Martta Hareketlenen Konut Piyasası Nisanda Durgunlaştı

Martta Hareketlenen Konut Piyasası Nisanda Durgunlaştı

Konut kredi faizlerinin 1,28'e düşmesi ile martta ipotekli satışlar önceki aya göre yüzde 156 arttı. Yabancıya satışlar ise yüzde 71 arttı. Anca dövizdeki hareketlilik ve faiz artışıyla nisanda piyasa durgunlaştı.

A+A-

Konut sektöründe yaşanan durgunluk kendisini en çok satılık daire ilanları ile belli etmeye devam ediyor. 

Sıfır konutlarda stok hızla artarken ikinci el konut sektöründe de satış rakamları düşüşe işaret ediyor. Düşen konut satışları ile beraber emlakçılar siftah yapmadan dükkanlarını kapatmaya başlarken satılık daire ilanları da rekor seviyelere ulaştı. 

Nakite Sıkışan Kişiler Banka Kredisi Çekemeyince Evini Satmaya Çalışıyor! 

Açıklanan verilere göre satılık konut ilanları rakamlarında artış sürüyor. Bunun en önemli nedenlerinden biride yatırım için ev alan kişilerin nakite sıkışmaları durumunda yüksek faiz oranları ile bankadan kredi çekmek yerine evini satmayı tercih etmesi gösteriliyor. 

Bir diğer önemli neden ise sektörün geleceği hakkında yapılan tahminlerin kötümser olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Yapılan karamsar tahminler eşliğinde konut fiyatlarının daha da çekileceğini bekleyen gayrimenkul yatırımcıları ellerindeki konutları satmayı tercih ediyor. 

Konut Fiyatları Düşüyor! 

Elde kalan konutlarını satmak isteyen kişiler indirim üstüne indirim yaparken sıfır konutlarda olduğu gibi ikinci el konutlarda da fiyatlar hızla düşmeye devam ediyor. 

Evini satamayan kişiler mecburen evlerini satmak için daha cazip hale getirmek adına konut fiyalarına indirim üstüne indirim yaparken aslında konut alıcılarına da oldukça cazip seçenekler sunuyor. 

İlan siteleri incelendiğinde daha önce verilen ilanların bir çoğunun "fiyatı düştü", "büyük indirim" ve "kelepir daire" gibi başlıklarla güncellenerek yeniden fiyatları aşağıya çekilerek satışa sunulduğu görülüyor. 

Nisan Ayı Verileri Çakılacak

Hatırlanacağı üzere Mart ayında konut kredisi faiz oranları hızla geri çekilmiş ve en düşük 1,28 seviyesine gelmişti. Oranın yine de yüksek olmasına rağmen ipotekli konut satışları yükselmiş ve konut satış rakamlarındaki düşük bir nebze de olsa hız kesmişti. 

Ancak yaşanan yeni gelişmeler ve kredi faizlerinde ki artış ile beraber konut sektöründe yeniden rüzgar tersten esmeye başladı. Konut fiyatları geri çekilmeye devam ederken en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1,45 seviyesine tırmandığı için vatandaş yine beklemeye geçti. 

Bu gelişmelerin ardından ne yazık ki Nisan ayı konut satış rakamları için büyük bir düşüş yaşanacağı beklentisi oluştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.