Kilis Yatırımcıların İlgi Odağına Girdi!

Kilis Yatırımcıların İlgi Odağına Girdi!

6. Bölge teşvikleri kapsamına alman Kilis, yatırımcıların ilgi odağına girmeye başladı. Halen 28 fabrikanın çalıştığı kentte üçü inşaat, ikisi ise proje aşamasında beş yeni yatırım başladı.

A+A-

Suriye'de iç savaşın başlamasıyla nüfusundan fazla göç alan ve roket saldırıları sonucu birçok vatandaşını kaybeden Kilis, ekonomik yaralarını sarmaya çalışıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın, geçtiğimiz günlerde Kilis'i ziyaretinde, "Bundan sonra sadece OSB'de değil, Kilis'in tüm bölgelerinin 6. Bölge teşviklerinden yararlanacağını" ifade etmesinin ardından gözler Kilis'e çevrildi. 

Kilisli işadamları, şehirlerine gelecek yatırımcıları en iyi şekilde ağırlamanın planlarını yapıyor. Kilis Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Eryılmaz DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, yatırım yapmak isteyenler için Kilis'in bundan sonra çok daha cazip hale geldiğini belirterek, "İş dünyasını 6. bölge teşviklerinden faydalanmak için Kilis'e yatırıma davet ediyoruz" dedi. Suriye'de devam eden iç savaşın Kilisleri olumsuz etkilediğini belirten Eryılmaz, özellikle 2016 yılında kente yapılan saldırılarda birçok kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Eryılmaz, şöyle devam etti: 

"Füze ve top mermisi saldırılarından sonra can kaybı yaşandığı gibi bu aynı zamanda kent ekonomisine de çok zarar verdi. Yaşananlar şehrimizde eğitimi, sanayiyi ve yaşamı da etkiledi. Şimdi yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Devletimizin güçlü duruşu sayesinde kısa sürede toparlanmaya başladık. Başbakanımız geçen yılın son günü Kilis'e gelmişti. OSB yönetimi, vali ve belediye başkanımızın bir yıldır gayret verdiği Kilis'in teşvikte 6'ncı bölgeye alınması isteğimiz karşılıksız kalmadı. Bu karar Kilis sanayisini canlandıracak. Zaten bunun da farkını görmeye başladık. Bizden arsa talep edenlerin sayısında artış oldu. Özellikle Gaziantepli sanayiciler bu tarafa gelmek istiyor. Çünkü Kilis cazip hale geldi. Şu anda Kilis'e yatırım yapacaklar KDV istisnasından faydalanacak, organize içerisinde yatırım yapanlar yüzde 55, organize dışında yatırım yapanlar yüzde 50 vergi indiriminden faydalanacak. Sigorta primi işveren desteği alacaklar. Bu da yatırım maliyetlerinde iyi bir destek olacaktır. Şu anda Gaziantep'te 10 dönüm yer alacak yatırımcıyla Kilis'te 10 dönüm yer alacak yatırımcı arasında hemen hemen 5'te 1 

fark olacak. Ayrıca kredilendirmelerde 7 puan faiz desteği olacak. 10 yıl boyunca sigorta primi, gelir vergisi, stopaj desteği olacak. KOBİ kredilerinde, uzun vadeli kredilerde lehine olacak düzenlenmeler olacak." 

"Kilis OSB'de 28 fabrika faal olarak çalışıyor" 

Kilis OSB hakkında da bilgi veren Eryılmaz, "Mevcutta bin 200 kişiye istihdam sağlayan 28 faal fabrika var. Şu anda 9 kapalı fabrikamız var. 3'ü inşaat aşamasında, 2'si ise proje aşamasında fabrikalar yatırıma başladı. Mevcut bölge 90 hektar üzerine kurulu, 2'nci bölge kamulaştırılması ve parselasyonu bitti ve şu an da yer tahsisi yapılıyor. 2'nci bölge 170 hektar, bunun 128 hektarı kamulaştırıldı, 42 hektar kamulaştırılacak. 3'üncü bölge kamulaştırılmasının hazırlandığı ve bakanlıktan ödenek beklediğimiz ve 2017 yılında kamulaştırılmasını düşündüğümü 130 hektarlık alanımız var. Bölgelerimizdeki altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Atık su projemiz hazır. Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. 2017 içerisinde ihale yapılacak. Altyapı sıkıntısını çözmek için gayret edeceğiz. Çevre düzenlemesi ve yollarla ilgili düzgün bir OSB için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İdari bina yapımı için projemiz var" ifadelerini kullandı. Kilis'in bir meslek okuluna da ihtiyacı olduğunun altını çizen Eryılmaz, "Üniversitemizle de işbirliği yapmak isteriz. Kilis Üniversitesi ile görüşeceğiz, gerekirse Gaziantep Üniversitesi ile de görüşerek fikir alacağız" dedi.

'Barış gelince Kilis'e yatırım yapan kazanır' 

İleriye yönelik planlamalarda Suriye'de barış olasılığının çok yüksek olduğunu ifade eden Mehmet Ali Eryılmaz, "Ortadoğu düzeldiği takdirde sınır kenti olan Kilis'in bundan çok fazla kazanç sağlayacağına inanıyorum. O zaman burada üretim yapan firmaların kanaatimce pazar sıkıntısı da olmayacak. O nedenle bunun bilincinde olan bölgemiz sanayicileri Kilis'te yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bu 

Yatırımlar faaliyete geçtiği zaman OSB'de en az 10-15 bin istihdam sağlanması için çalışacağız. Düzenlemelerin ardından 100 fabrikanın çalıştığını düşünürsek en az 10-15 bin istihdam olur. 

Bu aynı zamanda inşaat sektörünün de canlanması demektir. Esnafımızın canlanması demektir. Para döngüsü ticareti de geliştirir. Kilis için gelecek günler daha güzel olacak" diyerek sözlerini tamamladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.