Konut Fiyatları, Ekonomi Normalleştiğinde Düşecek

Konut Fiyatları, Ekonomi Normalleştiğinde Düşecek

Ekonomist Remzi Özdemir konut sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. Özdemir konut fiyatlarının 2023 yılının 9 ayında ekonominin düzelmesi ile birlikte düşeceğini ifade etti.

A+A-

Türkiye’de konut fiyatları vatandaşları zorlamaya devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre konut fiyatlarındaki yükselişler aralıksız devam ediyor. Bu fiyat yükselişleri aynı zaman konut satış rakamlarında düşüşlere de neden oluyor. Konut sektörünün mevcut durumu ve geleceğine dair ünlü ekonomist Remzi Özdemir değerlendirmelerde bulundu.

Konuta olan yüksek talebin nedenini nüfus artışı olarak açıklayan Remzi Özdemir, “Konut taleplerinin çıldırmasının en büyük nedeni nüfus artışıdır. Esasında Türkiye’de nüfus artışı durdu. Ancak göçmenler sisteme eklenince konut taleplerinde artışlar meydana geldi. Son rakamlara baktığımızda Ruslar neredeyse Türkler kadar konut alıyorlar. Bu yasal haklarıdır. Yabancı düşmanlığı yapmıyorum. Meselenin o tarafında değiliz.” dedi.

BANKALAR KONUT KREDİSİ VERMİYOR

Konut kredisi ile alakalı bir yorum yapan Remzi Özdemir, “Bir ürünün fiyatı eğer erişilemeyecek bir rakama ulaştığında o ürüne talep düşer. Türkiye’de insanların gelir seviyesi belli. Türkiye’de bir orta sınıf dediğimizde aklımıza karı koca doktor geliyor. Bugün onlar bile o krediye maaşları ile ulaşamayacak durumdalar. 5 Milyon TL’lik bir evi satın almak için 1 Milyon TL peşin ödeme yapmanız gerekiyor. Geriye kalıyor 4 Milyon TL. Bugün ticari itibarınız ne kadar olursa olsun hiçbir banka bu krediyi size vermez. İsterseniz bankaya paranızı götürüp verin blokeye karşı kredi almak istiyorum diye talepte bulunun. O blokeye rağmen banka size yine kredi vermez. Vereceği konut kredisi en fazla 200 Bin TL olur ve onun da size bir faydası olmaz.” ifadelerini kullandı.

4 MİLYON TL’LİK KONUT KREDİSİNİN AYLIK TAKSİTİ 70 BİN TL

Konut kredisi ile ev satın almanın imkansız hale geldiğini belirten Remzi Özdemir, “Bankaların konut kredisi musluklarını açtıklarını bir an düşünelim. Karı koca doktorsunuz ve 20 Bin TL’den ayda 40 Bin TL geliriniz var. 4 Milyon TL’lik konut kredisinin taksiti 70 Bin TL. Nasıl ödeyeceksiniz de ev alacaksınız. Konut fiyatlarında akıl almaz bir çılgınlık var. Bu düşmeden konut satışları artmayacaktır.” şeklinde konuştu.

KONUT FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Konut fiyatlarının düşmesini beklediği tarihi açıklayan Remzi Özdemir, “Konut fiyatlarının ne zaman düşeceği merak ediliyor. Bunun için ardı ardına bir süreç yaşanması gerekiyor. Öncelikle ilk şart olarak enflasyon düşecek. Hemen ardından da faizlerin yükselmesi gerekiyor. Faizler yükseldiği için konut fiyatları yine yükselmeye devam edecektir ama ekonomi normalleştiğinde konut fiyatları düşecektir. Bu da en erken 2023 yılının 9. ayıdır. Bu tarihten sonra koşullar oluşursa konut fiyatları düşer.” dedi.

Not: Burada yer alan bilgi ve yorumlar yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapılması halinde sorumluluk kabul edilmez. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.