Müteahhitler Çok Çalışacak Az Kazanacak!

Müteahhitler Çok Çalışacak Az Kazanacak!

Müteahhitlerin konut ihtiyacı karşılamak için çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "İnşaatçılar bundan sonra çok çalışacak, az kazanacak" ifadelerini kullandı.

A+A-

Konut hesabına azami devlet katkısının yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılmasının toplumda yeterince karşılık bulmadığını dile getiren  Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, sektör hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. 

Tamer Özyurt, Türkiye'de konuta ihtiyacı olan kesim için müteahhitlerin ciddi çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu işi biraz daha idealist ruhla yapmanız gerekiyor. İnşaatçılar bundan sonra çok çalışacak, az kazanacak." dedi.

Açıklamalarında Türkiye'deki tasarruf oranlarının azlığına da dikkat çeken Tamer Özyurt, "İnsanlar, ancak borçlanırsa tasarruf yapabildikleri için genelde borçlanma yoluna gidiyor. Katkı oranı artırılsa da çok değişiklik olacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Konut sahibi olmayan vatandaşın farklı şekillerde desteklenebileceğini de sözlerine ekleyen Özyurt, "Konuttaki faiz oranları düşürülmeli ama bu dünyadaki şartlara bakıldığında çok da mümkün görünmüyor. Tapu harçlarında indirim ya da KDV oranlarında destekleme olabilir. Damga vergisindeki harçlar düşerse çok daha fazla destekleyici olabilir. İnşaatçıya yönelik KDV'deki vergi iadeleri hızlandırılırsa çok daha etkili bir geri dönüş hareketi oluşturur. Ancak devlet katkısının artırılmasının çok fazla karşılık bulacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Özyurt, TÜİK konut verilerinin resmi tapu kayıtlarından alındığı için inşaat sektörünü çok fazla yansıtmadığını da sözlerinde vurgulayarak şunları aktardı; 

TÜİK verilerinin en az yüzde 50-60'ının sıcak satış değil, 2-3 yıl önce satılan konutların tapu kayıtlarından oluştuğunu kaydeden Özyurt, inşaatın en canlı olduğu dönemin 2014-2015 yılları arasında yaşanması nedeniyle 2017'de TÜİK rakamlarının yüksek çıktığını, dolayısıyla 2018'de de yüksek geleceğini dile getirdi.

2010-2015 yıllarında konuta olan yüksek talep nedeniyle müteahhitlerin rekabete girdiğini böylece arsa fiyatlarının yükselişe geçtiğini de aktaran Tamer Özyurt, "Şu anda konut fiyatları ufak ufak yerinde saymaya, artmamaya başladı. Bazı bölgelerde ve bazı segmentteki dairelerde ise aşağı yönde seyrediyor. Bunu bir piramit gibi düşünürsek ilk önce yüksek fiyatlı konutlardan başlar, ucuz konutlara doğru devam eder ve en son tabanda arsa fiyatlarına yansır. Talep olmayınca aşağıya doğru inecektir." dedi.

Özyurt, bir yandan konuta talepteki azalma, bir yandan da inşaat maliyetlerindeki yükselişin sektördeki karı da oldukça düşürdüğünü belirterek, "Sadece inşaat sektörü değil, tüm sektörler için zor bir yıl olacak ama devlet teşvikleri zorluğu yumuşatabilir." dedi.

Vatandaşın şirket bünyesinde taksit kampanyası yapan firmaları tercih ettiğine değinen Özyurt, kentsel dönüşümün devlet eliyle ada ada sahiplenilerek inşaatların da Emlak Konut benzeri müteahhitlere yaptırılmasının gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.