Osmaniye 2. OSB Projesine Arazi Engeli!

Osmaniye 2. OSB Projesine Arazi Engeli!

Osmaniye'de 223 yerli ve yabancı girişimci arazi engeliyle karşı karşıya kaldı. 5 milyar dolarlık yeni yatırım talebi olan yatırımcılara arazi engeli nedeniyle dönüş yapılamıyor.

A+A-

Osmaniye'de 223 yerli ve yabancı girişimcinin toplam 5 milyar dolarlık yeni yatırım talebine arazi engeli nedeniyle yanıt verilemiyor. Dünya Gazetesi Adana Temsilcisi Recep Şenyurt'un sorularını yanıtlayan Osmaniye Valisi Kerem Al, OSB'nin bitişiğinde bulunan 10 bin dönüm hazine arazisinin 2'inci OSB projesi için bir fırsat olduğunu, ifade ederek, "Ancak Devlet Su İşleri (DSİ) 200 metre derinlikte olduğu iddia edilen su havzası nedeniyle bu araziyi yatırımcılara tahsis edemiyor. Bu alanın yeraltı sularını da koruyacak şekilde bir sistem dahilinde sanayi alanına dönüştürülmesini ve yatırımcıya açılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Türkiye'nin her ili gibi Osmaniye'nin de istihdam seferberliğinde yerini almak istediğini vurgulayan Vali Al, "Ancak ne yazık ki yatırım yapacak arazi yok. Sorunun çözülmesi durumunda Osmaniye Çukurova'nın en büyük üretim üssü olacaktır. Ülkemizin daha çok üretmeye ve ihracat yaparak insanımızın refah seviyesini yukarılara taşımaya ihtiyacı var. İstihdam seferberliği başlattık ama kentte arazi sorunu nedeniyle hareket edemiyoruz. Şu anda Osmaniye OSB'den yer talebinde bulunan 223 firma bulunuyor. Yer verilirse bu firmalar Osmaniye'de en az 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecekler. Bu yeni yatırımlar sayesinde de en az 15 bin 556 kişiye istihdam sağlayacaklar. Bu firmaların istediği net arsa büyüklüğü 7.6 dönüm. Bu arsa büyüklüğüne yol ve yeşil alan gibi ayrılması gereken yerler de dahil edildiğinde 2'nci OSB projesi için 10 bin dönümün çok üzerinde bir yer gerekmekte. Bu 10 bin dönümü alırsak, bu şehri uçururuz" açıklamasını yaptı. 

Osmaniye Çukurova'nın en büyük sanayi üssü olabilir 

Bugüne kadar Osmaniye'nin yüksek teknolojisi olmayan ürünler ürettiğini ifade eden Vali Kerem Al, "Ama artık Osmaniye'de de yüksek teknolojiye dayalı yeni ürünlerin imalatı söz konusu olabilecek. Bu konuda çok sayıda büyük holding ve yatırımcının bizden arazi talebi var. Osmaniye'ye akın akın yatırımcı geliyor. 90 yaşındaki bir işadamı bile uçağına atlıyor buraya geliyor ve bizden yer talep ediyor. Ama biz ona 'yer yok' diyoruz. Nüfus yoğunluğu bakımından 40'ncı sırada olan Osmaniye, elektrik tüketiminde Türkiye'de ilk 15'in içinde. Yani, Osmaniye kentinde büyük yatırım potansiyeli var. Önemli lojistik avantajlara sahibiz. Teşvik avantajlarını da sayarsanız kentte sanayi için her türlü olanak bulunuyor ama arsa yok görünüyor. Osmaniye OSB'nin bitişiğindeki alan yatırımcıya açılmak üzere devreye girerse, Osmaniye Çukurova'nın en büyük sanayi üssü olabilir" şeklinde konuştu. 

Talabimizi Bakan Eroğlu'na sunduk 

Osmaniye Valisi Kerem Al, Türkiye'nin birtakım teşvikler ile cazibe bölgeleri oluşturup işadamlarının yatırım yapmalarının beklendiği bir dönemden geçtiğini belirterek, "Osmaniye OSB olarak bize gelen yatırım taleplerine cevap veremiyor olmamız bir sorun. DSİ'nin su havzası olarak tanımladığı bu yerin üzerinden mecbur kalındığı için otoban geçirildi. Mecbur kalınca fayda- maliyet dengesine bakıp ona göre bir karar verilmesi gerekiyor. Nitekim otoban için verildi de. Osmaniye olarak gelen yatırımcılara tahsis edebileceğimiz başka bölge ya da arazi olmadığından konuyu Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlüya da sunmuş bulunuyoruz. Kendileri bu konuya olumsuz bakmadıklarını ifade ettiler. Bu alan bir an önce yatırımcıya tahsis edilmeli. 0 zaman Osmaniye ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri olacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.