Kentsel Dönüşümde Mevzuat Düzenlemeleri

Kentsel Dönüşümde Mevzuat Düzenlemeleri

Kentsel dönüşümde birçok destek sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son yıllarda dönüşümü hızlandırmak için çok önemli yasal düzenlemeler de yaptı. İşte kentsel dönüşüm mevzuatında yapılan düzenlemeler...

A+A-

Bakanlık, riskli yapıların dönüşümü kapsamında bugüne kadar çok sayıda önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdi.

Bu kapsamda, yarıda kalan veya başlamayan kentsel dönüşüm projesi olmaması ve sürecin durmaması için tek taraflı fesih dönemi başlatıldı.

Düzenlemelerle müteahhitlik sektörünün disipline eden Bakanlık, belediyelere de ilerleme raporu hazırlama zorunluluğu getirdi.

Kentsel dönüşümde müteahhidin borcundan dolayı vatandaşlar mağdur oluyordu. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için müteahhidin 3. kişilere olan borcundan dolayı vatandaşların taşınmaz mülklerine haciz ve tedbir uygulanmaması sağlandı.

Diğer yandan çok acil hareket edilmesi gereken yerlerde yani kendiliğinden çöken veya zemininin kayması, heyelan gibi olaylar neticesinde ağır hasar gören, riskli yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamalarının Bakanlıkça resen yapmasının da önü açılmış oldu.

Ek olarak  Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların ilave inşaat alanı ihdas edilmemesi şartıyla Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binaların güçlendirilmesi de sağlandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını hız veren ve vatandaşlara mali kolaylık getiren başka düzenlemeyle de konutlarını riskli yapı statüsünde dönüştüren vatandaşlar için mevcut yapılarının 1,5 katına kadar yapacakları inşaat taahhüt işlerinde, KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.

Ayrıca kentsel dönüşüm dahilinde binasını yenileyen vatandaşlar için de faiz desteği verilecek kredi miktarları yükseltildi. Buna göre, binasını dönüştürecek hak sahibi vatandaşların bankalardan kullanacağı faiz desteği verilecek kredi tutarı, 125 bin liradan 200 bin liraya, toplam kredi tutarı ise 625 bin liradan 1 milyon liraya çıkartıldı. Faiz desteği verilecek bina güçlendirme kredisi tutarı da 50 bin liradan 80 bin liraya yükseltildi.

Böylece Bakanlık, yapılarını kentsel dönüşüm dahilinde yenileyen vatandaşlar için KDV indirimi ve kredi miktarlarını artırarak, deprem dönüşüm sürecine hız vermiş oldu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SAĞLANAN DESTEKLER

Bu çerçevede, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen uygulamalara yönelik, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan bugüne kadar 839 milyon lirası "riskli alan", 3 milyar 792 milyon lirası "riskli yapı" olmak üzere hak sahiplerine 4 milyar 631 milyon lira kira yardımı yapıldı.

Hak sahiplerinin bankalardan kullandıkları kredilere 151 milyon lira faiz desteği sağlandı.

Ülke  genelinde kentsel dönüşüm kapsamında 1 milyar 225 milyon lira tutarında kamulaştırma yapıldı.

TOKİ, İLBANK ve belediyelere proje karşılığı olarak 9 milyar 629 milyon lira aktarıldı.

Bakanlık tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar, ülke genelinde yaklaşık 16 milyar lira harcama gerçekleştirildi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında toplam 1 milyon 500 bin bağımsız birimde ikamet eden yaklaşık 6 milyon vatandaşın can güvenliğini teminat altına alacak dönüşüm uygulamaları için proje çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.