Kentsel Dönüşümde Vatandaşın Daha Çok Bilinçlenmesi Gerekiyor

Kentsel Dönüşümde Vatandaşın Daha Çok Bilinçlenmesi Gerekiyor

Kentsel dönüşümde bir kişinin başvurusuyla başlayabileceği konusunda insanlar bilinçsiz. Bakanlık yetkilileri vatandaşların bilinçsizlikten dolayı çok fazla şikayette bulunduğunu, vatandaşın bilinçlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

A+A-

Kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların dönuşüm noktasında ideal bir kanun ve doğru kullandıldığı takdirde vatandaşa istisnasız faydası olan eski yapının yeniden yapılandırılması noktasında kolaylaştıran özel bir kanun oluyor. Kentsel dönüşüm kanunu 2012 yılında çıktığı zamandan bu yana sıkıntılar oluştu.  Alansal bazlı dönüşümler yapılması planlanırken, lokal bazı dönüşümler yapıldı. Bu da muafiyetlerden ikili vatandaşlarımız olmadan mürteci firmaların rant sağlamasına yol açtı.

İNSANLARI NASIL BİLİNÇLENDİRİRİZ?

Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre;"Kentsel dönüşümde bir kişinin başvurusuyla başlayabilceği konusunda insanlar bilinçsiz. Bilinçli olunmadığı için ülkedeki yaşlı kesim bu konuda çok müzdarip oldu. Bir mütahit 3 liralik yeri 5 liraya kişiden alıyor, o bölge kentsel dönüşüme girip ve mal sahibi veya muaifi tapu müdürlüğünün kendisine gönderdiği tebligatla bundan haberdar oluyor sonrada burası neden kentsel dönüşüme girdi diye sorunlar ortaya çıkıyor ve şikeyetler çoğalıyor. Kentsel dönüşümde kanunun faydası var ama inşaat sektörünün  sekteye uğraması,imar barışının ticari boyutu olduğu için vatandaşımızın sözleşme yapacağı firmayı iyi bir şekilde araştırıp tanıması şart" ifadeleri kullanıldı.

BAKANLIKTAN YENİ DÜZENLEME

Bakanlık sözleşme yapanları koruma altına almak adına bir taslak oluşturuyor.Bu konuda yeni bir düzenlemeye geçiyor dolayısıyla bu da kentsel dönüşümü devlet garantisi altında yapılacak bir hava sunuyor.Şu an taslak halinde olan bu düzenleme kanun en son belirlendikten sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

İMAR BARIŞININ KENTSEL DÖNÜŞÜME ZARARI

İmar barışı uygulamasında yapı kayıt belgeleri kentsel dönüşüme girene kadar geçerli olduğu için Türkiye'de İstanbul,Samsun ve Trabzon'da yıkılan binalara bakıldığında yapı kayıt belgesi alan çürük binaların tapu defterinde yıkılması aşikarken yapı eshafı olmayan yapılar,yapı kayıt belgesinin sahibi oldu. İmar süreci bu yönden kentsel dönüşüm sürecini zora soktu ve tür binalar ruhsatlandırıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.