Konut Kredileri Faizleri Düştü: Ucuz Ev Almak

Konut Kredileri Faizleri Düştü: Ucuz Ev Almak

Geçtiğimiz hafta düşmeye başlayan konut kredi faizleri, bu hafta uygulanmaya başladı. Birçok bankanın karşılıklı olarak düşürmeye başladığı konut faizleri ise emlak sektörünü doğrudan hareketlendiriyor.

A+A-

Yaşanan hareketlilik sonrası, artan fiyatlar ise vatandaşın endişelerini arttırıyor. Uzmanlar ise bu süreçte, ev almak isteyen vatandaşlara oldukça önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Piyasanın beklemediği bir zamanda gelen faiz indirimleri, gayrimenkul sektörü için can suyu oldu. Bankaların rekabet içerisinde kredi faizlerini düşürmeye devam edeceğini dile getiren uzmanlar, oranların vatandaşı rahat ettirecek seviyeye kadar düşeceğini dile getiriyor. Ev kredisine gelen faiz düşüşleri, diğer kredi türlerini yine etkilerken, Türkiye’de ev fiyatlarının da arttığı gözüktü. Artan ev fiyatları, uzun zamandır devam eden durgunluktan kaynaklanırken, faiz indirimini bekleyen vatandaşlar için yaşanan artışlar, endişe verici olarak yorumlandı.

Vatandaşlar Artan Fiyatlara Karşı Ne Yapmalı?

Türkiye’de yaşanan emlak artışları, 2018 itibariyle artan maliyetlerin fiyatlara uzun süre yansımamasından kaynaklanıyor. Sektörde yaşanan durgunluktan dolayı inşaat ve diğer maliyet artışlarını, fiyatlara yansıtmayan emlak şirketleri, bu artışları yaşanan faiz düşüşlerinin ardından fiyatlara yansıtmaya başladı.

Kısa süreli olarak ev fiyatları oldukça yüksek seviyelere çıkmasına rağmen, emlak uzmanları bu fiyatların kısa süre içerisinde normal seyrine döneceğini dile getiriyor. Bu nedenle faiz düşüşünden yararlanmak isteyen vatandaşlar kısa bir süre bekleyerek, ev yatırımı yapmaya devam edebilir ya da fiyat artışlarının normal olduğu bölgelerden ev almayı tercih edebilir.

Faiz Düşüşleri Kalıcı Olabilecek Mi?

Konut faiz düşüşlerinin kalıcı olup olmadığı şu an için tartışılan en büyük konu olarak gözüküyor. Merkez bankasının faiz düşüşü kararlarına bakılırsa, bu düşüşün uzun süre daha devam edeceğini söylemek gerekiyor. Bankalar rekabet halinde olması ise düşüşün bir diğer etkenlerinden biri oldu. Konut almak isteyen vatandaşlar için şu an oldukça uygun fiyatlar bulunuyor.

Ucuz Ev Almak İçin Ne Yapılabilir?

Konut almak isteyen vatandaşların uygun fiyata konut bulmak için yapabileceği belli başlı şeyler bulunuyor. Bunlardan ilki, göz önünde bulunan yerlerden çok projesi devam eden ya da değerlenmeye başlayan yerlerden konut almak oluyor. Burada faiz düşüşlerinin ardından, yaşanan artışlar çok daha az oluyor. Bitmeye yakın projeler ya da yapımı süren projelerden alacağınız konutlar sizin için çok daha karlı olabilir.

Faiz düşüşleri yaşanırken bir süre daha bekleyip size en uygun ödeme ve faiz fırsatını sunan banka ile çalışmanız oldukça önemli. Küçük bir oran sizin alacağınız evin fiyatı için oldukça önemli bir etki edebilir.

Konut almak için Ekim – Mart aralığını bekleyebilirsiniz. Faizlerin tekrar yükselip yükselmeyeceği bu konuda bir soru işareti olsa bile, yükselmemesi durumunda sizin için oldukça karlı bir tercih olacağını söylemek gerekiyor. En uygun fiyatlı evleri bulmak için emlak arama motorlarını kullanarak zaman kazanabilirsiniz. Emlak arama motorlarının en büyük avantajı, farklı sitelerde yer alan ilanları tek bir sayfada önünüze çıkararak ev fiyatlarını sağlıklı şekilde kıyaslamanıza yardımcı olmasıdır. Bunlardan birisine birçok büyük emlak sitesiyle antlaşmaları bulunan Flatfy Türkiye  örnek olabilir.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.