Konut Fiyatları Düşer Mi?

Konut Fiyatları Düşer Mi?

Son dönemlerde özellikle Türkiye başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde konut fiyatlarında ciddi artışlar kaydedildi. Peki konut fiyatlarındaki bu artış nasıl durdurulur, konut fiyatları düşer mi?

A+A-

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm dünyada barınma krizi yaratırken küresel piyasalarda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke Türkiye olmuştu. Avrupa da yükselen konut fiyatları ve ev kiraları nedeniyle zor günler yaşarken Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede eylemler düzenlenerek fiyatlara tepki gösterilmişti. 

Yaşanan yükselişin zirveye ulaşması ile beraber "konut fiyatları düşecek mi?" sorusu gündeme gelirken merak edilen soruya bir yanıtta Avrupa Merkez Bankası ekonomistleri verdi. Avrupa Merkez Bankası ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda yükselen kredi faizleri ile düşüş beklentisi oluştu. 

EV FİYATLARI UCUZLAYACAK MI?

ECB ekonomistleri Niccolo Battistini, Johannes Gareis ve Moreno Roma tarafından hazırlanan raporda yükselen enflasyonla mücadele nedeniyle kredi artışına gidildiği hatırlatıldı. Bu nedenle konut kredisi faiz oranlarında da yükseliş yaşandığı belirtilen bültende yaşanan bu yükselişin ev fiyatlarında düşüş yaşanmasına neden olabileceği belirtildi. 

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan her 1 puanlık yükselişin ev fiyatlarında yüzde 9'luk bir düşüşe neden olabileceği belirtilen raporda halen fiyatlarda düşüş etkisini yavaşlatan faktörlerin de bulunduğu belirtildi. Raporda “Konut tercihlerinde pandemi kaynaklı değişimler euro bölgesi konut piyasasında gözlenen esnekliğin bir kısmını açıklayabilir” denilerek Merkez Bankaları tarafından yapılan sert faiz artırımlarının da konut almak isteyen kişileri tedirgin ettiği belirtildi. İsveç'te konut fiyatlarının yüzde 8 düştüğü ve bu rakamın yüzde 15 seviyesine ulaşabileceği belirtilirken Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche ise konut fiyatlarında yüzde 30 düşüş beklendiğini dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.