Müteahhit Firmalarda Tasnifler Başladı, Elemeler de Birkaç Yıla Başlar!

Müteahhit Firmalarda Tasnifler Başladı, Elemeler de Birkaç Yıla Başlar!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, sektörün 2019 ve 2020 yılını değerlendirdi. Yenigün, mevzuat düzenlemesiyle müteahhitlerin sınıflara ayrıldığını, birkaç yıla kadar elemelerin başlayacağını söyledi.

A+A-

Son dönemde meydana gelen depremlerle dayanıklı bina tartışmaları yeniden gündeme geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün’den “Bizi iyi denetleyin” çıkışı geldi.

Türkiye'de 440 bin müteahhit olduğunu, birliğin üye sayısının ise 120 olduğundan bahseden Yenigün, “Bizim üyelerimiz Türkiye’deki işlerin yüzde 70’ini yapıyor. Elitler kulübü değiliz ama bize yakışanları seçiyoruz. Sektör olarak sağlıklı iş yapmamız hayati. Geçen yıl yapılan mevzuat düzenlemesiyle, müteahhit firmalarında tasnifler başladı. Birkaç yıla ise elemeler başlar. Ben diyorum ki, ‘Bizi iyi denetleyin ki, yapabilen yapsın, geri kalanı dökülsün” dedi.

3 MİLYAR DOLAR İŞ KAYBI

Bir grup gazeteciyle buluşan Yenigün, sektörün 2019 ve 2020 yılını değerlendirdi. Ortadoğu’da Türkiye aleyhi için oluşturulan algının en az 3 milyar dolarlık iş kaybına neden olduğundan bahseden Yenigün, “Son üç yıldır en fazla iş üstlenilen ülkeler listesinin ikinci sırasında yer alan Suudi Arabistan’ın daha alt sıralara inmesinde bu durumun etkili olduğu görülüyor. Bu durum Birleşik Arap Emirlikleri’nde de geçerli” şeklinde konuştu. Geleneksel pazarlar olan Irak, Libya ve Suriye’de de bazı sorunlar yaşandığını belirten Yenigün şu ifadeleri kullandı: “Libya bizim ilk yurtdışı pazarımız. Oradaki hakkediş sorununun çözümü için görüşmeler yapıyorduk. Libya’da Türk firmalarının hakkediş alacakları 1 milyar dolar. Teminat mektupları için yıllık 50 milyon dolar komisyon ödeniyor. Yaptığımız görüşmelerde 246 milyon dolarlık alacak Libya Hükümeti tarafından onaylanmıştı. Sonrasında Hafter sorunu çıktı. Yine de bizim alacak sorunlarımızın çözümü için mesafe kat ediliyor. Libya tarafından da dün itibarıyla Dışişleri Bakanlığına çözüm önerileri geldi. Bütün ihtilafları çözmek için adım atılmasını umuyoruz. Teknik ekibi davet ederiz müzakerelerimizi yaparız.”

 ‘ÇOK DAYAK YEDİM’

Türkiye’de bulunan iç pazarda ise konut sektöründe bir ivme yakalandığından bahseden Yenigün, şu anda satışa hazır 1 milyon 200 bin konut bulunduğunu ve bu stoğun bir yılda tamamlanabileceğini söyledi. Yenigün, daha önce gündeme getirdiği stoktaki konutların Türkiye Emlak Katılım Bankası tarafından kurulacak bir fon tarafından alınması önerisi hakkında şunları söyledi: “Yanlış anlaşıldığım için çok dayak yedim. Konutta bir değer olmuş, yanlış planlama yapmamak gerekirdi, ama yapılmış. Bir de inşaatta yanlış planlamada olay direk sosyal soruna dönüşüyor. Bu nedenle dedim ki,’Eğer müteahhit 100 liralık daireyi 60 liraya satmaya istekliyse, Emlak Konut alsın. Bir iki yıl sonra da devlet satsın. Hem piyasa canlanır, hem de devlet kazanır.’ Kastettiğim buydu.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum