Kiralık ve Satılık Konut Fiyatlarının Düşmesi Mümkün Mü?

Kiralık ve Satılık Konut Fiyatlarının Düşmesi Mümkün Mü?

Ev alacak vatandaşlar konut fiyatlarındaki son durumu araştırıyor. Peki Türkiye genelinde ev fiyatları ne oldu? Artan fiyatların düşmesi mümkün mü? Uzmanlar bu konuda ne söylüyor?

A+A-

Ev alacak vatandaşlar konut fiyatlarını merak ediyor. Türkiye genelindeki konut fiyatlarını araştıran kişiler şehir şehir ev fiyatlarını öğrenmek istiyor. Peki Türkiye genelinde ev fiyatları ne oldu? Sektör temsilcileri fiyatlarla ilgili neler diyor?

Fiyatlara maliyet etkisi 

Ev fiyatlarınsa son 1 senede rekor artışlar gerçekleşti. Kovid-19 salgınına ek olarak artan inşaat maliyetleri de konut fiyatlarını uçurdu. Çimentoda fahiş fiyat yükselmesiyle beraber konut fiyatları da uçuşa geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanana göre, son 1 yılda inşaat maliyetleri yüzde 44.76 yükseldi. Bunlara ek olarak ev fiyatlarındaki artışı arsa fiyatları da tetikliyor. Arsa fiyatlarında da son 2 senedir hızlı yükselişler kaydediliyor. Arsalarda en yüksek artış kıyı bölgelerinde kaydedildi. Ancak zirvede İzmir  yer alıyor. 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa maliyetinin konut üretimindeki en büyük handikap olduğuna dikkat çekerek “Avrupa’nın göbeğinde arsa payları yüzde 20 ile 33 arasındayken, bizde yüzde 50 anlayışı var. Hatta Bağdat Caddesi gibi bölgelerde arsa payları yüzde 70’e kadar çıkıyor. Bu oranlar çok yüksek” değerlendirmesini yapıyor. 

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise, ev fiyatlarında yaşanan artışların ilk sıradaki nedeninin maliyetlerdeki gözle görülmeyen katlanmalar olduğunu vurgulayarak “Üstelik arsa, işçilik ve pazarlama gibi giderler hiç hesaba katılmıyor. Maliyetler arasında en büyük payı arsa alıyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor” açıklamasında bulundu. 

Altın ve dövizler konut için bozuluyor

Son zamanlarda artan konut fiyatları sektörde de birçok sorunu gündeme getirdi. İstanbul Anadolu yakasında faaliyette bulunan büyük bir emlak ofisinin yetkilisi Atakan Sancakbarlas, ev fiyatlarındaki yükselişin vatandaşları altın ve dövizlerini bozmaya yönelttiğini belirtti. 

Ev fiyatları düşecek mi?

Ev alacak vatandaşlar fiyatların nasıl değişeceğini de merak ediyor. Konut sahibi olmak isteyen kişiler fiyatların düşüp düşmeyeceğini araştırıyor. 

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, fiyatlarla ilgili açıklamasında yeni konutların fiyatlarında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında artış olduğuna vurgu yaparak, fiyatların artmaya devam edeceğini işaret etti. 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkan Adayı Hakan Akçam da konuyla ilgili açıklamasında fiyatlarda fırsatçılık yapıldığını vurgulayarak "Son 3 aydır ise özellikle üniversitelerin açılışı, tayin dönemi olması nedeniyle de beklenmedik oranda artış yaşandı" dedi. 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Yeni inşaatlarda maliyetler bugünkü değerlerle hesaplanacağı için önümüzdeki dönemde de konut fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme olacaktır" açıklamasında bulunarak fiyatların düşmeyeceğine dikkat çekti. 

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan ise konuyla ilgili açıklamasında "Konut kredi faizlerinin düşmesini bekliyor herkes. Ancak konut kredi faizlerinin doların arttığı bir ortamda düşmesi mümkün değil. Ama ev fiyatları artıyor. Orda faiz inecek diye beklerken ev fiyatları katlanarak gidiyor. Bu nedenle ev almayı kimse ertelemesin" diye konuştu.

Fiyatlar nerede ne kadar arttı?

