Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Düşüş Fiyatları Katladı!

Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Düşüş Fiyatları Katladı!

Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini yüzde 1.29’a kadar düşürmesinden sonra, fırsatçılar yeniden ortaya çıktı. Faiz indiriminin geçerli olduğu 26 Ekim’den itibaren ikinci el konut fiyatları yükselişe geçti.

A+A-

Merkez Bankası’nın politika faizini 200 baz puan düşürüp yüzde 18’den yüzde 16’ya çekmesinden sonra kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank öncü bir adım attı ve 26 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere konut kredi faiz oranlarında indirim uyguladı. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; yeni oranlar, 1 milyon TL'nin altı tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon TL'nin üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 şeklinde belirlendi. Faiz indiriminin özellikle ikinci elde zam dalgası oluşturması tedirginliği bulunuyordu. Şimdi, o tedirginlik gerçek oldu. 

YÜZDE 10 ARTTI

Yaklaşık bir senedir ortalama yüzde 1.50 seviyesinde olan faiz oranları sebebiyle, konut satışları durgundu. Bu ortamda kamu bankalarınca düşürülen faizlerin, konuta talebi tekrar artıracağı beklentisiyle fırsatçılar kendini gösterdi. Faiz indiriminin uygulamaya alındığı 26 Ekim tarihinden itibaren online portallarda satılık konut fiyatları artmaya başladı. Fiyatlara uygulanan zamlar yüzde 10’a ulaştı. Konut bedeline göre 15 bin ile 100 bin TL arasında zam yapıldı. 

YİNE SAHNEDELER...

Geçen sene Haziran'da başlayan Ağustos'ta sona eren ve tarihin en düşük seviyesinde konut kredisi imkanı sağlanan kampanyada da benzer durum kaydedildi. Faiz oranının sıfır konut için yüzde 0.64, ikinci el için yüzde 0.74 olarak uygulandığı bu süreçte, konut satışlarında rekorlar kırılırken, zamlar da aynı performansı sergiledi. Bazı konut sahipleri fiyatlarına bir gecede 250 bin TL'den fazla zam yapmış, fiyatlardaki yükseliş yüzde 30’un üzerine çıktı.

FİYAT YÜKSELİŞİ İÇİN FIRSAT OLMAMALI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, kredi oranları düşünce konut fiyatlarının birden bire yükseltilmesinin faiz indirimini de anlamsız kıldığına dikkat çekerek, “Stokunu eritmek isteyenler ya da ikinci el konut sahipleri indirimi zam fırsatı olarak değil hızlı satış, talep açısından fırsat olarak görmeliler. Kamu bankaları piyasa hareketlensin diye indirim yapıyor ancak satıcılar devletin sağladığı finansman desteği kadar rakamı zam olarak yansıtıyorlar. Kredi düşüşleri ev fiyatlarının artışı için bir fırsat olmamalı” açıklamasında bulundu. 

İKİNCİ ELDE GÖZLEMLEDİK

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, evlerin maliyeti artarken faiz yükünü azaltmanın bu dönemde doğru bir adım olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Biz markalı konut üreticileri de indirime biraz destek verip, biraz daha cazip hale getirebiliriz. İndirimden faydalanıp fiyat artıracak markalı konut üreticileri olmaz. İkinci el piyasasında bir kişi bir konutunu satıyor, hemen fiyatını güncelleyebilir. Firmalar bunu yapamaz. Bir haftalık gözlemimize göre, ikinci elde bir miktar fiyat artışı gördük.”

İNDİRİM AVANTAJI SATICININ CEBİNDE

Hem kiraların hem de ev fiyatlarının yükseldiği bu dönemde hayata geçirilen faiz indirimi, piyasaya hareket getirip vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırma amacıyla yapılsa da fırsatçılar, kredi maliyetinden meydana gelen farkı ceplerine atıyor. İndirimin ardından 100 bin TL'lik bir kredide vatandaş 12 bin 613 TL, 500 bin TL'lik bir kredide 63 bin 155 TL daha az ödeme yapacaktı. Fakat konutlara gelen zamlar, bu rakamlarla hemen hemen aynı seviyede oldu. Yani vatandaş daha ucuz kred faiziyle konut alma hayali kurarken, avantajdan faydalanamayacak. Örneğin kredi indirimi öncesi 375 bin TL'ye satılan bir ev, bugün 415 bin TL'ye yükseldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.