Kentsel Dönüşümde Hedef 20 Senede 7 Milyon Bina

Kentsel Dönüşümde Hedef 20 Senede 7 Milyon Bina

Türkiye’de 7 milyon binanın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Hedef, 20 yılda kentsel dönüşümün tamamını bitirmek. Kentsel dönüşümün mali tablosu ve önümüzdeki dönemde yapılması gerekenler Meclis Deprem Komisyonunun raporunda ayrıntılarıyla yer aldı.

A+A-

Türkiye’de ortalama 7 milyon binanın kentsel dönüşüme alınması gerekiyor. TRT Haber'de yer alan habere göre; kentsel dönüşümde hedef, 20 senede tamamının yenilenmesi. Kentsel dönüşümün mali tablosu ve gelecek dönemde yapılması gerekenlere Meclis Deprem Komisyonunun raporunda detaylarla yer verildi. 

17 Ağustos 1999 depremi bir milat sayıldı. On binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan deprem sonrasında risk raporları hazırlanmaya başlandı. Türkiye'de 6,7 milyon binanın depreme dayanıklı olmadığı belirlendi.

Riskli binaların büyük çoğunluğu 1997'den inşa edildi. Bunların yüzde 38'i betonarme, yüzde 37’si yığma yapı, yüzde 25’i de ahşap-kerpiç yapılardan meydana geliyor. 

Hedef tüm yapıları yenilemek

Kentsel dönüşümde öncelikli hedef; 5 senede 1,5 milyon binanın depreme hazır hale getirilmesi. 20 senede ise 7 milyon yapının tamamınının yenilenmesi hedefleniyor. Bu yenilemelerin ekonomik bilançosu ise oldukça yüksek 2 trilyon Türk Lirası'ndan fazla kaynak gerektiriyor.

16 milyar 280 milyon lira harcandı

Şimdiye kadar kentsel dönüşüm çerçevesinde 16 milyar 280 milyon Türk Lirası harcama yapıldı. Bunun 5 milyar Türk Lirası kira yardımı şeklinde harcandı. 

Kentsel dönüşümden faydalananlar, yeni konutların inşasında kredi faizi desteği yerine kira yardımı almaya yöneldi. 

Meclis Deprem Komisyonu Raporu

Bu tespitlere, Meclis Deprem Komisyonunun hazırladığı ayrıntılı raporda yer verildi.  Raporda, olması muhtemelen depremlerde can ve mal kayıplarının engellenmesi amacıyla Türkiye’nin yapı envanterinin ivedilikle çıkarılması talep edildi. 

Riskli yapı sayısının yüzde 65’i aştığı yerlerin “deprem açısından riskli alan” ilan edilmesi gerektiği ifade edildi. Raporda, kentsel dönüşüme ilişkin mağduriyetlerin engellenmesiyle ilgili taleplerde yer alıyor. 

Vatandaşlara aynı etaptan ev verilmesi, altyapı ve sosyal tesislerin eş zamanlı açılması ile dar gelirliler için iş yeri gibi detayların projelere ilave edilmesi talep edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.