Narlıdere ve Buca Metrosu İnşaatı 2018'de Başlayacak

Narlıdere ve Buca Metrosu İnşaatı 2018'de Başlayacak

2018 yılında İzmir'de hayata geçirilecek en önemli iki projenin Narlıdere ve Buca metrosu olduğunu belirten İzmir Büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu yeni yılda iki metro hattında inşaata başlamayı hedeflediklerini belirtti.

A+A-

Kentsel dönüşüm, İstanbul-İzmir otoyol projesi, Ankara'ya uzanan hızlı tren projesinin de etkisiyle İzmir'de konut sektörü hareketlendi. Markalı konut üreticisi şirketler de rotayı İzmir'e çevirmiş durumda. 15 bin konutun yapımının sürdüğü İzmir'de 2019 yılına kadar 20 milyar liralık yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor. İzmir'in AVM yatırımcısı için çok cazip olduğunu söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, "İzmir'de hali hazırda 24 AVM var. Yeni eklenenlerle bu rakam 30'a çıkacak" diyor.  

İzmir geçen yıl Türkiye’deki nitelikli beyin göçünü kendine çeken bir kent oldu. TÜİK verilerine göre bu özelliklere sahip 16 bin kişi geçen yıl İzmir’e göç etti. İzmir iş dünyası ilk kez olarak aradıkları özelliklere uygun nitelikli eleman bulmakta artık zorlanmadıklarını dile getiriyor. Peki, yoğun talep nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının Türkiye rekorları kırdığı, nitelikli insan göçüyle dikkatleri çeken İzmir’e bu ilgi neden? Capital Dergisi bu ayki sayısında İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla röportaj yaptı. İşte o haber..  

İzmir ve Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı yerlerde son bir yılda uygulamaya konulan en büyük projeler nelerdir?

Hiçbir projemizi reklamımız olsun, hakkımızda konuşulsun diyerek, popülist bir güdü ve yaklaşımla yapmıyoruz. Bir yatırım için emek, kaynak ve zaman harcayacaksak, bunun mutlaka toplumun yararına olması gerektiğine inanıyoruz. O yatırımın çocuklarımızın geleceği adına bir değer taşıması gerekiyor. Çevrenin korunmasına, istihdama, yaşam kalitesinin yükselmesine katkısı olması gerekiyor. Üstelik bazen çok küçük bir bütçeyle hayata geçirdiğiniz bir proje, kent için çok büyük kazanımlar sağlayabiliyor. Son 13 yılda olduğu gibi geçtiğimiz yıl içinde de birçok projeyi hayata geçirdik. Bunların arasında fikir ve proje dönemiyle birlikte çok uzun bir hazırlık ve yapım sürecini içeren raylı sistem projeleri de var. Örneğin İZBAN Selçuk hattı ya da Karşıyaka Tramvayı. Bunlar kent ulaşımının en az 50 yıllık geleceğine yön verecek projeler. Böylesine projeler sayesinde bugün İzmir’e yerli ve yabancı yatırımcılar geliyor. Hizmet ve turizm sektörü büyüyor. Kent kalkınıyor, gençlerimize istihdam yaratılıyor. Hep söylediğim gibi balon projeler peşinde koşmazsanız; ihtiyaca, altyapıya, geleceğe, doğaya, insana yatırım yaparsanız, bu bir müddet sonra meyvelerini vermeye, dünyanın öbür ucunda bile takdir görmeye başlıyor. 5-6 sene önce “İzmir köy, İzmir’in eli yüzü sümüklü” diyenler şimdi İzmir'i yere göğe sığdıramıyor.  

Nüfus artışına paralel İzmir'de, özellikle de yeni kent merkezi ve çevresinde artan trafik yoğunluğuna çözüm için geliştirilen önemli projelerden söz eder misiniz?  

Bu bölge zaten deniz ulaşımı hariç metro, banliyö, tramvay ve otobüs gibi tüm ulaşım ağlarının kesiştiği bir noktada. Burada projesini yarışmayla belirlediğimiz bir ulaşım entegrasyon merkezi kuracağız. Bunun yanında Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi gibi bu bölgenin karayolu trafiğini büyük ölçüde rahatlatan çok önemli bir bağlantı yolunu ciddi kamulaştırma bedelleri ödeyerek hizmete aldık. Ardından bu caddeyi Adnan Kahveci Kavşağı ile Altınyol’a ve diğer uçtan Manisa yoluna bağladık. Yine Adliye yakınında Türkiye'nin en büyük tam otomatik katlı otoparkı için ihaleye çıktık.  

Yeni açılan Karşıyaka tramvay hattındaki ilk veriler arzulanan yararın sağlanacağının işaretlerini veriyor mu? Konak tramvay hattı programa uygun gidiyor mu? Bu hatlar çalışmaya başladığında günlük toplam kaç yolcu taşınması öngörülüyor?  

Ulaşım projeleri sadece bugünün sorunlarına çözüm üretmekle kalmamalı, geleceğin olası sorunlarını da göz önünde bulundurarak planlanmalı. Bu planlamayı yapabilmek için de bilimsel verilerle çalışmanız, sağlıklı projeksiyonlar oluşturmanız gerekiyor. Karşıyaka Tramvayı'nda günlük ortalama 30 bin yolcu taşınıyor ve bu sayılar sürekli yükselen bir ivme izliyor. Konak Tramvayı ise kentin en yoğun bölgesi Konak-Alsancak aksından geçeceği için trafik açısından çok daha büyük önem taşıyor. Trafik düzeni açısından köklü değişiklikler getirecek. Bu konuyla ilgili çok kapsamlı bir planlama yapıldı. Önümüzdeki günlerde detayları kamuoyuyla paylaşacağız. Ama tramvayın, yani raylı sisteme dayalı toplu taşımanın hayatımızı nasıl kolaylaştıracağını hep birlikte göreceğiz.  

