Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek Mi?

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek Mi?

Merkez Bankası tarafından yapılan 200 baz puan faiz indirimi hamlesi sonrasında gözler bankaların kredi faiz oranlarına çevrildi. Konut kredisi faiz oranları düşecek mi?

A+A-

Merkez Bankası PPK Toplantısı Ekim 2021 sonrası beklentilerin üzerinde 200 baz puan faiz indirimi müjdesi verildi. Yapılan faiz indirimi sonrasında gözler bankaların kredi faiz oranlarına çevrildi. 

Yükselen konut kredisi faiz oranlarında sonrasında vatandaş ev sahibi olmakta zorlanırken Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi umutları yeniden yeşertti. Pandemi döneminde kamu bankaları tarafından verilen ucuz kredi paketleri döneminde konut kredisi faiz oranları yüzde 0,69 seviyesine kadar çekilmişti. Süreçte vatandaş en azından ilk etapta faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin altına inmesini bekliyor. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ, NE ZAMAN DÜŞER?

TCMB Ekim toplantısı ile 200 baz puan faiz indirimi müjdesinin verilmesi sonrasında bankaların kredi faiz oranları için indirim beklentisi oluşmuştu. Bazı ekonomistler bankaların kredi faiz oranlarının önümüzdeki haftalar içerisinde düşebileceğini belirtirken özellikle de konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılması bekleniyor. Bankacılar dolar kurunun yaşayacağı sert yükselişe rağmen Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi hamlesinin asıl amacının konut kredisi paketlerini olduğunu dile getirdiler. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından yapılan yasal düzenleme ile ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi paketinde kredi vadesi düşürülmüş ve bu sayede enflasyonun üzerinde baskı unsuru kuran tüketici kredilerinde frene basılmıştı. Alınan yeni önlemler ve yapılan faiz indirimi bu nedenle ağırlıklı olarak konut kredisi faiz oranları için yapılmış gibi durdu. Ekonomistler banka kredilerinin önümüzdeki hafta itibari ile düşüşe geçebileceğini dile getirdi. 

 0.99 FAİZLİ KONUT KREDİSİ KAMPANYASI BAŞLAR MI?

Konut kredisi paketinde psikolojik eşik yüzde 1 olarak kabul edilirken hem vatandaş hem de müteahhitler bankaların yüzde 1 rakamının altında konut kredisi vermesini talep ediyordu. Şu anda en düşük konut kredisi faiz oranı Akbank ve Ziraat Bankası tarafından yüzde 1,37 olarak uygulanırken ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirmek adına bu oranın yüzde 0,99 olarak uygulanması talep ediliyor. 

Merkez Bankası 200 baz puan faiz indirimi yaparken henüz yüzde 0,99 oranı için erken olduğunu belirten ekonomistler bu oranın sadece devlet destekli konut kredisi verilmesi durumunda uygulanabileceğini belirtiyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.