Konut Fiyatları Artmaya Devam Edecek

Konut Fiyatları Artmaya Devam Edecek

Ev alacak vatandaşlar konut fiyatlarındaki son durumu araştırıyor. Peki Türkiye genelinde ev fiyatları ne oldu? Artan fiyatların düşmesi mümkün mü?

A+A-

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Evren Devrim Zelyurt, bugünkü köşesinde konut fiyatlarının ne zaman düşeceğini kaleme aldı. İşte Evren Devrim Zelyurt'un 'Konut fiyatları ne zaman düşecek?' başlıklı yazısı...

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Evren Devrim Zelyurt, bugün kaleme aldığı yazısına"Konut fiyatlarında artış hız kesmeden devam ediyor. Bunun en büyük nedeni de girdi maliyetlerindeki yükselme. TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı rapora göre, 'Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 42,13, aylık yüzde 4,37 arttı.' Grafiğe baktığımızda fiyatların neden uçtuğunu çok rahat anlıyoruz" değerlendirmelerini yaparak başladı.

Raporda, "Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,13 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,69, işçilik endeksi yüzde 0,98 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,98, işçilik endeksi yüzde 22,64 arttı." ifadelerine yer verildiğini belirten Evren Devrim Zelyurt, "Dolar/TL yükselince her sektörde olduğu gibi konutta bundan olumsuz etkileniyor. Hatırlayın IMKON Başkanı Tahir Tellioğlu artan çimento fiyatları karşısında isyan etmiş, müteahhitler olarak greve gideceklerini söyleyerek, bize bir ilki yaşatmıştı. Şimdi Tellioğlu yine kamu ile iş yapan müteahhitlerin iflas tehlikesi altında olduğunu söylüyor" diye konuştu. 

Ev fiyatlarının maliyet sebebiyle artış gösterdiğini belirten Zelyurt, konutun yıllardır yatırım aracı olarak da talep gördüğünü belirtti. Zelyurt, şunları kaydetti:

"Ayrıca nüfus artışı, evlilikler, boşanmalar, Türkiye'ye yoğun Arap göçü de kiralık ve satılık fiyatlarını yükselten bir etken oluyor. Konuttaki fiyat artışları halkın alım gücünün oldukça üstüne çıktı. Bu durum piyasada durgunluğu şöyle ya da böyle beraberinde getirecek. Ancak hemen sevinmeyin; çünkü fiyatlar piyasa dursa bile geri gelmeyecek. Piyasa dursa bile fiyatlar düşmüyor; çünkü maliyetlerde dramatik azalmalar görülmesi artık imkansız. Krizde fiyat 3'den 9'a çıkmışsa tekrar 3'e düşmez, gerileme sadece 8'e kadar olur çünkü çimento, demir, işçilik giderleri keskin bir şekilde azalamaz. 

Bunun üstüne bir de 2022 yılında FED faiz artırımları nedeni ile yükselecek faizleri ve ekonomiden çekilecek nakdi de koyarsanız, piyasanın neden sıkışacağını anlayabilirsiniz. Ama bir kez daha tekrar edelim, piyasadaki sıkışma fiyat düşüşlerine neden olmayacak."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.