Kentsel Dönüşümde 'Metrekare' Engeli!

Kentsel Dönüşümde 'Metrekare' Engeli!

Deprem sonrası kentsel dönüşümün önemi daha çok artarken vatandaşların müteahhitlerden fazla metrekare istemesi kentsel dönüşüm sürecinin yavaş ilerlemesine neden oluyor.

A+A-

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, riskli yapıların yenilenmesini kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları yeniden gündeme oturdu. 

Büyük bir depremin beklendiği megakent İstanbul'da da kentsel dönüşüm seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda riskli yapılar yıkılıyor ve yerine depreme dayanıklı konutlar inşa ediliyor. 

Fakat kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde bazı sorunlar da gündeme geliyor. Bazı hak sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşmaya yanaşmadığı ve fazla talepkar davrandıkları belirtiliyor. 

Başakşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Devrim Çelik, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 
Devrim Çelik, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve "Hak sahipleri kabul etmiyor, ben 5 daire isterim, 120 metrekareden 5 daire 6 daire isterim, biz tabi verebildiğimizin borçlanmayla da alakalı düşük inşaat maliyetleriyle yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Başakşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Devrim Çelik, kentsel dönüşüm kapsamında verebildiklerinin maksimumunu verdiklerinin altını çizerek "Ama sonuçta fizibilitemiz var" şeklinde konuştu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; megakent İstanbul'da riskli sayılan 1.5 milyon konut var ve bunların 300 bininin acilen dönüştürülmesi gerekli. 

Marmara'da meydana gelmesi beklenen yıkıcı depremin her geçen gün daha da yaklaştığı uzmanlar tarafından belirtilirken, hak sahiplerinin yaptığı metrekare hesabının resmen tehlikeye davet çıkarttığı söyleniyor. 

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoplu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Lütfen ama lütfen üçe beşe bakmayalım, bir kaç puana bakmadan ya da anlaşma şartlarıyla detaya girmeden binalarımızı yenileyelim içinde çocuklarımızla, ailemizle oturacağımız huzurlu binalarımız olsun" ifadelerine yer verdi. 

Başakşehir'de, belediye tarafından açıklanan rrakamlara göre; riskli bina oranı son 14 senede yüzde 50'den yüzde 13'e kadar geriledi. 

Kalan riskli binaların da dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hak sahipleri, depreme dayanıklı evlerinin bitirilmesini bekliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.