Eylül ayında açıklanan verilere göre Türkiye'de konut fiyatlarının senelik değer artışı yüzde 30 oranında oldu. Ağustos sonu itibariyle yüzde 30'a ulaşan bu artışların ardından, konut metrekare satış fiyatı 3 bin 410 TL, ortalama konut fiyatı 443 bin 300 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 20 sene olarak gerçekleşti. 

Endeksa tarafından açıklanan verilerde; Temmuz ayı sonu itibariyle İstanbul’da konut satış fiyatlarında değer artışı yüzde 26, ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 21 TL, ortalama konut fiyatı 547 bin 285 TL olarak kaydedildi. 

İzmir'de ise senelik değer artışı yüzde 32ortalama konut metrekare satış fiyatı 4 bin 539 TL, ortalama ev fiyatı 534 bin 125 TL oldu. 

Ankara'da da konut fiyatları bir senede yüzde 25 arttı ve ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 592 TL, ortalama konut fiyatı 321 bin 490 TL olarak kaydedildi. 

TCMB Konut Fiyat Endeksine göre ise 2021 Temmuz sonu itibariyle konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2.8, bir önceki yıla göre ise yüzde yükseliş kaydetti. TCMB, Türkiye’de son 1 yıllık dönemde birim başına konut fiyatlarında yüzde 35 yükseliş olduğunu açıkladı. 

Ege Bölgesi'nde satılık evlerde ortalama metrekare fiyatında 16 bin 792 Türk Lirası ile Çeşme ilk sırada bulunuyor. Çeşme'yi 11 bin 396 Türk Lirası ile Urla, 10 bin 938 Türk Lirası ile Foça, 10 bin 558 Türk Lirası ile Güzelbahçe 10 bin 228 Türk Lirası ile Narlıdere takip ediyor. 

Yazlık fiyatları da rekora koşuyor

Yazlık bölgelerden olan Ege'de de konut fiyatları uçtu. Bodrum ve Çeşmede fiyatlar rekora koştu. Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, "Geçen sene Çeşme'de ortalama 70 bin Türk Lirası'na sezonluk kiralık bulunuyordu. Bu yıl bu rakamın 150 bin Türk Lirası'na ulaşması sebebiyle çoğu ev boş kaldı. Satılıkta da aynı şekilde 3 milyon Türk Lirası'na ortalama havuzlu villa alınabilirken şu anda rakamlar 7-8 milyon Türk Lirası'na kadar ulaştı." açıklamasında bulundu. 

Endeksa CEO'su Görkem Öğüt'te, Hepsiemlak gibi salgın sebebiyle yazlık bölgelere olan talep yoğunluğunun fiyatları etkilediğini belirtirken, Bodrum ve Çeşme gibi popülaritesi yüksek bölgelere alternatiflerin doğduğuna vurgu yaptı. Ortalama konut fiyatlarının bu bölgelerde 2 milyon TL'ye kadar ulaştığına dikkat çeken Öğüt, Aydın Didim'de son bir senelik değer artışı yüzde 51, son dört senelik değer artışı ise yüzde 174, ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 25 Türk Lirası, ortalama konut fiyatının ise 653 bin 250 Türk Lirası olduğunu dile getirdi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, da İzmir'in etrafında Çeşme'nin ardından özellikle konutta Urla'nın, Güzelbahçe'nin, Narlıdere'nin, Seferihisar'ın Kuzeyde Foça'nın yoğun talep gördüğünü belirtti. Özelmacıklı, Urla'da yer alan evlerin satılık metrekare fiyatlarının ise 11 bin TL'ye kadar yükseldiğini dile getirdi. 

Kira fiyatlarına kentsel dönüşüm ve öğrenci dopingi

Konut arzının azalması, konuta olan talebin artması, döviz kuru ve enflasyon oranına bağlı olarak yapı maliyetlerinin artması, memleketlerine dönen öğrencilerin üniversite şehirlerine geri gelmesi ve pandemi koşulları satılık konutların yanı sıra kiralık konutların fiyatlarını da uçurdu.

Endeksa'nın verilerine göre; son 1 senede aylık konut kiraları İstanbul’da yüzde 80, Ankara’da yüzde 52, İzmir’de yüzde 49 yükseldi. 

Peki hem kiralık hem de satılık konut fiyatları düşecek mi?

Sektör temsilcilerine göre, ev fiyatlarının düşmesi pek mümkün görünmüyor...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.