Müteahhitler Maliyet Hesabı Yapmaya Başladı

Müteahhitler Maliyet Hesabı Yapmaya Başladı

MÜFED genel sekreteri ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi başkanı Barış Öncü, "Müteahhitler kriz döneminde çeklerini ve işçi ücretlerini ödemek için maliyet hesabı yapmadan satış yaptı, müteahhitler yeni yeni maliyet hesabı yapmaya başladı" dedi.

A+A-

Konut stoklarını bitiren müteahhitlerin yeni yatırımlar için çalışmalarını hızlandırdığını belirten Barış Öncü, "Artan maliyetler büyük bir sorun. Şu anda sattığımız fiyatlara mal edemiyoruz. Malzeme fiyatları aşırı derecede artmış durumda. Yeni yapılacak projelerimizde fiyatlarımız artacak. Müteahhitler fiyatları artırdı şeklinde bir algı oluşacak. Kriz zamanında hiçbir meslektaşımız maliyet hesabı yapmadı. Yeri geldi bazı meslektaşlarımız 1 milyonluk evi 600-700 bin liraya sattı. Ay sonu ödenecek çeki, haftasonu ödenecek işçi ücretlerini düşünerek kar hesabı da, maliyet hesabı da yapmayarak elimizdeki mülkleri sattık. Fiyatlar zaten maliyetlerin altındaydı. Şu anda oturup maliyet hesabı yapmaya başladık. Fiyatlar da maliyetlerle doğru orantılı olarak artmaya başladı. Meslektaşlarımıza haksız bir sürü eleştiri yapılıyor. Kesinlikle fiyat artırmadık, maliyetlerimiz arttığı için fiyatları güncellemek zorunda kaldık. Biz de daha uygun fiyatla satıp, daha çok müşteriye ulaşmayı istiyoruz ancak bu piyasa şartlarında mümkün değil”  dedi.

İZMİR’DE STOKLAR TAMAMEN TÜKENDİ

Bekleyen 300 binden fazla konut talebi olduğunu belirten Barış Öncü ,”Kamu bankalarının konut kredi faizlerini 0,64’e düşürmesi ile Türkiye’de konut stoklarının yüzde 90’ı tükendi. İzmir’de stokların yüzde 100’ü tükendi. Müteahhitlerin elinde bitmiş daireleri kalmadı, yatırım için alanların daireleri bile gerçek kullanıcıya ulaşmış durumda. Müşterilerin büyük kısmı bitmiş daire bulamadığı için yeni projelerden yatırım için alıyor.2013 yılından bu yana sektörümüz daralmaya gidiyor. Daralmadan dolayı bekleyen satınalma 500 binin üzerinde. Son 1 ayda 190 bin konut satıldı. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı 310 adet konut sahibine kavuşmamış durumda. İzmir’de daha çok işimiz var” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum