Kiralar Yüzde 36 Arttı

Kiralar Yüzde 36 Arttı

Eylülde yüz yüze eğitime başlayacak üniversite öğrencilerini barınma telaşı aldı. Kiralık ev bulmak zorlaşırken bazı şehirlerde kira oranları yüzde 36’ya varan oranda arttı; yurtlar da önceki yıla göre yüzde 20 zamlandı.

A+A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle son 1,5 yılı uzaktan eğitimle geçiren üniversiteler, önümüzdeki Eylül ayından itibaren yüz yüze eğitim verecek. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, online eğitim sürecinde öğrenciler evlerinden ayrılmış ve aileleriyle beraber yaşadıkları evlere dönmüştü. Şimdi geri dönecek olan öğrenciler ev bulma telaşına girdi. Fakat ev de yurt da bulmak o kadar kolay değil. Son 1 senede öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde kiralar yüzde 20 ile 36 arasında arttı. Yurt ücretleri de en az yüzde 20 oranında zamlandı.

Fırsatçılara dikkat etmek gerekiyor

Ailesinden uzakta okuyacak olan öğrencilerin önlerinde devlet yurdu, özel yurtlar ve kiralık konutlar olmak üzere 3 farklı seçenek yer alıyor. Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası (TÜYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl yurt ücretlerinin artışında dikkat etti. Gökgöl konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yurtlarda genel olarak yüzde 17-20 oranında zam yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlar mevzuata uygun artış yaparken, apartlar serbest piyasa mantığıyla bunun çok üzerinde zam yaptı. Özellikle turizm bölgelerinde geçen yıl 800 TL olan apartlar şimdi 2.000-2.500 TL bandına çıktı” şeklinde konuştu.

Fırsatçılara dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Gökgöl, şöyle konuştu: “Zor durumda kalan öğrencilere 2.000 TL’lik yerleri 4.000 TL’den vermeye başlıyorlar. Seçenek olmayınca aileler mecbur kalıyor. Bir diğer tehlike merpenaltı yurtlar. Evini, birbirini hiç tanımayan 3-5 öğrenciye kiralayanlar oluyor. Bunların hiçbir denetimi yok ve her türlü tehlike oluşabilir.”

Kiralar ne kadar arttı?

Gayrimenkul piyasasıyla ilgili önemli bilgiler veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan da “2020 üniversite öğrencilerinin, korona nedeniyle evlerini boşalttıkları hatta bu evlere dönemedikleri bir yıl olmuştu. Gelecek aydan itibaren tekrar ev bulma telaşı başlayacak” diye konuştu.

Akdoğan şehirlerdeki artışlarla ilgili de şunları söyledi: “Kütahya, Edirne, Eskişehir gibi bazı sınırlı iller için kiralar pek artış göstermedi ama diğer şehirlerde öğrencileri yoracak seviyede. İstanbul’da yüzde 36, Ankara’da yüzde 23, Çanakkale’de yüzde 20, Bursa’da yüzde 18, İzmir’de yüzde 22, Eskişehir’de yüzde 8 seviyesinde artış var. Örneğin İstanbul’da pandemiden önce 1000 TL kira veren bir öğrencinin eylülden sonra 1400-1500 TL vermesi gerekecek. Özellikle Şişli, Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde bu artışlar daha fazla.”

Nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yurt seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Funda Gökgöl, şöyle konuştu: “Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlar tercih edilmeli. Yurtta öğrenci dışında kimsenin konaklamadığını teyit etmeliler. Denetim mekanizması olup olmadığına bakılmalı, turizm bölgelerinde günü birlikçileri ya da çalışanları barındıran, saatlik kiralayan bir yer olmamalı. Ayrıca sözleşme imzalarken detaylar iyi incelenmeli ve bir nüshası alınmalı. Bakanlığa bağlı yurtlarda ödemeler güvence altında. Denetimsiz yerlerde öğrenciler anlaşmazlık durumunda mağdur olmakta.”

Yurtların yıllık ücretleri:

İstanbul: 25 bin lira - 50 bin lira

Ankara: 18 bin lira - 35 bin lira

İzmir: 18 bin lira - 35 bin lira

Eskişehir: 17 bin  lira - 30 bin lira

Çanakkale: 16 bin lira - 25 bin lira

Konya: 18 bin lira - 30 bin lira

Antalya: 18 bin lira - 35 bin lira

Kentlere göre kiralar:

İstanbul: 1.500 lira - 4.000 lira

Ankara: 1.500 lira - 2.500 lira

İzmir: 1.200 lira - 2.500 lira

Eskişehir: 850 lira - 1.200 lira

Çanakkale: 700 lira - 1.300 lira

Konya: 1.000 lira - 1.300 lira

Antalya: 1.200 lira - 2.000 lira

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.