Konut Kredisi Faizleri Düşmeye Başladı!

Konut Kredisi Faizleri Düşmeye Başladı!

31 mart yerel seçimlerinin ardından döviz artışıyla beraber yaşanan faiz artışları durdu. Dövizdeki düşüşle beraber konut kredisi faizleri de düşmeye başladı. 2 banka konut kredisi faiz oranlarını düşürdü.

A+A-

Geçtiğimiz hafta hem Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimi beklentilerini destekleyen açıklamaları hem de tarım dışı istihdamın beklentilerin çok altında gelmesi ile ABD Dolar Endeksi 96,45’e gerileyerek 26 Mart sonrası en düşük seviyeye indi.

Mayıs ayında kur artışı ile hızla yükselen konut kredisi faiz oranları da döviz kurunun gerilemesi ile düşüş göstermeye başladı. ICBC ve Akbank konut kredisi faiz oranlarında bugün indirim uyguladı.

ICBC Bank konut kredisi için %2.4 tabela faiz oranı sunuyor. Banka kampanyalı Yeni Evim Konut Kredisi için ise konut kredisi faiz oranlarını %1.74 olarak gerçekleştirdiği indirim sonrası %1.65'e indirdi. 

Akbank 5 yıl vadeye kadar %2.16 10 yıl vadeye kadar da %2.14 konut kredisi faiz oranı uyguluyordu. Faiz indiriminin ardından Akbank’ın güncel konut kredisi faiz oranları 3- 48 ay vade için %2.11, 60-72 ay vade için %2.08, 84- 120 ay vade ise %2.06’ya düştü.

Gelişen ülke paralarının bugünkü seyrinde ise, Güney Afrika randı, ruble, Meksika pesosu, rupi ve Güney Kore wonu dolar karşısında bir miktar yükseliş yaşarken Polonya zlotisi, Çek korunası ve Tayland bahtı ise hafif düşüş yaşıyor. Gün başında 5,75 seviyesine yükselen TL ise son saatte dolar karşısında %1 değer kaybederek 5,8220 seviyesine geriledi ve son hafta pozitif ayrışan TL, bugün günün 2. yarısında dolar karşısında en fazla düşüş yaşayan gelişen ülke parası oldu.

Son bir hafta yükseliş yaşayan ve bugün günün ilk yarısında 94.500 puan üzerine yükselen BIST 100 son saat itibariyle %1,40 kayıpla 92.772 puana geriledi.

Yurt içinde gözler yarın yapılacak PPK toplantısında. Piyasalar bu ayki toplantıda faiz indirimi beklemiyor, ancak merkezin bir sonraki toplantı için indirim mesajı vermesi ve karar metninde değişikliğe gitmesi durumunda TL’de değer kaybının yaşanabileceği öngörülüyor.

Konut kredisi faiz oranlarının durumunu TCMB’nin yarın açıklayacağı politika faizleri belirleyecek. Repo faizleri değişmesede kurda artış yaşanmadığı sürece konut kredisi faiz oranlarının düşmesi tahmin ediliyor.

Kaynak: KrediPazarı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.