Konut Kredisinde Vade Yükseldikçe Maliyet Artıyor

Konut Kredisinde Vade Yükseldikçe Maliyet Artıyor

Konut kredisinde vade arttıkça vatandaşın cebinden çıkan para da artıyor. 200 bin liralık krediyi, 15 yıl değil de 10 yıllık çekerseniz, taksitiniz 400 lira artar fakat 87 bin lira daha az ödersiniz. 

A+A-

Konut kredisinde, 'taksiti düşük olsun' diye düşünerek seçilen uzun vadeler toplam borcu daha da artırıyor. Vade seçimi yaparken dikkat etmek gerekiyor.

Örneğin, 200 bin liralık krediyi, 15 yıl değil de 10 yıllık çekerseniz, taksitiniz 400 lira artar fakat 87 bin lira daha az ödersiniz. 

Konut kredisi faiz oranları, son bir yılı yüzde 2 ile 3 arasında oldukça yüksek seviyelerde geçirmesiyle, Merkez Bankası’nın peş peşe faiz indirimleriyle ‘ulaşılabilir’ rakamlara ulaştı. Kamu bankaları piyasaya öncü olup 180 aya (15 yıl) kadar faizi yüzde 0.99’a düşürdü. Ardından özel bankalar da indirime başladı ve 120 aya (10 yıl) kadar yüzde 1.17 oran açıklandı.

15 YILA KADAR UZADI

Kredi faizleri düşüp, vade de 10 yıldan 15 yıla uzayınca konut almak isteyenler, bu avantajdan faydalanmak için bankalara gidiyor. Kredi alanlar genelde aylık taksitleri daha düşük olacağı için en uzun vadeyi seçiyor. Ancak bu pek de doğru bir yöntem olmuyor. Ödeme gücünüz varsa minimum vadeyi seçmeniz en mantıklı seçenek olacaktır.

TOPLAM TUTAR ÖNEMLİ

Kredilerde vade süresi uzadıkça ödeyeceğiniz taksit miktarı düşse bile faiz maliyeti artıyor. Yani cebinizden her ay daha az para çıkar ancak toplamda daha fazla ödemek zorunda kalıyorsunuz. Vade düştükçe ödenen taksit miktarı yükselse bile toplam maliyet düşüyor. Bu denklemde belirleyici olan aylık geliriniz. Başka bir deyişle en fazla ne kadar taksit ödeyebileceğiniz. 

FARK 80 BİN LİRAYI AŞIYOR

200 bin liralık kredi almak için tüm merak edilenler açıklandı. Kamu bankalarından 0.99 oranla 180 ay kredi çektiğinizde aylık 2 bin 384 lira taksidiniz, toplam 429 bin 285 lira geri ödemeniz olur. Aynı krediyi 120 aylık çektiğinizde, taksit ödemeniz bir miktar yükselir ve 2 bin 855 lira olur. Toplam geri ödemeniz ise 342 bin 667 liraya iner. Aradaki fark 86 bin 618 lira oluyor.

SON 5 YILDA TAKSİT DÜŞER 

Ayrıca kredilerde önce faiz ödemelerine ağırlık veriliyor. Örneğin 180 aylık kredinizde, ilk taksidinizin yalnızca 404 lirasını ana para için ödeme yapıyosunuz. Geriye kalan 1980 lirayı faiz için ödüyorsunuz. Faizin büyük çoğunluğunu ilk 5 yılda ödersiniz. Ta ki 112’nci takside geldiğinizde yani son 5 yıla yaklaştığınızda artık faiz ödemesi ana para ödemesinden daha da az oluyor.

YARI YARIYA FARK EDİYOR

Vade azaldığında fark daha da artıyor. Aynı miktar oranında 60 ay vadeli çektiğinizde, taksit miktarınız 180 aya göre neredeyse iki katına yükselip 4 bin 436 lira oluyor. Ancak ödeyeceğiniz toplam miktar 266 bin 206 liraya geriliyor. Arada yarı yarıya fark bulunuyor. Eğer daha yüksek miktarda taksit ödeyecek durumdaysanız, daha düşük vadeyi tercih ederek, evin maliyetini de düşürebilirsiniz.

MASRAFLARA DİKKAT

Konut kredisi almadan önce kredi tahsis ücreti, ekspertiz parası, hayat sigortası gibi maliyetleri de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Buna göre, krediyi tüm masraflar ele alınıp, toplam maliyet üzerinden karşılaştırma yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.