Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır? Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nedir?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır? Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nedir?

Evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen vatandaşlara devlet tarafından kira yardımı veriliyor. Peki kira yardımından kimler faydalanabilir? Kentsel dönüşüm kira yardımı ücreti 2021 ne kadar? Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru şartları neler?

A+A-

Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere deprem riski bulunan il ve ilçelerde kentsel dönüşüm seferberliği başladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak ve vatandaşların mağdur olmalarını engellemek için bazı uygulamalar devreye sokuluyor. Bunlardan birisi de kentsel dönüşüme giren konutlar için verilen kira yardımıdır. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir? Kimler kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir? Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için ne yapmak gerekir?

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI 2021

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gözetiminde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları için hak sahibi vatandaşlara kira yardımları verilmektedir. Bu kira yardımlarının çerçevesi kanun ile hüküm altına alınmıştır. Hasarlı ve riskli olduğuna dair rapor verilen konutlar için hak sahiplerine geçici konut veya kira yardımında bulunulmaktadır. Hak sahibi vatandaşlarla yapılan anlaşma sonucunda kira yardımında bulunulması konusunda mutabakata varılır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için hak sahipliği bulunan konutun kentsel dönüşüme alınmış olması gerekmektedir. Böyle bir durumda mülk sahiplerine veya konutun kiracısı varsa kiracılara kira yardımında bulunulmaktadır. Kira yardımı kapsamında kiracılara iki aylık kira ödemesi yapılır. Mülk sahiplerine ise kira yardımında farklı bir prosedür uygulanmaktadır. Vatandaşların mağdur olmamaları için ev sahiplerine daha yüksek tutarlarda yardımda bulunulmaktadır. Bu yardımlar genellikle taşınma masrafları olarak veriliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı almak isteyen vatandaşlar bu yardım için başvuru işlemlerine dair büyük bir merak yaşıyorlar. Kentsel dönüşüm kira yardımı için belirli süreler içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Bina tahliye edildikten itibaren 1 yıl veya binanın yıkıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde bu başvuru işleminin yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemini yasal süreler içerisinde yapmayanlar hak sahibi olsalar dahi kira yardımından faydalandırılmamaktadırlar.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI 2021 NE KADAR OLDU?

Henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılına ilişkin resmi zam oranı açıklaması yapılmadı. Hatırlanacağı üzere 2020 yılında da Bakanlık tarafından ödenen kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı için beklenen zam oranı açıklanmamış ve yıl boyunca hak sahiplerine ödemeler 2019 yılı listesi üzerinden yapılmaya devam edilmişti. 

2021 yılına ilişkin resmi kira zam oranı rakamının ise en geç Mart ayına kadar açıklanması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 olarak ilan edilirken kentsel dönüşüm kira yardımı olarak rakamlara en az bu rakam üzerinden zam yapılması bekleniyor. 

İLLERE GÖRE EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK KİRA YARDIMI NE KADAR ÖDENİYOR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından kira yardımı hesaplara belirlenen listeye göre ödeniyor. Bu listede illere göre ödemeler yapılıyor. Şu anda uygulamada olan listeye göre:

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Kilis illerinde en düşük kira yardımı tutarı 715 TL olarak ödenirken en yüksek kira yardımı tutarı ise 1.150 TL ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ödeniyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.