Mimarlar Odası'ndan Basmane Çukuru ve İnciraltı Açıklaması

Mimarlar Odası'ndan Basmane Çukuru ve İnciraltı Açıklaması

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan Basmane Çukuru ve İnciraltı planları ile ilgili konuştu. Alpaslan, Basmane Çukuru'nun kamuya dönmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, SonsözTV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Alpaslan kent gündeminde olan ‘Basmane Çukuru’, Kültürpark ve İnciraltı konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Basmane çukuru olarak adlandırılan parselin gerçekten kente imar konusunda damgasını vurmuş bir alan olduğunu belirten Halil İbrahim Alpaslan,“Belediye kamuya ait bir alanı çok yüksek yapılaşma koşulları tanımlayarak herhangi bir imar planı ile özelleştiriyor. Dolayısıyla bununla başlayan bir süreç var. 20 yıl boyunca yaşanan bu durumun, başta yaşanan bu hata ile başladığını bilmemiz gerekiyor. Kamuya ait alanlara yüksek emsallerle kamulaştırılması böyle sonuçlar doğurabiliyor. Bugün hala özelleştirme idaresi hala kamu arazilerini yüksek emsal ile kamulaştırıyor ve bu hata devam ediyor. Bu bölge konusunda muhtemelen özelleştirme idaresi şartları yeniden gözden geçirerek yeniden bir ihale açar diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

“ALANIN KAMUYA DÖNMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

‘Basmane Çukuru’ olarak adlandırılan alanın ilkesel olaraktekrar kamuya dönmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Alpaslan,“Tabi bu nasıl gerçekleşir, o kadar kolay olmaz çünkü çok ciddi miktarlar söz konusu ve mevzuat olarak da kolay değil. Bu satın alarak mı olur yoksa kamu kurumları arasında uzlaşı ile mi olur tartışılması gerekir. Kurumlar arası başka türlü bir anlaşma ile gerçekleşmesi zorlanması gerekir diye düşünüyorum. Net bir hukuksuzluk ile yola çıkıldığı için, çok ciddi bir emsal artışı yapılması çok ciddi bir hukuksuzluk. İş baştan yanlış başladığı için böyle devam ediyor ve bir yerde tıkanıyor. Olay artık hukuki bir kör düğüme dönüşüyor. Burayı almaya niyetli bir gruplar varsa onlara da buradan mesaj olsun, burası basit bir yer değil. Burası İzmir’in hem güncel hem tarihi merkezi, çok hassasiyetle davranılması gerekiyor. Orayı satın alıp etrafını görsellerle çevrelemekle olmuyor” dedi.

“ORASI İZMİR’İN KALBİ, HERKESİN SÖZ HAKKI VAR!”

Söz konusu alan için izlenmesi gereken yolun, buranın ne kadar önemli bir yer olduğunu vurgulamakla başlayacağını belirten Alpaslan,“Burası herhangi bir yer değildir, İzmir’in kalbi. Çok değerli bir alan ve herkesin söz hakkı vardır. Hukuksuzca kamulaştırılan bir yerdir zaten. Alan konusunda bir bilinçlenme sağlanırsa, burayı almak isteyen kurumlar karşılarında çok ciddi bir İzmir halkı ile karşı karşıya olduklarını bilecektir ve yüksek yapı hakkında ona göre davranacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca Kültürpark da çok önemli, orayı da hep birlikte koruyalım” dedi.

“İNCİRALTI TARIMSAL ALAN OLARAK KALMALI”

Uzun süreden beri kent gündeminde olan İnciraltı’ndaki imar problemi konusunda da görüşlerini belirten Alpaslan, “Biz en başından beri İnciraltı’nın tarımsal alan olarak kalması gerektiğini düşünüyoruz. İnciraltı imara açılmamalı diye düşünüyoruz. Biz hatayı en başta tarımı önemsizleştirerek yaptık. Bu sebeple bugün soğanı bile ithal eder hale geldik. İnciraltı’nda tabii yüklü bir üretim yok ancak biz tüm tarımsal bölgeleri imara açılma beklentisi oluşturduk. Biz tarımsal bölgelerde yaşayan insanlarımızın hayatını refaha kavuşturursak ve tarımsal üretime devam etmelerini sağlarsak onların da böyle bir beklentileri olmamasını sağlarız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.