Yapımı tamamlanıp hepsi hizmete alınan yeni gemilerle yolcu taşımacılığında son bir yıldaki gelişmeler ve gelecekle ilgili projeksiyonlardan söz eder misiniz?  

Gemilerin üretimi ve hizmete girmesi 2-3 yıllık süreçte tamamlandı. Bugün ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı görüyoruz. İzmir bir deniz kenti ve biz Körfez’den maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Şu anda 50 senelik vapur ihtiyacımızı karşılamış durumdayız. İlave gerekirse bu takviyeler de yapılacaktır. 2 yeni arabalı yolcu gemisi daha almayı planlıyoruz. Körfez’deki ulaşımı güçlendirmek için yeni iskeleleri devreye alacağız. Güzelbahçe İskelesi bitmek üzere. Karantina İskelesi 2018’de hizmete girecek ama deniz ulaşımını artırmak  çin en önemli nokta Mavişehir İskelesi. Karşıyaka kıyı planları onaylanmadığı için Mavişehir İskelesi'nin inşaatına ve taramasına başlayamıyoruz  

Başlayan kentsel dönüşüm projelerinde hangi aşamaya gelindi? Kentsel dönüşümde gelecek 10 yılda nasıl bir yol izlenecek, kentin yeni gelişme aksları olacak mı?  

Biz kentsel dönüşümü yüzde 100 uzlaşı modeliyle Uzundere’de başlattık ve Güzeltepe, Aktepe-Emrez, Ballıkuyu, Bayraklı, Ege Mahallesi ve Ömekköy’de de kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Bizim uyguladığımız model diğerlerinden farklı. Temelinde önce uzlaşmak, önce anlaşmak var. Bu memnuniyeti herkes görsün, örnek olsun diye hem yüklenici firma hem de biz elimizi taşın altına koyduk. Konutlardan yüklenici firmanın aldığı pay, maliyeti ve kârı haricindeki oluşan ekonomik değerin hepsi tapu sahiplerine kalacaktır. Belediyeye, tek bir çöp kalmayacak. Bizim bu işten tek kârımız kentin kalkınması, refah düzeyinin artması ve kentlimizin memnuniyeti.

280 konut ve 33 iş yerini kapsayan ilk projemizi Uzundere’de gerçekleştirmeye başladık. Haziran'da konutları teslim edeceğiz. Herkesin, özellikle de kentsel dönüşüm projesi uygulanacak bölgelerdeki hemşehrilerimin oradaki işleyişi çok yakından takip etmesini ve vatandaş memnuniyetini iyi değerlendirmesini öneriyorum. Uzlaşmayla tamamlanan 2 ada için yapım ihalesini yaptık. İhaleyi kazanan firma inşaatlara başladı. Ayrıca evi 30 metrekareden küçük olanlar ya da yol kenarında olanlar açıkta kalmasın diye onlara da belediyemiz stokundan konutlar verdik. Taksitle ödeyecekler, açıkta kalmayacaklar. Yüklenici firma bizimle muhatap olacak, mal sahipleri de. Yani garanti biziz. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığımız hem inşaatı kontrol edecek hem hak sahiplerine sorumluluğunu yerine getirerek firmayla vatandaşı birbirine karşı koruyacak. Tapuları biz aldık, biz vereceğiz. Belediye burada her iki taraf için de güven unsurudur.  

Yerelde kalkınma modelinin meyvelerini topluyoruz  

İzmir'e nitelikli insan göçünün son yıllarda ciddi bir şekilde artmasını sadece yaşam koşullarının daha iyi olmasıyla açıklayamayız. Burada kent ekonomisinin canlanması, kentin kalkınmasıyla ilgili bazı dinamikler de söz konusu. 13 yıldır uygulamaya çalıştığımız "Yerelde Kalkınma" modelinin sonuçları bunlar. İzmir turizmde, hizmet sektöründe, fuarcılıkta ve tarımda geliştikçe elbette dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle sağlık turizminde ve fuarcılık alanında daha gerçekleştirilecek önemli yatırımlar ve kat edeceğimiz ciddi mesafeler var. Çeşme ve Doğanbey'de kuracağımız kür merkezleriyle turizmi bütün yıla yaymak istiyoruz. Bunun yanında bir de kongre merkezi kuracağız. Tüm bunlar İzmir'i daha da ön plana çıkarmamıza yardımcı olacak diye düşünüyorum.

  Önümüzdeki yıl uygulanmaya başlayarak. İzmirlinin yaşamına dokunacak en önemli projeler hangileri olacak?  

Önümüzdeki yılın en önemli projeleri Narlıdere ve Buca metro hatları olacak. Bu iki hattın da ihale süreçlerini tamamlayarak yapımına başlamak istiyoruz. Homeros Bulvan'ın Otogar’a kadar uzatan ve Buca ile Bornova arasında kalan bölümü “derin tünelle” geçecek 183 milyon liralık projemiz de İzmir trafiği için çok önemli. 2,5 kilometrelik "kentin en uzun karayolu tünelinden" geçecek vatandaşlarımız, yoğun trafiğe girmeden otogar ve çevre yoluna ulaşabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.