını ifade etti. Gayrimenkul olarak hisselere bölünen otellerin bu şekilde çok daha yüksek fiyattan satılabildiğini belirten Korkmaz, "Mülk sahibi tek bir kişiye 1.5-2 milyon dolara satabileceği oteli bu yolla 2.5-3 milyon dolara satıyor" diye konuştu.

Bu sistemin yabancı yatırımcı için de kazanç sağladığını söyleyen Korkmaz, şunları belirtti; "Satışı yapılan oteller bir taraftan da canlı bir işletme olarak varlığını sürdürüyor. Otele 250 bin dolarlık yatırım yaparak hisse alan yabancı aynı zamanda otel gelirinde de faydalanıyor" 

KİRADAN DA GELİR ELDE EDECEK

20-30 odalı otellerin konumuna göre farklılık gösterse de yıllık ortalama 150  bin dolar ila 200 bin dolar arasında kira getirisi olduğunu ifade eden Korkmaz, "10 hisseye böldüğünüzde bir kişiye yıllık ortalama 15 bin dolar kira getirisi sağlar. Bu da kişinin yatırımını 10-15 yılda geri alması demektir ki bu yabancı için oldukça cazip" dedi. Korkmaz, bu şekilde hisse payıyla hem alıcı hem de satıcı için kazan-kazan durumu oluşturduğunu belirtti.

FARKLI SEKTÖRLERE DE YAYILABİLİR

Bu tür otel hisselerine daha çok Ortadoğulu, Iraklı ve İranlıların ilgi gösterdiğini söyleyen Korkmaz, bu modelin yeni olduğunu, Avrupalı ve Uzakdoğuluların da bu yatırıma ilgi göstereceğini öngördüklerini belirtti. Bu modelin önümüzdeki 1-2 yıl içinde daha da artacağını ifade eden Korkmaz, bunun sadece turizm değil, enerji santralleri gibi gayrimenkulün bulunduğu her alana yayılabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.