Konutta Talep Artıyor Ancak Üretim Yok

Konutta Talep Artıyor Ancak Üretim Yok

Son dönemlerde artan inşaat maliyetleri, yükselen döviz kuru ve diğer etkenler konut üretiminin yavaşlamasına neden oldu. Peki konut fiyatları bu durumdan nasıl etkilendi, fiyatlardaki değişim nasıl olacak?

A+A-

Türkiye'de bir süredir konut fiyatlarında önlenemeyen bir artış yaşanıyor. Hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarını hızla yükselişi hem sektörü hem de vatandaşları çıkmaza sokuyor. TÜİK verilerine göre konut fiyatları bir öncekin yılın aynı dönemine göre yüzde 59,6 oranında artarak rekor seviyeye ulaştı. Peki konut fiyatlarındaki bu artışın nedeni ne?

KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Konut fiyatları yalnızca Türkiye'de değil dünya çapında yükselişe geçti. Konut fiyatlarındaki artışın nedeni birçok etkene bağlı olarak gelişiyor. Bunlardan ilki, enflasyon. Enflasyonun ülkemizde hızla yükselmesi nedeniyle konut fiyatları da kira artışları da bu etkenden nasibini alıyor. Ülkede konut fiyat balonunun oluşması ve buna paralele kiraların artması nedeniyle konut satın almak ve kiralamak bir hayli zorlaşıyor. 

Pandeminin konut üretimini birçok ülkede yavaşlatması, kiralık konut fiyatlarının artarken birçok kişinin de yerleşim yerini değiştirmesi gibi etkenler de fiyatları etkiliyor. 

KONUT TALEBİ ARTIYOR ANCAK ÜRETİM YOK

Türkiye'de 2018 yılında yaşanan faiz ve kur artışı sonrasında inşaat sektörü durgunluk döneminde girdi. Yarım milyona yakın istihdam kaybı yaşayan sektör, satılamayan konutları da pandemi sürecinde eritti.

Ülkemizde yeni konut üretimi neredeyse durma noktasına geldi. Bundaki en büyük etken ise inşaat maliyetlerinin artması ve enflasyon etkisi olarak görülüyor. Müteahhitler, inşaat maliyetlerini karşılayamadığı için elindeki projeleri tamamlayamıyor, geç teslim ediyor ve yeni konut üretmek için gerekli bütçeyi sağlayamıyor. 

Bir yıl içerisinde konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 60'a dayandı. Yılın son çeyreğinde politika faizlerinin düşürülmesiyle döviz kurları hızlı yükseldi ve sıçrayan enflasyon konut fiyatlarına da değdi. 

Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden birçok yatırımcı ise döviz kuru patlaması yaşanmadan hemen önce yatırımlarının yönünü konut ve gayrimenkule çevirerek hem kazandılar hem de yatırımlarını koruma altına aldılar. Öyle ki Kasım ve Aralık aylarında konut satışlarında rekor artışlar meydana geldi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.